Estragon - właściwości i zastosowanie rośliny

Estragon jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w europejskich kuchniach. Francuscy mistrzowie kulinarni na tyle pokochali smak tej rośliny, że nadali jej miano „króla wśród przypraw”. Do czego warto wykorzystać estragon? Czy ma on jakieś lecznicze właściwości?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Estragon (łac. _ Artemisia dracunculus _) to roślina z rodziny astrowatych porastająca dziko tereny południowo-wschodniej Europy, wybrane obszary Azji oraz Ameryki Północnej. Uznaje się, że ziele pierwotnie rosło nad brzegami syberyjskich rzek. Inne spotykane jego nazwy to m.in. bylica draganek i bylica głupich. Określenie „estragon” wywodzi się od łacińskiego „draco”, oznaczającego „węża”. Ziele zawdzięcza swoją oryginalną nazwę charakterystycznemu układowi korzeni, który przypomina kształtem groźnego gada. Dziś estragon wykorzystuje się głównie w kuchni, choć wciąż znane są jego zastosowania w domowej medycynie.

Estragon – opis ogólny

Estragon jest wieloletnią byliną o stosunkowo twardej i wysokiej łodydze (nawet do 150 cm), obrośniętej wąskimi, lekko zwisającymi liśćmi z delikatnie zaostrzonymi końcami. Kwiaty rośliny są najczęściej barwy białej lub żółtej i rzadko kiedy rozkwitają w pełni. Powszechnie ziele uprawiane jest w wielu krajach na całym świecie. Estragon nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji – ważne by był systematycznie odchwaszczany oraz podlewany. Warto również pamiętać, że roślina nie jest odporna na mrozy, dlatego zaleca się jej przycięcie i osłonę przez rozpoczęciem zimy. Najbardziej wartościową częścią zioła są jego liście, które zrywać można w dowolnym momencie okresu wegetacyjnego. Wykorzystuje się je jako przyprawę do licznych potraw, a także składnik rozmaitych preparatów leczniczych. Estragon doskonale smakuje zarówno świeżo po zerwaniu, jak i w formie ususzonej. Ze względu na specyficzny i dominujący smak przyprawy, należy unikać jej ugotowania oraz dodawania w zbyt dużej ilości.

Zastosowanie estragonu w kuchni

Estragon można wykorzystać do wielu potraw różnego rodzaju. Przyprawę tę bardzo często dodaje się do specjałów rodem z Francji, Niemiec, Włoch oraz Hiszpanii. Ziele doskonale nadaje charakteru sosom, sałatkom, daniom jarskim, mięsnym (świetnie komponuje się zarówno z drobiem, rybami, dziczyzną, cielęciną, a także wieprzowiną), owocom morza i rozmaitym zupom. Estragon bardzo dobrze smakuje też z daniami jajecznymi (np. jajka faszerowane - http://kuchnia.wp.pl/jajka-faszerowane-tradycyjne-6063451557082241c), serami i galaretami. Przyprawa idealnie urozmaici również smak różnych dressingów (w tym musztard i keczupów).

Estragon stanowi podstawę do produkcji aromatycznych octów. Liście wraz z łodygami stosuje się także w procesie kiszenia ogórków oraz kapusty. Przyprawa skutecznie poprawia smak potraw w tzw. dietach bezsolnych. Oprócz tego draganek wchodzi w skład ziół prowansalskich.

Do czego warto dodać estragon?

Sosy (np. tatarski, bearnaise, remoulade)
• Omlety
• Jajka w koszulkach
• Ocet ziołowy
• Ratatouille
Owoce morza
Sałatka grecka
• Sałatka jarzynowa
• Wszelkie dania rybne
• Pieczeń cielęca/wołowa
• Dziczyzna
• Dania z drobiu

Lecznicze właściwości estragonu

Obecnie estragon stosowany jest w lecznictwie głównie do poprawy procesów trawiennych. Zwalcza on między innymi brak apetytu, wspomaga produkcję soków żołądkowych oraz uzupełnia braki witaminy A. Działanie rośliny jest jednak stosunkowo słabe, dlatego dodaje się ją do mieszanek innych ziół. Estragon jest również moczopędny (w niewielkim stopniu). Oprócz tego przyprawa wykazuje działanie rozkurczające, antybakteryjne, grzybiczobójcze i antyoksydantowe. Roślina znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Znane jest też wykorzystywanie estragonu do zwalczania dolegliwości reumatycznych. Warto nadmienić, że ziele produkuje olejki eteryczne, w których znajdują się m.in. jod, karoteny i garbniki.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy