Estragon - właściwości i zastosowanie rośliny
Estragon jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w europejskich kuchniach. Francuscy mistrzowie kulinarni na tyle pokochali smak tej rośliny, że nadali jej miano „króla wśród przypraw”. Do czego warto wykorzystać estragon? Czy ma on jakieś lecznicze właściwości?
Estragon (łac. _ Artemisia dracunculus _) to roślina z rodziny astrowatych porastająca dziko tereny południowo-wschodniej Europy, wybrane obszary Azji oraz Ameryki Północnej. Uznaje się, że ziele pierwotnie rosło nad brzegami syberyjskich rzek. Inne spotykane jego nazwy to m.in. bylica draganek i bylica głupich. Określenie „estragon” wywodzi się od łacińskiego „draco”, oznaczającego „węża”. Ziele zawdzięcza swoją oryginalną nazwę charakterystycznemu układowi korzeni, który przypomina kształtem groźnego gada. Dziś estragon wykorzystuje się głównie w kuchni, choć wciąż znane są jego zastosowania w domowej medycynie.
Estragon – opis ogólny
Estragon jest wieloletnią byliną o stosunkowo twardej i wysokiej łodydze (nawet do 150 cm), obrośniętej wąskimi, lekko zwisającymi liśćmi z delikatnie zaostrzonymi końcami. Kwiaty rośliny są najczęściej barwy białej lub żółtej i rzadko kiedy rozkwitają w pełni. Powszechnie ziele uprawiane jest w wielu krajach na całym świecie. Estragon nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji – ważne by był systematycznie odchwaszczany oraz podlewany. Warto również pamiętać, że roślina nie jest odporna na mrozy, dlatego zaleca się jej przycięcie i osłonę przez rozpoczęciem zimy. Najbardziej wartościową częścią zioła są jego liście, które zrywać można w dowolnym momencie okresu wegetacyjnego. Wykorzystuje się je jako przyprawę do licznych potraw, a także składnik rozmaitych preparatów leczniczych. Estragon doskonale smakuje zarówno świeżo po zerwaniu, jak i w formie ususzonej. Ze względu na specyficzny i dominujący smak przyprawy, należy unikać jej ugotowania oraz dodawania w zbyt dużej ilości.
Zastosowanie estragonu w kuchni
Estragon można wykorzystać do wielu potraw różnego rodzaju. Przyprawę tę bardzo często dodaje się do specjałów rodem z Francji, Niemiec, Włoch oraz Hiszpanii. Ziele doskonale nadaje charakteru sosom, sałatkom, daniom jarskim, mięsnym (świetnie komponuje się zarówno z drobiem, rybami, dziczyzną, cielęciną, a także wieprzowiną), owocom morza i rozmaitym zupom. Estragon bardzo dobrze smakuje też z daniami jajecznymi (np. jajka faszerowane - http://kuchnia.wp.pl/jajka-faszerowane-tradycyjne-6063451557082241c), serami i galaretami. Przyprawa idealnie urozmaici również smak różnych dressingów (w tym musztard i keczupów).
Estragon stanowi podstawę do produkcji aromatycznych octów. Liście wraz z łodygami stosuje się także w procesie kiszenia ogórków oraz kapusty. Przyprawa skutecznie poprawia smak potraw w tzw. dietach bezsolnych. Oprócz tego draganek wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Do czego warto dodać estragon?
• Sosy (np. tatarski, bearnaise, remoulade)
• Omlety
• Jajka w koszulkach
• Ocet ziołowy
• Ratatouille
• Owoce morza
• Sałatka grecka
• Sałatka jarzynowa
• Wszelkie dania rybne
• Pieczeń cielęca/wołowa
• Dziczyzna
• Dania z drobiu
Lecznicze właściwości estragonu
Obecnie estragon stosowany jest w lecznictwie głównie do poprawy procesów trawiennych. Zwalcza on między innymi brak apetytu, wspomaga produkcję soków żołądkowych oraz uzupełnia braki witaminy A. Działanie rośliny jest jednak stosunkowo słabe, dlatego dodaje się ją do mieszanek innych ziół. Estragon jest również moczopędny (w niewielkim stopniu). Oprócz tego przyprawa wykazuje działanie rozkurczające, antybakteryjne, grzybiczobójcze i antyoksydantowe. Roślina znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Znane jest też wykorzystywanie estragonu do zwalczania dolegliwości reumatycznych. Warto nadmienić, że ziele produkuje olejki eteryczne, w których znajdują się m.in. jod, karoteny i garbniki.
Wojciech Chentkiewicz