Kaszotto - nasza odpowiedź na risotto

Włoskie risotto już dawno podbiło polskie podniebienia. Czas najwyższy, byśmy przypomnieli sobie, że dumą naszej kuchni są kasze - pyszne, zdrowe i dające ogromne pole do kulinarnego popisu. Kaszotto może być jednym z powodów, dla których kasze znów staną się ważną częścią codziennego menu. Zamiast więc używać do szybkiego duszenia ziaren ryżu, wykorzystajmy nasze kasze. Kaszotto zamiast risotto będzie smakować równie dobrze, jeśli nie lepiej.

Kaszotto z grzybami Kaszotto - nasza odpowiedź na risotto
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kaszotto z grzybami

Do zrobienia kaszotto nadaje się praktycznie każdy rodzaj kaszy. Grzyby i kasza to dwa produkty kuchni polskiej, które idealnie do siebie pasują i świetnie smakują. Potrzebujemy: szklankę kaszy jęczmiennej, kilka suszonych grzybów, cebulę, czosnek, suszony tymianek, bulion warzywny, masło, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy je w kostkę. Płynu z gotowania grzybów nie wylewamy. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby, podsmażamy. Dodajemy kaszę, przyprawy, wlewamy bulion, wodę po gotowaniu grzybów i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Na koniec dodajemy kawałek masła.

Kaszotto z grzybami

Gryczane kaszotto z pomidorami

Kasza gryczana świetnie nadaje się do "polskiego risotto". Możemy użyć kaszy niepalonej, ale prażona będzie bardziej aromatyczna. Potrzebujemy: szklankę kaszy gryczanej, łodygę selera naciowego, marchewkę, kilka suszonych pomidorów, cebulę, suszony cząber, bulion warzywny, oliwę, sól i pieprz. Selera, cebulę, pomidory i marchewkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy kaszę i również lekko ją podsmażamy. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie.

Kaszotto z pęczaku

Ziarna kaszy pęczak podczas gotowania powiększają się dwa-trzy razy, więc zrobione z pęczaku kaszotto różnić się będzie konsystencją od tych zrobionych z innych rodzajów kaszy. Składniki: szklanka pęczaku, cebula, czosnek, kukurydza z puszki, natka pietruszki, koperek, bulion, masło, oliwa, ser żółty, ostra papryka, sól, pieprz. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy kukurydzę i kaszę. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekane zioła, starty na tarce ser i masło. Mieszamy i podajemy od razu.

Jaglane kaszotto

Kasza jaglana jest bardzo delikatna, ale z drugiej strony gotuje się dość długo. Zrobione z niej kaszotto będzie kremowe i przypominające w konsystencji kukurydzaną mamałygę. Potrzebujemy: szklankę kaszy jaglanej, czerwoną cebulę, pora, czosnek, natkę pietruszki, zielone chili, bulion, oliwę, masło, śmietanę, sól i pieprz. Cebulę, pora i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dorzucamy kaszę, posiekane chili, natkę, zalewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż kasza zmięknie, na koniec dodajemy masło i wlewamy trochę śmietany.

Kaszotto z krewetkami

Wydawałoby się, że egzotyczne krewetki i polska kasza to dziwne połączenie. Nic bardziej mylnego. Kaszotto z krewetkami może być bardzo smaczne. Potrzebujemy: szklankę kaszy perłowej, cebulę, czosnek, seler naciowy, chili, kilka krewetek, oliwę z oliwek, natkę kolendry, bulion warzywny, sól i pieprz. Posiekaną cebulę, seler, chili i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy kaszę, bulion i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie większość płynu dodajemy krewetki i posiekaną kolendrę. Mieszamy i gotujemy jeszcze dwie minuty.

Kaszotto z kaszy gryczanej
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości