Trwa ładowanie...
d3mp2g5
Paulina Michalak

Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku

Przepis

Pasztet to bez wątpienia jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić świąteczny stół. W sklepach trudno jednak znaleźć pasztet dobrej jakości. Warto więc pokusić się o przygotowanie tego specjału w domu. Mamy dla was sprawdzony przepis od Pauliny, autorki bloga "zGotowana Paula".

d3mp2g5
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Na 3 foremki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g podgardla
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3 liście laurowe i ziela angielskie
  • 2 większe cebule
  • 3 jajka
Przepis
  • Pierś, warzywa i przyprawy włożyć do garnka i wlać wodę kilka cm ponad mięso.
  • Łopatkę i podgardle pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni i włożyć do garnka z piersią i warzywami.
  • Gotować do miękkości mięsa około 1,5 godz. Pod koniec gotowania włożyć umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotować jeszcze 15 min.
  • W tym czasie na patelni podsmażyć cebule. Następnie wyjąć mięso i warzywa i zmielić 3 razy wraz z cebulą.
  • Dodać 3 żółtka, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, dodać również szklankę wywaru z gotowania mięsa.
  • Pasztet powinien być dobrze doprawiony lekko pikantny.
  • Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, włożyć do nich pasztet.
  • Piec 1 godz w 200 stopniach. Na dolnej polce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d3mp2g5
d3mp2g5
d3mp2g5
d3mp2g5
d3mp2g5
Więcej tematów
d3mp2g5