Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy

Mleko do kawy może wydawać się nieistotnym dodatkiem. W rzeczywistości ma ogromny wpływ na poziom cukru, samopoczucie i to, czy po porannej kawie będziesz mieć energię, czy tylko senność.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
1

Kawa to dla wielu rytuał, bez którego nie zaczynają dnia. Ale niewielu z nas zastanawia się, jak ogromną różnicę robi to, co do tej kawy dolewamy. Mleko do kawy może wspierać zdrowie albo działać zupełnie odwrotnie: rozregulowywać poziom glukozy we krwi i powodować zmęczenie jeszcze przed obiadem. Wybór "tego jedynego" napoju mlecznego powinien więc wynikać nie z mody czy reklamy, ale z wiedzy o tym, jak działa na organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?

Mleko do kawy, które naprawdę służy

Na sklepowych półkach mleko do kawy to już nie tylko krowie. Obok stoją napoje roślinne: sojowe, owsiane, migdałowe, kokosowe i wiele innych. Z jednej strony dobrze, że mamy wybór. Z drugiej zaś łatwo się w tym wszystkim pogubić i wybrać coś, co tylko udaje zdrowe. Większość z nas sięga po to, co smakuje najlepiej, nie zaglądając w skład ani nie analizując efektów. A te mogą być zaskakujące.

Największy problem? Zawartość cukru i brak błonnika. Przykład: mleko owsiane. Choć brzmi zdrowo, w procesie produkcji traci wszystko, co wartościowe i zostaje głównie skrobia. W efekcie po wypiciu takiej kawy poziom glukozy rośnie gwałtownie, by zaraz potem spaść. Organizm reaguje sennością, rozdrażnieniem albo uczuciem "ssania" w żołądku. Zamiast pobudzenia następuje cukrowa huśtawka. Napój owsiany nie jest dobrym wyborem dla cukrzyków. O tym na swoim Instagramie wspomina "Glukozowa Bogini" Jessie Inchauspe.

Zdecydowanie lepiej wypada klasyczne mleko krowie. Zawiera tłuszcz i białko, które stabilizują poziom cukru. Nawet jeśli nie tolerujesz laktozy, na rynku dostępnych jest wiele wersji bezlaktozowych, które mają podobny wpływ na organizm. Jeśli mimo to wybierasz roślinne, najlepszą opcją będzie niesłodzone mleko migdałowe lub sojowe. Mają mało kalorii i sporo białka.

Kawa z mlekiem bez zjazdu glukozy? Da się

Kawa z odpowiednim dodatkiem mleka może dać zastrzyk energii bez efektów ubocznych. Wystarczy spojrzeć na skład. Unikaj produktów, które mają na liście dodatków syrop glukozowy, zagęszczacze, oleje roślinne i aromaty. To nie mleko – to przetworzony miks, który z kawą ma tyle wspólnego, co cola z wodą źródlaną.

Jeśli pijesz kawę na czczo, wybieraj mleko, które nie wywoła nagłego wzrostu cukru. Tu znów najlepiej wypada mleko krowie lub jego alternatywy bez dodatków cukru, np. niesłodzone migdałowe. Mleko owsiane, choć modne i łatwo dostępne, lepiej wypić po posiłku, gdy organizm już przetwarza inne składniki i wytwarza insulinę.

Wybór mleka do kawy to nie kosmetyka. To coś, co wpływa na koncentrację, apetyt i ogólną formę. Jeśli zależy ci na stabilnym poziomie cukru i energii przez cały dzień, to warto przemyśleć, co wlewasz do porannej filiżanki. Bo dobra kawa zaczyna się nie od ziaren, a od dodatków, które decydują o tym, jak naprawdę się po niej czujesz.

Wybrane dla Ciebie

Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd