Czy podroby są niezdrowe?

Jeszcze do niedawna wątróbka ze smażoną cebulką, ozorki w sosie chrzanowym czy flaczki w rosole bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś po podroby sięgamy rzadziej ? bo są niemodne, wydają się małowartościowe, niektórzy nazywają je wręcz ?jedzeniem dla ubogich?. Wiele mówi się też o tym, że ?wnętrzności? gromadzą wszystkie szkodliwe składniki, którymi faszerujemy zwierzęta. Czy faktycznie podroby należy wykreślić z jadłospisu?

Obraz
Źródło zdjęć: © fotolia.com | fotolia.com

Podroby to, ogólnie ujmując, wnętrzności zwierząt hodowlanych. Te najpopularniejsze to wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce, nóżki. Do podrobów należą także: uszy, mózg, ogon, płuca, śledziona, wymiona, głowa. Można je usmażyć, udusić, zapiec, ugotować. Często robi się z nich pasty, pasztety, farsze, sosy, zupy itp.

Witaminy, minerały i białko

Od pewnego czasu jednak podroby cieszą się mniejszą popularnością, między innymi ze względów estetycznych i etycznych. Jemy je rzadko, mimo że są niedrogie, bo wydają nam się małowartościowe i niezdrowe.

Nie jest prawdą, że podroby nie zawierają żadnych składników odżywczych. – Temat podrobów w codziennej diecie wymaga dyskusji i indywidualnego podejścia. Jadalne wnętrzności takie jak wątróbki, nerki, ozorki, serca, mózgi, ale także żołądki, płuca, nóżki są bogate w białko zwierzęce. Zawierają więcej kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, witamin A, B, D, K niż „reszta” zwierzęcia – tłumaczy Ewa Wijatkowska, dietetyk i doradca odżywiania.

Najwięcej składników odżywczych zawiera wątroba; znajdziemy w niej także witaminę C i witaminy z grupy B oraz spore ilości miedzi. To dobre źródło wysokowartościowego białka. Lepiej wybierać wątróbkę cielęcą (wieprzową nasz organizm trawi dłużej). Spore ilości wysokowartościowego białka są też w nerkach i ozorkach. Kolagen, elastynę i fosfor zawiera mózg. Niewiele wysokowartościowego białka mają natomiast płucka, są też ciężkostrawne, choć również w nich obecny jest kolagen, elastyna i biopierwiastki.

Cholesterol i tłuszcz

Niestety, podroby są bogate w cholesterol i tłuszcz. Są też kaloryczne: 100-gramowa porcja smażonej wątróbki drobiowej ma ponad 250 kalorii. Z kolei 100 g wątróbki wieprzowej ma aż 300 mg cholesterolu – dodajmy, że 300 mg to maksymalna dzienna dawka dla osoby dorosłej. W podrobach obecne są też związki purynowe, które w organizmie rozkładają się do kwasu moczowego, nie są zatem wskazane w przypadku osób z dną moczanową. Ze względu na wysoki cholesterol po podroby rzadko powinny sięgać osoby z miażdżycą, nadciśnieniem, reumatyzmem, artretyzmem czy wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.

Podroby jedynie od czasu do czasu powinny jeść kobiety w ciąży. Popularna wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A – jej nadmiar może powodować wady rozwojowe u dziecka.

Jeść czy nie?

A co z argumentem, że podroby skupiają w sobie szkodliwe składniki dostarczane zwierzętom wraz z paszą? – Pamiętajmy, że toksyny, sterydy, antybiotyki czy hormony wzrostu, które otrzymało zwierzę, nie są obojętne dla człowieka, który je potem zjada – przyznaje Ewa Wijatkowska. Nie należy też zapominać, że pod wpływem termoobróbki tracimy część składników odżywczych.

Nie dajmy się jednak zwariować – nie musimy od razu rezygnować z jedzenia podrobów, szczególnie jeśli cieszymy się dobrym zdrowiem. – Spożyte raz w tygodniu nóżki w galarecie, gotowane serduszka, flaczki czy wątróbka to wystarczająca ilość podrobów – tłumaczy Ewa Wijatkowska. I dodaje, że warto zawsze sprawdzać źródło pochodzenia mięsa, a także kupować to ekologiczne, z certyfikowanych hodowli.

Jak je przyrządzać?

Ponieważ podroby zawierają dużo wody czy krwi, szybko się psują, dlatego należy przyrządzić je jak najszybciej po zakupieniu. Trzeba usunąć z nich wszelkie części niejadalne (błony, żyłki itp.), które mogłyby zepsuć smak potrawy. Przed obróbką podroby starannie myjemy pod bieżącą wodą. Z nóżek i głów trzeba usunąć resztki sierści. Ze śledziony zeskrobujemy śluz. Nieprzyjemny zapach mają nerki, dlatego przed obróbką należy je oczyścić i wymoczyć przynajmniej przez godzinę.

Podroby dobrze smakują z cebulą, papryką, marchewką, selerem, grzybami, ale także z owocami (jabłkami, pomarańczą). Warto je podać w towarzystwie chrzanu, czosnku, musztardy, białego wina. Pełnię smaku wydobędziemy z nich, serwując podroby z dodatkiem ziół; pieprzu, pietruszki, ziół prowansalskich, bazylii, curry, estragonu, ziela angielskiego, majeranku, liścia laurowego, gorczycy, kolendry.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości