Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem

Ogórki gruntowe to jedne z najczęściej uprawianych warzyw w przydomowych ogródkach. Aby cieszyć się obfitymi plonami, warto postawić nie tylko na regularne podlewanie i odchwaszczanie, ale także na naturalne metody stymulujące wzrost.

Jak dbać o ogórki?Jak dbać o ogórki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Ogórki uwielbiają słońce i ciepło. Sadź je w miejscach osłoniętych od wiatru, na glebach żyznych, próchniczych i dobrze przepuszczalnych. Przed wysiewem lub sadzeniem warto wzbogacić podłoże kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.

Podlewanie i ściółkowanie

Ogórki mają płytki system korzeniowy, dlatego źle znoszą przesuszenie. Należy je podlewać regularnie, najlepiej rano lub wieczorem, używając odstanej, letniej wody. Unikaj moczenia liści – to ograniczy ryzyko chorób grzybowych. Dobrym rozwiązaniem jest też ściółkowanie gleby słomą lub korą, co pomaga utrzymać wilgoć i ogranicza wzrost chwastów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Naturalny stymulator wzrostu z drożdży

Aby wspomóc rozwój ogórków, warto zastosować domowy, naturalny stymulator na bazie drożdży, który poprawia mikroflorę gleby, wzmacnia system korzeniowy i pobudza rośliny do wzrostu.

Jak go przygotować?

Potrzebujesz:

  • 1 kostki świeżych drożdży piekarskich (100 g),
  • 1 łyżeczki cukru,
  • 10 litrów odstanej, letniej wody.

Rozkrusz drożdże do wiadra lub konewki, dodaj cukier i zalej wodą. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby rozpoczęła się fermentacja. Następnie roztworem podlewaj ogórki u nasady – najlepiej raz na dwa tygodnie.

To prosty, tani i ekologiczny sposób na wzmocnienie roślin, który poprawia ich odporność i zwiększa plonowanie.

Regularna obserwacja i szybka reakcja

Ogórki, jak każde warzywa, narażone są na choroby i szkodniki (np. mączniaka, mszyce, przędziorki). Regularnie kontroluj liście i łodygi. W razie problemów, sięgaj po ekologiczne środki ochrony roślin lub wyciągi z pokrzywy i skrzypu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości