Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku
Pasztet to bez wątpienia jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić świąteczny stół. W sklepach trudno jednak znaleźć pasztet dobrej jakości. Warto więc pokusić się o przygotowanie tego specjału w domu. Mamy dla was sprawdzony przepis od Pauliny, autorki bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Na 3 foremki:
Przepis
- Pierś, warzywa i przyprawy włożyć do garnka i wlać wodę kilka cm ponad mięso.
- Łopatkę i podgardle pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni i włożyć do garnka z piersią i warzywami.
- Gotować do miękkości mięsa około 1,5 godz. Pod koniec gotowania włożyć umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotować jeszcze 15 min.
- W tym czasie na patelni podsmażyć cebule. Następnie wyjąć mięso i warzywa i zmielić 3 razy wraz z cebulą.
- Dodać 3 żółtka, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, dodać również szklankę wywaru z gotowania mięsa.
- Pasztet powinien być dobrze doprawiony lekko pikantny.
- Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, włożyć do nich pasztet.
- Piec 1 godz w 200 stopniach. Na dolnej polce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl