Trwa ładowanie...

Tęcza w słoiku. Wielowarzywna kiszonka warzywna Ewy Wachowicz

Kiszonka z przepisu znanej kucharki składa się z aż sześciu różnych warzyw. Jest kolorowa, pyszna i zdrowa. Takie kiszone warzywa świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, obiadów czy nawet na kanapkach. Przepis można też łatwo modyfikować i dodać do niego swoje ulubione warzywa.

Ewa WachowiczEwa WachowiczŹródło: Instagram.com
d1bjxpi
d1bjxpi

Ewa Wachowicz to kucharka, prezenterka i restauratorka, która ceni zarówno tradycyjną polską kuchnię, jak i niecodzienne połączenia składników i kulinarne eksperymenty. W swoim programie "Ewa gotuje", Wachowicz dzieli się z widzami ciekawymi przepisami, które smakują zarówno najmłodszym, jak i najstarszym członkom rodziny.

Przepis na tę wielobarwną kiszonkę możemy znaleźć na oficjalnej stronie prezenterki, ale Wachowicz podzieliła się nim również na swoim profilu Instagramie. "Odporność i zdrowie gwarantuje nam codzienne jedzenie kiszonek. Lato to idealny czas, by kisić nie tylko ogórki. Ja do słoi wkładam kapustę, marchewkę, kalafiora, fasolkę szparagową, brokuł, małe ostre papryczki do smaku, chrzan, czosnek, koper. Proporcje solanki to 30 g soli na litr wody. Najlepsza sól kamienna, niejodowana. Słój pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje" - zachwalała swój przepis kucharka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszonki w kuchni

Przepis na wielowarzywną kiszonkę Ewy Wachowicz

Składniki:

  • poszatkowana kapusta
  • obrana i pokrojona w plastry marchew
  • małe ogórki
  • różyczki kalafiora
  • małe czerwone papryki
  • różyczki brokułu
  • koper
  • czosnek
  • chrzan

d1bjxpi

Na zalewę:

  • 30 g soli kamiennej na 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy warzywa. Na dno wyparzonego, dużego słoika układamy kilka kawałków korzenia chrzanu, koper i dwa ząbki czosnku.
  2. Kolejno układamy nasze warzywa - marchewkę, kapustę, brokuł, papryczki, kalafiora i ogórki. Na sam koniec znów układamy chrzan koper i czosnek.
  3. Całość zalewamy solanką, przykrywamy, ale słoik szczelnie zakręcamy dopiero po tygodniu. Wtedy też wstawiamy kiszonkę do lodówki lub spiżarni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1bjxpi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj