Dorsz w mące gryczanej z batatami

Danie przygotował Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak.

Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak przygotował zdrowe dania, które dodają energii: aromatyczną owsiankę na płatkach orkiszowych, dorsza w mące gryczanej, siemieniu lnianym i ziołach z pieczonym batatem, warzywami i sosem mango, duszoną gicz cielęcą z ryżem czerwonym, warzywami i burakami z serem kozim i orzeszkami pinii oraz bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe.

Dorsz w mące gryczanej, siemieniu lnianym i ziołach z pieczonym batatem, warzywami i sosem mango

Składniki:
400 g fileta z dorsza (polędwicy z dorsza)
Sól morska, pieprz różowy do smaku
Oliwa cytrynowa
Estragon suszony
Świeży koperek
Świeża bazylia
Masło klarowane do smażenia
4 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka płatków jaglanych
Dodatek: blanszowane warzywa sezonowe

Bataty:
1-2 bataty (słodkie ziemniaki)
Oliwa z oliwek do pieczenia
Gruboziarnista sól morska, pieprz różowy do smaku
Oliwa o aromacie cytryny
Olej kokosowy
Sos mango-imbirowy
1 dojrzałe mango
Mały kawałek świeżego imbiru
Masło klarowane
Szczypta curry
Szczypta kurkumy
Sok z limonki do smaku
Miód do smaku
Sól morska do smaku

Przygotowanie:
Filety z dorsza czyścimy, kroimy na równe kawałki, skrapiamy oliwą o aromacie cytryny, doprawiamy sola morską i pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 10 minut do lodówki. Do miseczki przekładamy siemię lniane, mąkę gryczaną oraz posiekany koperek, świeżą bazylię oraz suszony estragon. Całość mieszamy. Wcześniej przygotowanego dorsza obtaczamy w mące i delikatnie uciskamy, by składniki przylegały do mięsa ryby. Tak przygotowaną rybę smażymy na maśle klarowanym i podajemy skropioną oliwą o aromacie cytryny z dodatkiem świeżych blanszowanych warzyw oraz pieczonym batatem i sosem mango. Bataty dobrze płuczemy i czyścimy pod zimną bieżącą wodą. Na blaszkę do pieczenia rozsypujemy szczyptę soli gruboziarnistej, układamy na niej bataty, skrapiamy oliwą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160˚ C i pieczemy do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wyciągamy, studzimy, obieramy i kroimy w centymetrowe plasterki. Delikatnie podsmażamy na oleju kokosowym, oprószamy solą morską, pieprzem różowym i przed podaniem
skrapiamy oliwą o aromacie cytryny.
Sos:
Mango obieramy i kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy i ucieramy na tarce. Na rozgrzane masło w rondelku dajemy imbir i delikatnie podsmażamy. Dodajemy miód, a następnie mango. Do całości dodajemy szczyptę curry, kurkumy i 50-100 ml wody. Dusimy do momentu rozgotowania się owoców. Tak przygotowane owoce miksujemy w jednolitą masę i przecedzamy przed drobne sito. Całość ponownie gotujemy i doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Sos podajemy do ryby.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść