Bataty w kuchni - jak wykorzystać słodkie ziemniaki?
Alternatywa dla kartofla
Pod względem popularności nadal przegrywają z ziemniakami. Te niepozorne warzywa mają nie tylko oryginalny smak. Wyróżniają je przede wszystkim właściwości prozdrowotne, które sprawdzą się zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu niektórych dolegliwości.
Pod względem popularności nadal przegrywają z ziemniakami. Bataty (zwane inaczej patatami lub wijcami ziemniaczanymi) do Europy trafiły dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba, ale w Polsce to nadal towar uważany za egzotyczny. Wyróżnia się około 400 odmian batatów, w tym produkty w kolorze od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, aż do białego. Również miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany - białą, pomarańczową lub żółtą. Te niepozorne warzywa mają nie tylko oryginalny smak. Wyróżniają je przede wszystkim właściwości prozdrowotne, które sprawdzą się zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu niektórych dolegliwości.