Ryby, na które lepiej uważać

Dietetycy przekonują nas, że mięso ryb powinno znaleźć stałe miejsce w naszym menu. To smaczne źródło cennych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Niestety, produkty te nie zawsze są synonimem zdrowia. O ile te własnoręcznie złowione z czystych akwenów wodnych można jeść bez obaw, o tyle hodowane na masową skalę czy poławiane ze skażonego środowiska powinny budzić naszą czujność. Oto kilka gatunków ryb, przy których zakupie należy wykazać się szczególną ostrożnością, a niektóre całkowicie wyeliminować z jadłospisu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Nie każda ryba jest zdrowa

Obraz
© 123RF.COM

Dietetycy przekonują nas, że mięso ryb powinno znaleźć stałe miejsce w naszym menu. To smaczne źródło cennych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Niestety, produkty te nie zawsze są synonimem zdrowia. O ile te własnoręcznie złowione z czystych akwenów wodnych można jeść bez obaw, o tyle hodowane na masową skalę czy poławiane ze skażonego środowiska powinny budzić naszą czujność. Oto kilka gatunków ryb, przy których zakupie należy wykazać się szczególną ostrożnością, a niektóre całkowicie wyeliminować z jadłospisu.

/ 6Uwaga na rtęć

Obraz
© Shutterstock.com

Coraz częściej słyszymy o zanieczyszczeniu wód, a co za tym idzie, obecności substancji toksycznych w mięsie ryb. Liczne wyniki badań wykazują, że rezultatem stałego przenikania związków rtęci metalu do wód morskich jest ich wchłanianie i długotrwałe kumulowanie przez ryby i inne organizmy morskie. Głównym zagrożeniem jest rtęć, a dokładnie jej forma metylortęć, czyli bardzo toksyczny związek działający negatywnie na układ nerwowy. Dopuszczalna dawka spożywanej rtęci dla człowieka wynosi 0,005 mg na 1 kg masy ciała na tydzień. Co ważne, rtęć znajduje się nie tylko w mięsie ryb, ale także w innych produktach żywnościowych. W trosce o zdrowie powinniśmy jednak wybierać te z naturalnych łowisk, a nie hodowli. Na naszych stołach powinny gościć przede wszystkim tłuste ryby morskie. Szczególnie polecane są: dziki łosoś, makrela, śledź czy sardynka. Są jednak ryby, których lepiej się wystrzegać - oto lista ryb na celowniku.

/ 6Łosoś hodowlany

Obraz
© Shutterstock.com

Sięgając po paczkę różowiutkiego łososia wierzymy, że to produkt pełen cennych składników. Możemy się jednak rozczarować. O ile ten dziki, poławiany z wód Pacyfiku kwalifikuje się do grona ryb szlachetnych i zdrowych, o tyle hodowlany i barwiony na charakterystyczny kolor może być poddawany licznym modyfikacjom genetycznym. Ryby takie faszerowane są antybiotykami i hormonami, a ich pasza jest słabej jakości. Łososia dzikiego najłatwiej rozpoznać po cenie - jest znacznie wyższa niż porcjowany łosoś hodowlany, a także po barwie, która jest bardziej szara niż różowa.

/ 6Ryba maślana

Obraz

Ostrożnie należy też podchodzić do ryby maślanej. Pod tym hasłem kryje się wiele gatunków tłustych i bogatych w białko ryb morskich. Ryba maślana charakteryzuje się wysokim stężeniem kwasu oleinowego, który nie jest trawiony przez człowieka. Po spożyciu dużej ilości, mogą wystąpić biegunka, wymioty czy bóle głowy. Producenci ryby maślanej mają obowiązek umieszczana na etykiecie nazwy zwyczajowej i naukowej ryby. Ryby maślanej powinny unikać przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.

/ 6Panga i tilapia

Obraz
© 123RF.COM

Te gatunki ryb hodowane są w Azji, głównie w Wietnamie. Żyją w sztucznych zbiornikach, o dużym stężeniu różnych dioksyn. Ponadto w celu zwiększenia wydajności hodowli, karmione są paszą z antybiotykami i środkami bakteriobójczymi. Takie mięso jest ubogie w kwasy tłuszczowe omega - 3, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ,czyli A, D, E, K. Badania pokazują, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego (kwasu z grupy omega-6), który powoduje stan zapalny związany z chorobami serca, uszkadzaniem naczyń krwionośnych czy starzeniem się komórek.

/ 6Tuńczyk

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie, jak inne ryby drapieżne, tuńczyk jest bardziej narażony na gromadzenie rtęci. Sałatka z tuńczykiem lub kawałki tej ryby na nigiri nie są szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz seniorom. Co ważne, ostrożność należy zachować nie tylko wobec surowej ryby w postaci filetów. Lepiej kupić świeżego tuńczyka - z zaufanego źródła - i przygotować go samodzielnie w domu, niż kupić gotową puszkę.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość