Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne

Bez warzyw przyprawowych ciężko obyć się w kuchni. Dzięki nim potrawy nabierają głębi smaku i mocnego aromatu. Sprawdź jak wykorzystywać popularne gatunki. Jakie mniej znane warzywa dodać do codziennej diety?

Warzywa przyprawowe to obowiązkowy dodatek do zup i mięsWarzywa przyprawowe to obowiązkowy dodatek do zup i mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iva Villi
SKOMENTUJ

Cebula i czosnek – znane i cenione na całym świecie

Cebula i czosnek są podstawowymi składnikami nie tylko w kuchni polskiej, lecz również w wielu innych kuchniach na całym świecie, np. hiszpańskiej, włoskiej, greckiej, indyjskiej, chińskiej czy meksykańskiej. To wszechstronne warzywa przyprawowe, dodawane do wielu przypraw – pieczonych, gotowanych i smażonych.

Cebulę często dodaje się do sałatek i surówek (zwłaszcza czerwoną, która jest łagodniejsza w smaku). Bez czosnku trudno wyobrazić sobie grecki dip tzatziki i keftedes, włoskie bolognese i bruschetta czy kurczaka po chińsku. Czosnek poddany obróbce termicznej traci intensywny, niezbyt przyjemny zapach.

To warto wiedzieć: nieprzyjemny zapach z ust po spożyciu świeżego czosnku czy cebuli można zniwelować przez żucie roślin zawierających bardzo dużo chlorofilu, np. nać pietruszki, rutę i szczawik. Ponadto pomocne są niektóre przyprawy, takie jak goździki i kardamon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Ostra papryka nie tylko w kuchni meksykańskiej

Papryka roczna jest chętnie dodawana do leczo, sosów, gulaszy, dań z ryżem, a nawet do kanapek. Dobrym pomysłem na oryginalne danie jest pieczona papryka faszerowana (z ugotowanym ryżem, mięsem mielonym, startym żółtym serem, przyprawami i sosem). Warzywo po poddaniu obróbce termicznej uzyskuje łagodny smak.

Jednakże w obrębie gatunku można znaleźć wiele ostrzejszych warzyw przyprawowych, takich jak papryczki chilli czy habanero. Dodaje się je w niewielkiej ilości do potraw, w przeciwnym wypadku zdominują smak. Warto pamiętać, że świeże warzywa są znacznie ostrzejsze od wysuszonych, mielonych przypraw. Najbardziej znaną potrawą opartą na bazie tego warzywa jest chilli con carne. Danie meksykańskie w wersji klasycznej poza chilli składa się z mięsa wołowego, czerwonej fasoli, czosnku i cebuli.

Pietruszka i koper – warzywa spotykane niemal w każdym polskim ogrodzie

Pietruszkę dla naci, jak również koper ogrodowy, można uprawiać na każdej działce, nawet ROD. To warzywa przyprawowe, z których korzysta się na bieżąco przez większość sezonu. Mają uniwersalne zastosowanie jako dodatki do zup i sosów. Nadają większego aromatu sałatkom. Pietruszka jest cenionym składnikiem owocowo-warzywnych koktajli. Wchodzi w skład bouquet garni, mieszanki ziół w formie związanych listków.

Podstawowy "pakiet" to pietruszka, liście laurowe i tymianek, czasami zawiera także rozmaryn i szałwię. Wiązki są umieszczane w siateczce, dzięki czemu łatwo można je wyjąć przed podaniem potrawy na stół. Bouquet garni często jest dodawana do bulionów warzywnych (np. w kuchni włoskiej i francuskiej), a także do smażonych ryb.

Koper ma największe znaczenie w krajach skandynawskich i wschodnioeuropejskich. Jest ważnym składnikiem łososia w sosie musztardowym i musztardowo-miodowym.

A może spróbować musztardowca?

Musztardowiec jest wciąż mało znany w Polsce, a zasługuje na szersze rozpowszechnienie. To warzywo liściowe o osobliwym, musztardowo-pikantnym smaku. Najczęściej spożywa się go na surowo, np. jako dodatek do sałatek, surówek i kanapek. Ponadto musztardowiec można przyrządzać jak szpinak, staje się wtedy łagodniejszy w smaku. Świeże liście warto zblendować wraz z ziarnami, np. słonecznika i przyrządzić jako pesto. Najlepiej smakuje z serem typu cheddar bądź parmezan.

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki