Trwa ładowanie...
d3kltm7

Kmin rzymski (kumin) - właściwości i wykorzystanie w potrawach

Pochodzący z Egiptu kmin rzymski coraz częściej znajduje zastosowanie w Polskiej kuchni. Choć nierzadko myli się go z dużo popularniejszym u nas kminkiem zwyczajnym, cechuje się on zupełnie innymi walorami smakowymi oraz zastosowaniem. Przyprawa nazywana także kuminem skutecznie nadaje różnym potrawom nieco wyrazistości i pikanterii. Nie od dziś wiadomo również, że kmin rzymski korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kmin rzymski (kumin) - właściwości i wykorzystanie w potrawach
(Shutterstock.com)
d3kltm7

Aromatyczny kmin rzymski wywodzi się ze wschodnich terenów położonych nad Morzem Śródziemnym. Wiele wskazuje na to, że kolebką przyprawy jest Egipt. Świadczyć może o tym chociażby fakt znalezienia ziaren tej rośliny wewnątrz najstarszych zachowanych piramid (m.in. w grobowcu faraona Tutenchamona). Prawdopodobnie przyprawa ta była używana przez starożytnych Egipcjan jako środek do mumifikacji zwłok. Niewielkie ilości kminu rzymskiego wydobyto również w archeologicznych wykopaliskach na terenie dzisiejszej Syrii. Wiadomo też, że kuminu używano w starożytnej Grecji i w Cesarstwie Rzymskim. W tym ostatnim zastosowanie przyprawy było na tyle intensywne, że przyjęła ona w polskim nazewnictwie epitet, który może błędnie wskazywać na jej włoski rodowód. Trudno jednoznacznie wskazać moment, w którym kumin przywędrował do Polski. Pewnie jest natomiast, że zyskuje on w ostatnim czasie na popularności i coraz częściej wykorzystuje się go do przysmaków przygotowywanych w naszych kuchniach.

##Kmin rzymski – opis ogólny

Kmin rzymski (łac. Cuminum cyminum) to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych, niewystępująca już w stanie dzikim. Jej największe uprawy spotkać można w Indiach, Chinach, Uzbekistanie, Turcji, Maroku, Syrii, Chile, Meksyku i niektórych krajach Europy Środkowej. Rzadko hoduje się go w Polsce ze względu na niską odporność na mrozy. Kmin rzymski (nazywany również kuminem, kminem egipskim lub kminem pluskwim) jest smukłą rośliną osiągającą około 30-40 cm długości. Wąską łodygę porastają cienkie listki przypominające igiełki. Kwiaty kminu są niewielkich rozmiarów i przybierają barwę białą lub różową. Wewnątrz owocu znajdują się nasionka (występujące pojedynczo lub w parach), które wykorzystuje się jako przyprawę oraz naturalny środek leczniczy. W sklepach można obecnie spotkać zarówno ususzone w całości łupiny, jak i ich wersję sproszkowaną. Co ciekawe, roślina kminu rzymskiego jest na tyle wątła, że nierzadko ugina się ona pod własnym ciężarem!

d3kltm7

##Właściwości medyczne kminu rzymskiego

Kumin wykazuje wiele właściwości leczniczych. Wszystko za sprawą zawartych w nasionach rośliny olejków eterycznych oraz witamin (m.in. C i E) i innych korzystnych dla naszego zdrowia pierwiastków (żelazo, fosfor, wapń i mangan). Kmin rzymski działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Przyprawę warto zatem spożywać w większych ilościach np. w czasie przeziębienia lub grypy. Ziarna kuminu łagodzą również chrypki i stany zapalne gardła. Oprócz tego kmin ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego – likwiduje wzdęcia i kolki, działa wiatropędnie, zatrzymuje biegunki, niweluje niestrawność oraz poranne mdłości. Wykazano także, że przyprawa ma dobry wpływ na budowę żył, zmniejsza ryzyko zawału i działa korzystnie na układ oddechowy. Kmin rzymski zdradza też działanie moczopędne. Warto dodać, że nasiona kuminu stosowane są w ziołolecznictwie do oczyszczenia organizmu z toksyn, polepszenia apetytu, a także do usystematyzowania cyklu miesiączkowego u kobiet. Uważa się także, ze przyprawa korzystnie wpływ na nasz
nastrój i działa relaksująco.

##Zastosowanie kminu rzymskiego w kuchni

Kmin rzymski charakteryzuje się ostrym smakiem i bardzo intensywnym, nieco drażniącym nos zapachem. Jako dodatek ziarna rośliny znajdują zastosowanie przede wszystkim w tradycjach kulinarnych krajów, w których jest uprawiana na szeroką skalę. (np. Indii, Chile, Meksyku czy Chin). Kumin należy między innymi do podstawowych składników popularniej przyprawy curry i nie powinno go zabraknąć w daniach opartych na tej mieszance. Kmin stanowi również ważny dodatek do takich egzotycznych dań, jak chociażby tradycyjny pilaw lub meksykańskie tortille z mięsem. Dobrze skomponuje się on również z potrawami europejskimi – szczególnie o portugalskim i hiszpańskim rodowodzie. Przyprawa Kumin sprawdzi się także jako dodatek do ciemnych gulaszowych sosów, ryb, dań drobiowych, zup, sałatek, marynat i wielu
innych. Szczypta przyprawy znajduje się też w serach (np. holenderskim „Leydenie”) oraz likierach alkoholowych (słynny niemiecki Kummel).

d3kltm7

##Do czego warto dodać kmin rzymski?

• Pilaw warzywny
• Tortille z mięsem
• Enchiladas
• Hummus
• Gulasz wieprzowy
• Spaghetti bolognese
• Kiszona kapusta
• Chilli con carne
• Kummel

##Czy wiesz, że…?

Kmin rzymski zaliczany jest do roślin biblijnych – wzmianki o przyprawie pojawia się kilkukrotnie w Piśmie Świętym, w tym również w Ewangelii według św. Mateusza. Kumin jest symbolem chciwości. Znany z takiego usposobienia rzymski cesarz Marek Aureliusz uzyskał z tego powodu przydomek Cuminus.

d3kltm7

Wojciech Chentkiewicz

d3kltm7

Podziel się opinią

Share
d3kltm7
d3kltm7
Więcej tematów