Tęcza w słoiku. Wielowarzywna kiszonka warzywna Ewy Wachowicz

Kiszonka z przepisu znanej kucharki składa się z aż sześciu różnych warzyw. Jest kolorowa, pyszna i zdrowa. Takie kiszone warzywa świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, obiadów czy nawet na kanapkach. Przepis można też łatwo modyfikować i dodać do niego swoje ulubione warzywa.

Ewa WachowiczEwa Wachowicz
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Ewa Wachowicz to kucharka, prezenterka i restauratorka, która ceni zarówno tradycyjną polską kuchnię, jak i niecodzienne połączenia składników i kulinarne eksperymenty. W swoim programie "Ewa gotuje", Wachowicz dzieli się z widzami ciekawymi przepisami, które smakują zarówno najmłodszym, jak i najstarszym członkom rodziny.

Przepis na tę wielobarwną kiszonkę możemy znaleźć na oficjalnej stronie prezenterki, ale Wachowicz podzieliła się nim również na swoim profilu Instagramie. "Odporność i zdrowie gwarantuje nam codzienne jedzenie kiszonek. Lato to idealny czas, by kisić nie tylko ogórki. Ja do słoi wkładam kapustę, marchewkę, kalafiora, fasolkę szparagową, brokuł, małe ostre papryczki do smaku, chrzan, czosnek, koper. Proporcje solanki to 30 g soli na litr wody. Najlepsza sól kamienna, niejodowana. Słój pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje" - zachwalała swój przepis kucharka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszonki w kuchni

Przepis na wielowarzywną kiszonkę Ewy Wachowicz

Składniki:

  • poszatkowana kapusta
  • obrana i pokrojona w plastry marchew
  • małe ogórki
  • różyczki kalafiora
  • małe czerwone papryki
  • różyczki brokułu
  • koper
  • czosnek
  • chrzan

Na zalewę:

  • 30 g soli kamiennej na 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy warzywa. Na dno wyparzonego, dużego słoika układamy kilka kawałków korzenia chrzanu, koper i dwa ząbki czosnku.
  2. Kolejno układamy nasze warzywa - marchewkę, kapustę, brokuł, papryczki, kalafiora i ogórki. Na sam koniec znów układamy chrzan koper i czosnek.
  3. Całość zalewamy solanką, przykrywamy, ale słoik szczelnie zakręcamy dopiero po tygodniu. Wtedy też wstawiamy kiszonkę do lodówki lub spiżarni.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach