Kaszotto - nasza odpowiedź na risotto
Włoskie risotto już dawno podbiło polskie podniebienia. Czas najwyższy, byśmy przypomnieli sobie, że dumą naszej kuchni są kasze - pyszne, zdrowe i dające ogromne pole do kulinarnego popisu. Kaszotto może być jednym z powodów, dla których kasze znów staną się ważną częścią codziennego menu. Zamiast więc używać do szybkiego duszenia ziaren ryżu, wykorzystajmy nasze kasze. Kaszotto zamiast risotto będzie smakować równie dobrze, jeśli nie lepiej.
Kaszotto z grzybami
Do zrobienia kaszotto nadaje się praktycznie każdy rodzaj kaszy. Grzyby i kasza to dwa produkty kuchni polskiej, które idealnie do siebie pasują i świetnie smakują. Potrzebujemy: szklankę kaszy jęczmiennej, kilka suszonych grzybów, cebulę, czosnek, suszony tymianek, bulion warzywny, masło, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy je w kostkę. Płynu z gotowania grzybów nie wylewamy. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby, podsmażamy. Dodajemy kaszę, przyprawy, wlewamy bulion, wodę po gotowaniu grzybów i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Na koniec dodajemy kawałek masła.
Kaszotto z grzybami
Gryczane kaszotto z pomidorami
Kasza gryczana świetnie nadaje się do "polskiego risotto". Możemy użyć kaszy niepalonej, ale prażona będzie bardziej aromatyczna. Potrzebujemy: szklankę kaszy gryczanej, łodygę selera naciowego, marchewkę, kilka suszonych pomidorów, cebulę, suszony cząber, bulion warzywny, oliwę, sól i pieprz. Selera, cebulę, pomidory i marchewkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy kaszę i również lekko ją podsmażamy. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie.
Kaszotto z pęczaku
Ziarna kaszy pęczak podczas gotowania powiększają się dwa-trzy razy, więc zrobione z pęczaku kaszotto różnić się będzie konsystencją od tych zrobionych z innych rodzajów kaszy. Składniki: szklanka pęczaku, cebula, czosnek, kukurydza z puszki, natka pietruszki, koperek, bulion, masło, oliwa, ser żółty, ostra papryka, sól, pieprz. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy kukurydzę i kaszę. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekane zioła, starty na tarce ser i masło. Mieszamy i podajemy od razu.
Jaglane kaszotto
Kasza jaglana jest bardzo delikatna, ale z drugiej strony gotuje się dość długo. Zrobione z niej kaszotto będzie kremowe i przypominające w konsystencji kukurydzaną mamałygę. Potrzebujemy: szklankę kaszy jaglanej, czerwoną cebulę, pora, czosnek, natkę pietruszki, zielone chili, bulion, oliwę, masło, śmietanę, sól i pieprz. Cebulę, pora i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dorzucamy kaszę, posiekane chili, natkę, zalewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż kasza zmięknie, na koniec dodajemy masło i wlewamy trochę śmietany.
Kaszotto z krewetkami
Wydawałoby się, że egzotyczne krewetki i polska kasza to dziwne połączenie. Nic bardziej mylnego. Kaszotto z krewetkami może być bardzo smaczne. Potrzebujemy: szklankę kaszy perłowej, cebulę, czosnek, seler naciowy, chili, kilka krewetek, oliwę z oliwek, natkę kolendry, bulion warzywny, sól i pieprz. Posiekaną cebulę, seler, chili i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy kaszę, bulion i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie większość płynu dodajemy krewetki i posiekaną kolendrę. Mieszamy i gotujemy jeszcze dwie minuty.
Zobacz także: