Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Ogórki gruntowe to jedne z najczęściej uprawianych warzyw w przydomowych ogródkach. Aby cieszyć się obfitymi plonami, warto postawić nie tylko na regularne podlewanie i odchwaszczanie, ale także na naturalne metody stymulujące wzrost.
Ogórki uwielbiają słońce i ciepło. Sadź je w miejscach osłoniętych od wiatru, na glebach żyznych, próchniczych i dobrze przepuszczalnych. Przed wysiewem lub sadzeniem warto wzbogacić podłoże kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.
Podlewanie i ściółkowanie
Ogórki mają płytki system korzeniowy, dlatego źle znoszą przesuszenie. Należy je podlewać regularnie, najlepiej rano lub wieczorem, używając odstanej, letniej wody. Unikaj moczenia liści – to ograniczy ryzyko chorób grzybowych. Dobrym rozwiązaniem jest też ściółkowanie gleby słomą lub korą, co pomaga utrzymać wilgoć i ogranicza wzrost chwastów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
Naturalny stymulator wzrostu z drożdży
Aby wspomóc rozwój ogórków, warto zastosować domowy, naturalny stymulator na bazie drożdży, który poprawia mikroflorę gleby, wzmacnia system korzeniowy i pobudza rośliny do wzrostu.
Jak go przygotować?
Potrzebujesz:
- 1 kostki świeżych drożdży piekarskich (100 g),
- 1 łyżeczki cukru,
- 10 litrów odstanej, letniej wody.
Rozkrusz drożdże do wiadra lub konewki, dodaj cukier i zalej wodą. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby rozpoczęła się fermentacja. Następnie roztworem podlewaj ogórki u nasady – najlepiej raz na dwa tygodnie.
To prosty, tani i ekologiczny sposób na wzmocnienie roślin, który poprawia ich odporność i zwiększa plonowanie.
Regularna obserwacja i szybka reakcja
Ogórki, jak każde warzywa, narażone są na choroby i szkodniki (np. mączniaka, mszyce, przędziorki). Regularnie kontroluj liście i łodygi. W razie problemów, sięgaj po ekologiczne środki ochrony roślin lub wyciągi z pokrzywy i skrzypu.