Trwa ładowanie...
djig5cf

Domowy zakwas na żurek

Żur to zupa jedzona przez Polaków nie tylko od święta, ale to właśnie z Wielkanocą kojarzy się najbardziej. Podstawą klasycznej wersji jest zakwas.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domowy zakwas na żurek
(www.smakolykialergika.pl.)
djig5cf

Żur to zupa jedzona przez Polaków nie tylko od święta, ale to właśnie z Wielkanocą kojarzy się najbardziej. Podstawą klasycznej wersji jest zakwas. Tradycja nie przyjmuje do wiadomości żurków z proszku czy zakwasu sprzedawanego w butelkach. Należy przygotować go własnoręcznie, co poleca Patrycja Wnorowska - mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika".

Składniki:
8 łyżek mąki żytniej typ 2000
1 litr przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej!)
5 ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku - obrane i nacięte wzdłuż
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie (niekoniecznie, bez tych dodatków też się ukisi, tyle, że zajmie to więcej czasu)

Do wyprażonego słoja lub naczynia z kamionki wsypać mąkę, wlać wodę, dodać przyprawy, ewentualnie zakwas i wszystko razem dobrze wymieszać. Jeśli dodajemy chleb, to należy go zanurzyć na końcu. Słoik/kamionkę przykryć podwójnie złożoną gazą i obwiązać. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie spróbować, czy jest już odpowiednio ukwaszony. Jeśli nie - odstawić jeszcze na dzień lub dwa. Z gotowego zakwasu wyjąć chleb (jeśli był dodawany) i przygotować żurek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez tydzień, a nawet dłużej.

djig5cf

Zobacz również: Mazurek z karmelową pierzynką* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Żurek wegetariański

Najlepsze diety 2016

djig5cf

Podziel się opinią

Share

djig5cf

djig5cf