Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
aldi
Artykuł Sponsorowany
19-09-2022 10:17
Artykuł sponsorowany Aldi

Jak grillować warzywa? Sprawdzone przepisy na warzywa z grilla

Największą popularnością cieszą się zazwyczaj mięsne potrawy na grilla. Jednakże istnieje wiele przepysznych opiekanych produktów roślinnych, a imprezowym strzałem w dziesiątkę mogą być warzywa z rusztu. Po pierwsze potrawy z nich przygotowuje się szybciej, są zdrowsze, po drugie akceptowalne przez wszystkich uczestników imprez, również i tych, którzy z powodów etycznych bądź związanych z troską o środowisko są na bezmięsnej diecie. Oto jak najlepiej grillować warzywa.

Share
 Źródło: materiały partnera
d1kk8rb

Jakie warzywa na grilla? - Jakie warzywa można grillować?

Do grillowania nadają się prawie wszystkie jarzyny, najlepsze są jednak sezonowe. Doskonale sprawdzają się na ruszt pieczarki, ziemniaki, pomidory, marchewka i szparagi bakłażany, papryka, cukinia czy cebula. Ważne, aby były świeże i trzymane w temperaturze pokojowej. Przygotowując je do grillowania, należy je umyć i pokroić na drobne części. Te twardsze kładziemy bezpośrednio na ruszt, a miększe zawijamy w folię aluminiową.

Marchewka

Młodą marchewkę, grillujemy w całości lub kroimy wzdłuż. Można polać ją sokiem z cytryny, oliwą i posypać chili.

Ziemniaki

Ziemniaki najlepiej grillować w aluminiowej folii. Bardzo dobrze smakują opiekane w skórce. Można wkładać do środka troszkę masła, natkę pietruszki i przyprawy.

d1kk8rb

Cukinia

Cukinie kroimy wzdłuż w grube plastry i kładziemy na ruszt. Najlepiej do tego celu nadają się warzywa nie zbyt duże. Innym sposobem są szaszłyki z mniejszych kawałków cukinii, przekładanych papryką cebulą albo tofu.

Pieczarki

Aby grillować pieczarki, należy usunąć ich nóżki i opiekać kapelusze w całości ewentualnie przekrojone na połowę. Pieczarki można faszerować ziołowym masłem lub serem albo specjalnie przygotowanym farszem z innych warzyw.

Kapusta

Największą sztuką przy grillowaniu kapusty jest pokrojenie jej na kawałki tak, aby się nie rozpadła. Do grillowania najlepsza jest kapusta pekińska, młoda biała lub czerwona, a także wschodnia odmiana pak choi

Bakłażany

Do grillowania należy wybierać dojrzałe bakłażany. Kroimy je plastry, smarujemy oliwą i opiekamy 5 minut po obydwu stronach. Doskonale sprawdzą się też w szaszłykach.

d1kk8rb

Cebula

Można grillować zarówno słodkie białe cebule, jak i łagodniejsze w smaku czerwone. Kroimy je na grube plastry albo ćwiartki, obieramy, obtaczamy w oliwie i soli i opiekamy przez 2 do 3 minut z każdej strony.

Kalafior

Kalafiora kroimy w grube plastry. Odpadające fragmenty – można wykorzystać do szaszłyków. Najlepiej smakuje, lekko przypalony z zewnątrz i twardy w środku posypany curry.

Papryka

Aby grillować papryki, należy usunąć z nich nasiona i pokroić je na części, po czym polać olejem albo oliwą i opiekać 5 minut z każdej strony. Z papryki można robić również szaszłyki lub farsz do opiekanych pieczarek.

Pomidory

Najlepiej opieką się odmiany koktajlowe lub te ze zwartym miąższem. Opiekamy je przez 3-4 minuty w całości lub przekrojone na połowę. Warto jest obracać je tak, by mogły równomiernie się zarumienić.

d1kk8rb

Innym, nieco odmiennym sposobem przyrządzania tych warzyw są faszerowane grillowane pomidory,które można wypełnić fetą, ricottą czy serem kozim. Mogą być podawane w wersjach wegetariańskich, wegańskich oraz z dodatkiem mięsa. Najlepiej smakują z serem albo mięsem i serem, ryżem, kaszą i podobnymi, dodatkami.

Dynia

Na grilla nadają się najlepiej odmiany Baby Boo lub Hokkaido podawane z ziołowym masłem, lub faszerowane na różny sposób.

Bób

Umyte dokładnie młode strączki opiekamy na po kilka minut z każdej strony. Podajemy je przyprawione solą pieprzem i wiórkami żółtego sera.

Por

Może być pieczony na tyle długo, aż zewnątrz będzie spalony, a potem zawijamy go w folię i kończymy grillowanie na mniejszym ogniu, a przed podaniem obieramy go z wierzchniej nadpalonej warstwy.

d1kk8rb

Jak przygotować warzywa na grilla? Solo czy w towarzystwie innych potraw?

Grillowane warzywa to doskonała samodzielna potrawa, szczególnie jeśli przygotujemy do nich aromatyczne sosy albo dipy wykonane z jogurtu i doprawione przyprawami oraz ziołami. Zostanie ona z pewnością doceniona przez wegan i wegetarian. Opiekane jarzyny można oczywiście traktować jako dodatek do potraw, również tych zawierających mięso. Mogą być spożywane z ziemniakami, kaszami, ryżem, a nawet makaronami. Dobrze smakują z białym, naturalnym serkiem śniadaniowym z dodatkiem ketchupu i oregano. Na temat grillowania warzyw napisaliśmy również na Aldi.pl (https://www.aldi.pl/inspiracje/warzywa-na-grilla.html). 

 

  1. Jak grillować warzywa? – Ogólne zasady i przydatne poradyPrzede wszystkim musimy pamiętać, że warzywa muszą być świeże. Mrożonych lub częściowo mrożonych nie powinno się opiekać na grillu.
  2. Należy też wiedzieć, Że każde z warzyw smaży się w innym czasie. Najszybciej udaje się to z pomidorem, ogórkiem czy bakłażanem, natomiast papryka, cebula czy cukinia wymaga już trochę więcej czasu.
  3. Żadnych warzyw nie należy grillować w całości, tylko kroić je w plastry, połówki ćwiartki lub wzdłuż.
  4. Większość opiekanych warzyw, jeśli spali się, robi się gorzkie. Tracą też one wówczas wiele składników odżywczych, dlatego też powinno się uważać, aby ogień nie był zbyt duży.
  5. Kawałki warzyw powinny być na tyle małe, żeby łatwo się piec, ale na tyle duże, aby nie wpadały do ognia między kratkami a najlepiej, żeby były też mniej więcej takiej samej wielkości, wówczas będą opiekać się w tym samym czasie.

 

Jakie przyprawy do warzyw na grilla?

Warzywa na grilla możemy namoczyć wcześniej a marynacie, aby nadać im bardziej wyrafinowany smak. Nasiąkną wówczas jej aromatem i podane będą bardziej wyraziste. Najprostszy sposób na wykonanie marynaty to zmieszanie oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz soku z cytryny z przyprawami takimi jak sól, pieprz, bazylia, tymianek, czosnek, oregano i rozmaryn. Innym sposobem jest obsypywanie warzyw przyprawami przed położeniem na ruszcie.

Warzywa z grilla – 3 wybrane przepisy

Jak grillować niektóre warzywa. Oto kilka doskonałych pomysłów na jarzyny z rusztu.

d1kk8rb

Dynia na ruszcie grillowym

Dynię typu Baby Boo albo Hokkaido ułóż na desce, odkrój jej górę i wydrąż z niej środek. Posiekaną pietruszkę i pokrojone na ćwiartki pomidorki włóż do naczynia i wymieszaj z serem i pestkami, i włóż do środka wydrążonej dyni. Dynie grilluj pod zamkniętą pokrywą i podawaj z kiełkami jarmużu, pomidorami i sałatą.

Grillowany bakłażan

Posiekany czosnek zmieszaj z sosem sojowym, pastą miso i miodem. Bakłażana pokrój na pół, wzdłuż. Przygotowaną pastą posmaruj go, połóż na rozgrzanym ruszcie i obracaj.

Szaszłyki warzywne marynowane na grillu

Młodą cukinię, cebulę, paprykę, pieczarki i pomidorki nadziewaj na namoczone patyczki. Oliwę z sosem sojowym i octem winnym wymieszaj w proporcji 3:1, dodaj pieprz, tymianek, bazylię i zioła prowansalskie i mocz w tej marynacie szaszłyki przez 20 minut, po czym połóż je na ruszt i opiecz.

Więcej przepisów na warzywa z grilla znajdziecie na witrynie Aldi.

Artykuł sponsorowany Aldi
d1kk8rb
d1kk8rb
Więcej tematów