Używasz tej popularnej przyprawy? W połączeniu z lekami jest niebezpieczna

Istnieje przyprawa, która kojarzy się z jesienią, świętami i aromatyczną owsianką. Na pewno często dodajesz ją do kawy, ciasta, ryżu? Uważaj. Najnowsze badania pokazują, że ta niepozorna przyprawa może poważnie mieszać w działaniu leków. I to takich, które być może przyjmujesz codziennie.

Używasz cynamonu do dań i deserów? Powinieneś to wiedziećUżywasz cynamonu do dań i deserów? Powinieneś to wiedzieć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Paulina Hermann

Cynamon brzmi niewinnie. Trochę do kawy, trochę na owsiankę, odrobina do szarlotki – i już robi się przytulnie i pachnąco. Ale zanim dorzucisz kolejną łyżeczkę tej przyprawy do wszystkiego, co masz pod ręką, zatrzymaj się. Cynamon wchodzi w interakcję z niektórymi lekami. I to nie jest teoria z forum czy jakiś spisek, tylko konkretny, naukowo potwierdzonym fakt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Cynamon a leki - to może być niebezpieczne połączenie

Nie chodzi o to, żebyś nagle wyrzucił cynamon z kuchni. Ale warto wiedzieć, kiedy jego obecność w diecie może zaszkodzić, a nie pomóc. Zespół naukowców z University of Mississippi przyjrzał się z bliska aldehydowi cynamonowemu (odpowiada on za charakterystyczny zapach i smak cynamonu). Okazuje się, że może on wpływać na enzymy w wątrobie, które odpowiadają za rozkładanie wielu tabletek przyjmowanych przewlekle. Oznacza to, że interakcja cynamon a leki nie jest niczyim wymysłem.

Badanie opublikowane w Food Chemistry: Molecular Sciences wskazuje konkretnie na dwa enzymy CYP3A4 i CYP2C9. Brzmi jak czarna magia? Te dwie "maszyny" rozkładają dużą część leków w organizmie. Jeśli coś je zablokuje, jak np. cynamon w większej dawce, to lek może się kumulować i działać za bardzo. To już jest bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia, a nawet życia. Cynamon zatem, choć naturalny i smaczny, nie zawsze jest neutralny dla zdrowia. Szczególnie jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe, a cynamon wyjadasz łyżkami. Pamiętaj, że "naturalne" nie znaczy "bezpieczne". Cyjanek też występuje w naturze, ale raczej nie sypiesz go do jedzenia.

Kto powinien uważać na cynamon?

Jeśli przyprawa pojawia się u ciebie raz na jakiś czas, to tak naprawdę nic ci nie grozi. Problem pojawia się, gdy dodajesz go do każdej możliwej rzeczy: od herbat, przez owsianki, po kawę i ciasta lub przyjmujesz suplementy z cynamonem, bo "obniża cukier". I dodatkowo też:

  • bierzesz leki na nadciśnienie, serce, depresję i cukrzycę,
  • stosujesz leki o wąskim zakresie terapeutycznym (nawet niewielkie wahanie stężenia w krwi może mieć ogromne znaczenie),
  • łykasz suplementy jak popadnie, bo na TikToku/ w reklamie mówili, że są najlepsze.

Amerykańska organizacja FDA (Food and Drug Administration) również ostrzega przed niekontrolowanym stosowaniem suplementów, zwłaszcza u osób przewlekle chorych. Jest to całkowicie niebezpieczne i też bardzo nieodpowiedzialne. Wyobraź sobie, że ktoś bierze leki na cukrzyce i bierze suple z cynamonem. Takie coś może skończyć się hipoglikemią, karetką i szpitalem.

Jeśli jednak bardzo lubisz cynamon, to postaraj się nie brać suplementów bez wiedzy lekarza. Nie przesadzaj z ilością tej przyprawy (kawa z cynamonem, owsianka i cynamonka do tego nie jest zbyt dobrym pomysłem). Zawsze też informuj lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach i suplementach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm