Kaszotto - nasza odpowiedź na risotto

Włoskie risotto już dawno podbiło polskie podniebienia. Czas najwyższy, byśmy przypomnieli sobie, że dumą naszej kuchni są kasze - pyszne, zdrowe i dające ogromne pole do kulinarnego popisu. Kaszotto może być jednym z powodów, dla których kasze znów staną się ważną częścią codziennego menu. Zamiast więc używać do szybkiego duszenia ziaren ryżu, wykorzystajmy nasze kasze. Kaszotto zamiast risotto będzie smakować równie dobrze, jeśli nie lepiej.

Kaszotto z grzybami Kaszotto - nasza odpowiedź na risotto
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kaszotto z grzybami

Do zrobienia kaszotto nadaje się praktycznie każdy rodzaj kaszy. Grzyby i kasza to dwa produkty kuchni polskiej, które idealnie do siebie pasują i świetnie smakują. Potrzebujemy: szklankę kaszy jęczmiennej, kilka suszonych grzybów, cebulę, czosnek, suszony tymianek, bulion warzywny, masło, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy je w kostkę. Płynu z gotowania grzybów nie wylewamy. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby, podsmażamy. Dodajemy kaszę, przyprawy, wlewamy bulion, wodę po gotowaniu grzybów i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Na koniec dodajemy kawałek masła.

Kaszotto z grzybami

Gryczane kaszotto z pomidorami

Kasza gryczana świetnie nadaje się do "polskiego risotto". Możemy użyć kaszy niepalonej, ale prażona będzie bardziej aromatyczna. Potrzebujemy: szklankę kaszy gryczanej, łodygę selera naciowego, marchewkę, kilka suszonych pomidorów, cebulę, suszony cząber, bulion warzywny, oliwę, sól i pieprz. Selera, cebulę, pomidory i marchewkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy kaszę i również lekko ją podsmażamy. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie.

Kaszotto z pęczaku

Ziarna kaszy pęczak podczas gotowania powiększają się dwa-trzy razy, więc zrobione z pęczaku kaszotto różnić się będzie konsystencją od tych zrobionych z innych rodzajów kaszy. Składniki: szklanka pęczaku, cebula, czosnek, kukurydza z puszki, natka pietruszki, koperek, bulion, masło, oliwa, ser żółty, ostra papryka, sól, pieprz. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy kukurydzę i kaszę. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekane zioła, starty na tarce ser i masło. Mieszamy i podajemy od razu.

Jaglane kaszotto

Kasza jaglana jest bardzo delikatna, ale z drugiej strony gotuje się dość długo. Zrobione z niej kaszotto będzie kremowe i przypominające w konsystencji kukurydzaną mamałygę. Potrzebujemy: szklankę kaszy jaglanej, czerwoną cebulę, pora, czosnek, natkę pietruszki, zielone chili, bulion, oliwę, masło, śmietanę, sól i pieprz. Cebulę, pora i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dorzucamy kaszę, posiekane chili, natkę, zalewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż kasza zmięknie, na koniec dodajemy masło i wlewamy trochę śmietany.

Kaszotto z krewetkami

Wydawałoby się, że egzotyczne krewetki i polska kasza to dziwne połączenie. Nic bardziej mylnego. Kaszotto z krewetkami może być bardzo smaczne. Potrzebujemy: szklankę kaszy perłowej, cebulę, czosnek, seler naciowy, chili, kilka krewetek, oliwę z oliwek, natkę kolendry, bulion warzywny, sól i pieprz. Posiekaną cebulę, seler, chili i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy kaszę, bulion i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie większość płynu dodajemy krewetki i posiekaną kolendrę. Mieszamy i gotujemy jeszcze dwie minuty.

Kaszotto z kaszy gryczanej
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów