Tęcza w słoiku. Wielowarzywna kiszonka warzywna Ewy Wachowicz

Kiszonka z przepisu znanej kucharki składa się z aż sześciu różnych warzyw. Jest kolorowa, pyszna i zdrowa. Takie kiszone warzywa świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, obiadów czy nawet na kanapkach. Przepis można też łatwo modyfikować i dodać do niego swoje ulubione warzywa.

Ewa WachowiczEwa Wachowicz
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Ewa Wachowicz to kucharka, prezenterka i restauratorka, która ceni zarówno tradycyjną polską kuchnię, jak i niecodzienne połączenia składników i kulinarne eksperymenty. W swoim programie "Ewa gotuje", Wachowicz dzieli się z widzami ciekawymi przepisami, które smakują zarówno najmłodszym, jak i najstarszym członkom rodziny.

Przepis na tę wielobarwną kiszonkę możemy znaleźć na oficjalnej stronie prezenterki, ale Wachowicz podzieliła się nim również na swoim profilu Instagramie. "Odporność i zdrowie gwarantuje nam codzienne jedzenie kiszonek. Lato to idealny czas, by kisić nie tylko ogórki. Ja do słoi wkładam kapustę, marchewkę, kalafiora, fasolkę szparagową, brokuł, małe ostre papryczki do smaku, chrzan, czosnek, koper. Proporcje solanki to 30 g soli na litr wody. Najlepsza sól kamienna, niejodowana. Słój pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje" - zachwalała swój przepis kucharka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszonki w kuchni

Przepis na wielowarzywną kiszonkę Ewy Wachowicz

Składniki:

  • poszatkowana kapusta
  • obrana i pokrojona w plastry marchew
  • małe ogórki
  • różyczki kalafiora
  • małe czerwone papryki
  • różyczki brokułu
  • koper
  • czosnek
  • chrzan

Na zalewę:

  • 30 g soli kamiennej na 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy warzywa. Na dno wyparzonego, dużego słoika układamy kilka kawałków korzenia chrzanu, koper i dwa ząbki czosnku.
  2. Kolejno układamy nasze warzywa - marchewkę, kapustę, brokuł, papryczki, kalafiora i ogórki. Na sam koniec znów układamy chrzan koper i czosnek.
  3. Całość zalewamy solanką, przykrywamy, ale słoik szczelnie zakręcamy dopiero po tygodniu. Wtedy też wstawiamy kiszonkę do lodówki lub spiżarni.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀