Dlaczego należy jeść jogurt bez mleka w proszku? Odpowiedź zaskakuje

Teoretycznie skład jogurtu powinien ograniczać się tylko do mleka i dobroczynnych kultur bakterii. W praktyce coraz trudniej znaleźć na rynku produkty, które nie zawierałby dodatków, w tym zwłaszcza mleka w proszku. Dlaczego należy podchodzić do niego z ostrożnością?

Wiele jogurtów zagęszczanych jest mlekiem w proszku
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Paulina Brzozowska

Jogurt jest od wieków jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych. Nie tylko ze względu na smak i możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni, ale również z powodu imponujących walorów odżywczych. Dostarcza bowiem wielu składników w formie bardziej przyswajalnej dla organizmu niż mleko (np. wapnia), nie ma też przeciwwskazań do spożywania go przez osoby z coraz powszechniejszą nietolerancją laktozy (podczas fermentacji ten cukier mleczny zostaje częściowo wykorzystany przez bakterie)
.

Aktywność drobnoustrojów odpowiedzialnych za procesy fermentacyjne powoduje, że jogurt reguluje pracę przewodu pokarmowego i przynosi ulgę w jego dolegliwościach, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz wzmacnia i pobudza do działania układ odpornościowy. Tego typu produkty mleczne, dzięki dużemu stężeniu tzw. peptydów czynnościowych, działają leczniczo na system sercowo-naczyniowy, zapobiegają osteoporozie i łagodzą jej skutki, a nawet obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory (zwłaszcza jelit), degradując i rozkładając związki rakotwórcze.

Nic dziwnego, że zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia jogurt naturalny powinien być istotnym elementem codziennej diety. Jednak najlepiej, by w jego składzie nie było niepotrzebnych organizmowi dodatków, w tym mleka w proszku.

Dla lepszej konsystencji…

Zgodnie z definicją przyjętą przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) i WHO (Światowa Organizacja Zdrowia)
jogurt to fermentowany produkt mleczny, który uzyskuje się przez ukwaszenie mleka bakteriami jogurtowymi, tj. Lactobacillus delbruecckii ssp. bulgaricus i Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Powinien zawierać co najmniej 107 żywych bakterii w 1 centymetrze sześciennym.

Obowiązujące w Europie normy dopuszczają jednak dodatek innych składników, w tym także mleka w proszku, chętnie stosowanego przez producentów jogurtów, gdyż nadaje im oczekiwaną przez konsumentów gęstość i konsystencję.

Technologię jego wytwarzania już w XIX wieku opracował rosyjski chemik Mikołaj Dirchoff. Mleko w proszku powstaje w wyniku odparowania z mleka krowiego (najpierw zagęszczanego, a następnie suszonego) prawie całej zawartości wody. Uzyskany dzięki temu koncentrat ma mniejszą masę i objętość w stosunku do surowca, co ułatwia i obniża koszty transportu oraz magazynowania, a jednocześnie przedłuża okres trwałości.

Poddanie mleka takiej obróbce powoduje jednocześnie obniżenie jego właściwości odżywczych, przede wszystkim utratę cennych witamin, zwłaszcza B2 i B12, a także retinolu (czysta forma witaminy A), beta-karotenu oraz kwasu foliowego.

Uwaga na oksysterole i laktozę

Mleko w proszku to niezbyt wartościowy dodatek do jogurtu, tym bardziej, że pod wpływem obróbki termicznej i suszenia rośnie w nim stężenie oksysteroli, czyli produktów utleniania cholesterolu. Ich nadmiar w diecie (a znajdują się także w mięsie i jego przetworach, wyrobach z jaj czy produktach smażonych w wysokich temperaturach) fatalnie wpływa na zdrowie człowieka, stanowiąc jedną z głównych przyczyn rozwoju miażdżycy tętnic, której konsekwencją bywa wiele poważnych schorzeń, w tym udar mózgu i choroba wieńcowa. Oksysterole bywają też obwiniane o sprzyjanie rozwojowi niektórych typów nowotworów, zwłaszcza skóry i piersi.

Warto też pamiętać, że w sproszkowane mleko jest bardzo bogatym źródłem laktozy – dostarcza nawet dziesięć razy więcej tego cukru niż mleko świeże. Laktoza wykazuje wprawdzie pozytywny wpływ na organizm (sprzyja powstawaniu flory bakteryjnej, wspomaga absorbowanie wapnia i wzmacnia system odpornościowy, chroniąc przed atakami wirusów czy bakterii), ale jednocześnie spore grono Polaków (nawet 20-30 proc.) cierpi na jej nietolerancję. Efektem zaburzenia są dolegliwości spowodowane spożywaniem produktów mlecznych, najczęściej ból brzucha, mdłości, wzdęcia, biegunka, kolka czy gazy.

Dlatego kupując jogurt należy przeczytać jego skład i raczej wybierać ten, który nie zawiera mleka w proszku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Jogurty mają więcej cukru niż cola

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥