Pekinka nie tylko do surówki. Odkryj zalety kimchi

Kimchi to określenie fermentowanych warzyw. Uchodzi za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jest podstawą diety Koreańczyków, którzy podają je jako przystawkę do niemal wszystkich posiłków w ciągu dnia. Zwykle jest pikantne, ale nie zawsze, bo istnieje nieskończenie wiele odmian tej potrawy.

Aby przygotować podstawową wersję tego koreańskiego przysmaku, musimy zaopatrzyć się w główkę kapusty pekińskiej i pastę chili.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Kiszonkę przygotowuje się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, białej rzepy, rzodkwi japońskiej, cebuli, czosnku, papryczki chili i imbiru, jednak często wzbogaca się także jabłkiem, gruszką, marchewką, porem, a niekiedy nawet owocami morza, szczególnie krewetkami. Niezbędna jest sól morska oraz sos sojowy lub rybny. Potrawę często zagęszcza się kleikiem z mąki ryżowej.

Jedz dla zdrowia

Dlaczego kimchi uchodzi za tak zdrowy przysmak? To zasługa procesów fermentacji wymienionych wyżej składników. Po ukiszeniu stają się znakomitym źródłem cennych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z przeziębieniem czy grypą. To także skarbnica witamin z grupy B. Zawarte w kiszonce substancje niszczą groźne bakterie i wirusy oraz wykazują działanie przeciwzapalne.

Bakterie kwasu mlekowego poprawiają trawienie, błonnik pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i obniża poziom "złego" cholesterolu. Kimchi, jak większość kiszonych produktów, sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych. Systematyczne spożywanie koreańskiego przysmaku obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Robimy kimchi w domu

Aby przygotować podstawową wersję tego koreańskiego przysmaku, musimy zaopatrzyć się w główkę kapusty pekińskiej i pastę chili. - Główkę kapusty należy podzielić na cztery części. Najpierw nacinamy dół głąba na krzyż, a następnie rozrywamy. To jest bardzo ważne! – tłumaczy Aleksander Baron, szef kuchni i autor książki "Kiszonki i fermentacje". - Następnie przez około godzinę liście moczymy w solance, po czym odsączamy je i płuczemy. Każdy liść osobno smarujemy pastą chili. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do słoika i ugniatamy ją tak, by wycisnąć całe powietrze spomiędzy liści. Zakręcamy słoik i kisimy, raz na trzy dni energicznie potrząsamy słoikiem, mieszając kapustę.

Zobacz też: Zalety soku z kiszonej kapusty

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał