WAŻNE
TERAZ

"Analizujemy wyniki". Sztab Trzaskowskiego zapowiada protest wyborczy

Gotowanie na ekranie: królik duszony w warzywach

Jak oczarować gości, przyrządzając dietetyczne danie? To jest możliwe! Jerzy Sobieniak w studiu programu "Pytanie na śniadanie" przygotował królika duszonego w warzywach. Taki obiad niewątpliwie podbije podniebienia nie tylko tych, którzy chcą dbać o linię.

1

Jak oczarować gości, przyrządzając dietetyczne danie? Jerzy Sobieniak w studiu programu "Pytanie na śniadanie" przygotował królika duszonego w warzywach. Taki obiad niewątpliwie podbije podniebienia nie tylko tych, którzy chcą dbać o linię.

Składniki na 4 porcje: 4 tylne udźce królika, 120 g brokułów, 1 papryka czerwona, 1 czerwona cebula, 1 biała cebula, 80 g selera naciowego, 100 g marchewki, 100g kalafiora, 40 g selera, 4 ząbki czosnku, pieprz do smaku, kolendra, owoc jałowca, kmin rzymski. Wywar: 0,5 l wody, 1 marchew, 1/4 selera, 4 gałązki natki pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek.

Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do małego rondelka wrzucamy warzywa i przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Odstawiamy na bok. Udźce królika myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę,paprykę, marchew i seler kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Oprószamy kolendrą, kminem i owocem jałowca. Zalewamy wcześniej przygotowanym i odcedzonym wywarem, a następnie dusimy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Co jakiś czas sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. 20 minut przed końcem dorzucamy kalafior i brokuły.

1

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm