Używasz tej popularnej przyprawy? W połączeniu z lekami jest niebezpieczna
Istnieje przyprawa, która kojarzy się z jesienią, świętami i aromatyczną owsianką. Na pewno często dodajesz ją do kawy, ciasta, ryżu? Uważaj. Najnowsze badania pokazują, że ta niepozorna przyprawa może poważnie mieszać w działaniu leków. I to takich, które być może przyjmujesz codziennie.
Cynamon brzmi niewinnie. Trochę do kawy, trochę na owsiankę, odrobina do szarlotki – i już robi się przytulnie i pachnąco. Ale zanim dorzucisz kolejną łyżeczkę tej przyprawy do wszystkiego, co masz pod ręką, zatrzymaj się. Cynamon wchodzi w interakcję z niektórymi lekami. I to nie jest teoria z forum czy jakiś spisek, tylko konkretny, naukowo potwierdzonym fakt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone
Cynamon a leki - to może być niebezpieczne połączenie
Nie chodzi o to, żebyś nagle wyrzucił cynamon z kuchni. Ale warto wiedzieć, kiedy jego obecność w diecie może zaszkodzić, a nie pomóc. Zespół naukowców z University of Mississippi przyjrzał się z bliska aldehydowi cynamonowemu (odpowiada on za charakterystyczny zapach i smak cynamonu). Okazuje się, że może on wpływać na enzymy w wątrobie, które odpowiadają za rozkładanie wielu tabletek przyjmowanych przewlekle. Oznacza to, że interakcja cynamon a leki nie jest niczyim wymysłem.
Badanie opublikowane w Food Chemistry: Molecular Sciences wskazuje konkretnie na dwa enzymy CYP3A4 i CYP2C9. Brzmi jak czarna magia? Te dwie "maszyny" rozkładają dużą część leków w organizmie. Jeśli coś je zablokuje, jak np. cynamon w większej dawce, to lek może się kumulować i działać za bardzo. To już jest bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia, a nawet życia. Cynamon zatem, choć naturalny i smaczny, nie zawsze jest neutralny dla zdrowia. Szczególnie jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe, a cynamon wyjadasz łyżkami. Pamiętaj, że "naturalne" nie znaczy "bezpieczne". Cyjanek też występuje w naturze, ale raczej nie sypiesz go do jedzenia.
Kto powinien uważać na cynamon?
Jeśli przyprawa pojawia się u ciebie raz na jakiś czas, to tak naprawdę nic ci nie grozi. Problem pojawia się, gdy dodajesz go do każdej możliwej rzeczy: od herbat, przez owsianki, po kawę i ciasta lub przyjmujesz suplementy z cynamonem, bo "obniża cukier". I dodatkowo też:
- bierzesz leki na nadciśnienie, serce, depresję i cukrzycę,
- stosujesz leki o wąskim zakresie terapeutycznym (nawet niewielkie wahanie stężenia w krwi może mieć ogromne znaczenie),
- łykasz suplementy jak popadnie, bo na TikToku/ w reklamie mówili, że są najlepsze.
Amerykańska organizacja FDA (Food and Drug Administration) również ostrzega przed niekontrolowanym stosowaniem suplementów, zwłaszcza u osób przewlekle chorych. Jest to całkowicie niebezpieczne i też bardzo nieodpowiedzialne. Wyobraź sobie, że ktoś bierze leki na cukrzyce i bierze suple z cynamonem. Takie coś może skończyć się hipoglikemią, karetką i szpitalem.
Jeśli jednak bardzo lubisz cynamon, to postaraj się nie brać suplementów bez wiedzy lekarza. Nie przesadzaj z ilością tej przyprawy (kawa z cynamonem, owsianka i cynamonka do tego nie jest zbyt dobrym pomysłem). Zawsze też informuj lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach i suplementach.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.