Trwa ładowanie...

Kimchi – co to jest i jak samodzielnie przygotować?

Kimchi to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów kuchni koreańskiej. W Azji jada się ją z różnego rodzaju potrawami – nawet kilka razy dziennie, ale można też jeść ją bez żadnych dodatków. Czym jest kimchi i w jaki sposób można je samodzielnie przygotować?

KimchiKimchiŹródło: Adobe Stock
d43jdzn
d43jdzn

Historia kimchi

Uważa się, że kimchi jest jedną z najstarszych potraw kuchni koreańskiej. Pierwsze kimchi powstało najprawdopodobniej już w VII wieku, jednak wtedy była to mieszanka sfermentowanych warzyw. Potem, bo w XII wieku, do Korei trafiła ostra papryczka. Wtedy też kimchi nabrało ostrzejszego i bardziej wyrazistego smaku. Do przyrządzania tej potrawy wprowadzono w tym czasie również sos sojowy.

Warto wiedzieć, że aktualnie podstawą kimchi jest kapusta pekińska, która do Korei dotarła dopiero w XIII wieku. W tym też okresie potrawa nabrała charakteru i formy bardziej przypominające dzisiejsze kimchi.

Aktualnie kimchi jest jedną z najpopularniejszych koreańskich przystawek, a każdy Koreańczyk zjada ok. 18-25 kg tej potrawy w ciągu roku. W 1986 roku w Seulu otworzone zostało pierwsze muzeum kimchi. Z kolei w 2008 roku danie to znalazło się w kosmosie jako przystawka na pokładzie rosyjsko-koreańskiej misji Soyuz TMA-12. W 2013 roku kimchi zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszona rzodkiewka. Zaskakujący dodatek w twojej kuchni

Kimchi – co to jest?

Kimchi jest rodzajem kiszonki, której sztuka przyrządzania pochodzi z Korei. Można ją spotkać praktycznie w każdej restauracji oferującej azjatyckie potrawy. Istnieją setki wariacji na temat kimchi, bo każdy może ją przyrządzić według własnego uznania, dodając jedne, a usuwając inne składniki.

d43jdzn

Podstawą każdego rodzaju kimchi jest kapusta pekińska, którą kisi się wraz z innymi warzywami i przyprawami. Klasyczne kimchi powstaje z połączenia kapusty pekińskiej z czosnkiem, cebulą, sosem rybnym albo sojowym i imbirem.

W związku z tym, że kimchi powstaje w wyniku kiszenia, smakuje nieco podobnie do naszej polskiej kapusty kiszonej. Zazwyczaj jest jednak ostrzejsze, więc jego smak można określić jako kwaśno-ostry.

Jako kiszonka kimchi posiada mnóstwo wartości odżywczych. Znajdziemy w tej potrawie ogromne pokłady błonnika, probiotyków, witamin (A, C, K, E, witamin z grupy B) i składników mineralnych (fosforu, potasu, żelaza, wapnia, manganu). Kimchi ma niewiele kalorii.

Jeśli chodzi o właściwości, kimchi przede wszystkim ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i pokarmowy. Dodatkowo wspiera również detoksykację organizmu.

d43jdzn

Kimchi – jak przygotować?

Kimchi można z powodzeniem przygotować w warunkach domowych. Poniżej przedstawimy przepis na klasyczną wersję tej przystawki.

Składniki:

  • 4 kg kapusty pekińskiej,
  • 3 marchewki,
  • 1 duży por,
  • 2 cebule,
  • 3 główki czosnku,
  • imbir,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • 2-3 szkl. płatków papryczki ostrej – najlepiej gochugaru,
  • 2 szkl. sosu rybnego lub sojowego,
  • cukier,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską kroimy na pół, a potem na ćwiartki i kroimy w poprzek. Płuczemy ją w zimnej wodzie, osączamy i umieszczamy w misce. Wsypujemy do niej szklankę soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1,5 godziny, co jakiś czas również mieszając.
  2. Następnie kapustę płuczemy w zimnej wodzie, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.
  3. Kroimy pozostałe warzywa. Marchewkę i pora – w słupki. Pozostałe warzywa drobno kroimy i miksujemy na gładką masę.
  4. Przystępujemy do przygotowania kleiku. W 1 szklance wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki ryżowej. Mieszankę podgrzewamy, aż zgęstnieje. Dodajemy ¼ szklanki cukru i mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, gdy konsystencja kleiku będzie klarowna. Studzimy.
  5. Do chłodnego kleiku dosypujemy płatki papryki i dokładnie mieszamy. Do kapusty pekińskiej wrzucamy wszystkie warzywa – miksowane i w kawałkach. Zalewamy kleikiem. Całość dokładnie mieszamy. Najłatwiej zrobić to rękami w rękawiczkach ochronnych.
  6. Mieszankę wkładamy do szklanych słoików, zostawiając od góry nieco miejsca na gazy, które będą wydzielały się w czasie fermentacji.
  7. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie kimchi można już jeść, choć najsmaczniejsze jest po upływie 2 tygodni.
d43jdzn

Kimchi w Korei podawane jest praktycznie do każdego posiłku. Świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i jako jeden z głównych składników posiłku. Z kimchi można zrobić gulasz, naleśniki, zupę, można spożywać je z daniami z grilla, z ryżem, makaronem, kanapkami, a nawet jajecznicą. Samodzielne zrobienie kimchi nie jest zbyt skomplikowane, a możemy dodać do niego również inne warzywa, takie jak szpinak, brokuł, kalarepa. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d43jdzn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43jdzn
Więcej tematów