WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku

Pasztet to bez wątpienia jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić świąteczny stół. W sklepach trudno jednak znaleźć pasztet dobrej jakości. Warto więc pokusić się o przygotowanie tego specjału w domu. Mamy dla was sprawdzony przepis od Pauliny, autorki bloga "zGotowana Paula".

Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po krokuŚwiąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku
Paulina Michalak

Na 3 foremki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g podgardla
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3 liście laurowe i ziela angielskie
  • 2 większe cebule
  • 3 jajka

Przepis

  • Pierś, warzywa i przyprawy włożyć do garnka i wlać wodę kilka cm ponad mięso.
  • Łopatkę i podgardle pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni i włożyć do garnka z piersią i warzywami.
  • Gotować do miękkości mięsa około 1,5 godz. Pod koniec gotowania włożyć umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotować jeszcze 15 min.
  • W tym czasie na patelni podsmażyć cebule. Następnie wyjąć mięso i warzywa i zmielić 3 razy wraz z cebulą.
  • Dodać 3 żółtka, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, dodać również szklankę wywaru z gotowania mięsa.
  • Pasztet powinien być dobrze doprawiony lekko pikantny.
  • Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, włożyć do nich pasztet.
  • Piec 1 godz w 200 stopniach. Na dolnej polce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru