Królik duszony
- 80 dag królika (comber lub skoki)
- 1 łyżka estragonu
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki octu owocowego
- 30 dag cebuli
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki umytego pokrajanego szczypiorku
Mięso królika umyć, osuszyć. Listki laurowe rozkruszyć, utłuc w moździerzu, wymieszać z rozkruszonym estragonem. Mieszaniną natrzeć przygotowane mięso, ułożyć w misce, skrapiając równomiernie octem, przykryć. Postawić w lodówce na kilka godzin, a nawet na noc. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, cebulę pokrajać w piórka, czosnek drobno posiekać. Mięso królika pokrajać na porcje, ułożyć w rondlu, przekładając cebulą i czosnkiem oraz oprószając pieprzem i solą. Rondel przykryć. Dusić na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą lub wywarem z warzyw. Sprawdzić smak sosu, który się wytworzył podczas duszenia, i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze