Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny

Jednym z najbardziej popularnych składników w kuchni japońskiej jest natto, czyli fermentowana soja. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni dodają ją do wszystkiego – na śniadanie mieszają z ryżem, na obiad z pastą miso, a na deser z jogurtem. Japoński lekarz już dawno zwrócił uwagę na wartościowy enzym, który powstaje w wyniku fermentacji nasion.

Japończycy codziennie jedzą fermentowaną sojęJapończycy codziennie jedzą fermentowaną soję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
7

W poznaniu sekretu długowieczności Japończyków kluczowe znaczenie miało badanie japońskiego lekarza w 1980 roku. Hiroyuki Sumi oznaczył wtedy enzym – nattokinazę –znajdujący się w fermentowanej soi, a kolejne badania potwierdziły jej rewolucyjne prozdrowotne działanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Jak fermentowana soja wpływa na organizm?

Głównie za sprawą nattokinazy fermentowana soja może zapobiegać i leczyć choroby układu krążenia. Enzym rozrzedza krew, wobec czego działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

W profilaktyce chorób krążenia niebagatelną rolę odgrywa również witamina K2, która zapobiega odkładaniu się wapnia w tętnicach. Pomaga również w transporcie wapnia do kości, zapobiegając osteoporozie. Ponadto nasiona soi są źródłem wartościowego białka roślinnego i błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego.

W fermentowanej soi znajdują się probiotyki, które wspierają zdrową mikroflorę jelit, witaminy z grupy B, witamina E i minerały takie jak żelazo, wapń, magnez i potas.

Jak smakuje natto?

Trudno opisać smak i zapach fermentowanej soi, ale z pewnością nie jest to składnik, do którego są przyzwyczajone europejskie podniebienia. Niektórzy opisują zapach natto jako ziemisty, piżmowy lub serowy. Smak określany jest jako umami, czyli głęboki i mięsny, porównywalny do smaku dojrzałych serów pleśniowych. W natto wyczuwalne są także nuty orzechowe i gorzkiej czekolady.

Jeśli chcesz wprowadzić japoński przysmak do swojej diety, radzę to zrobić stopniowo. Dobrym pomysłem łączenie soi z delikatniejszymi produktami, które łagodzą intensywny smak natto. Nawet Japończycy dodają sos sojowy, musztardę, posiekaną zieloną cebulkę lub surowe jajko, które tłumią charakterystyczny smak nasion. Możesz dodać także serek wiejski lub jogurt.

Zalety stosowania natto w codziennej diecie

Japońskie badania wykazują, że fermentowana soja wpływa na organizm w sposób holistyczny. Przede wszystkich przynosi ogromne korzyści dla układu krwionośnego, ale także pomaga w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych i Alzheimera. Spożywana codziennie poprawia komfort życia, przeciwdziałając zmęczeniu i wspierając powrót do naturalnej harmonii.

Natto należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 tygodni. Zalecana porcja to ok. 10 g (dawkowanie zostało skonsultowane z dietetyczką Agatą Frydrycką). Fermentowane nasiona soi można mrozić, aby przedłużyć ich termin ważności. Wtedy wystarczy wyjąć je na dzień przed planowanym posiłkiem.

Pamiętaj, aby wyjmować soję z opakowania zawsze czystą łyżeczką, aby nie doprowadzić do zanieczyszczenia. W środku znajdują się żywe kultury bakterii, które cały czas pracują i namnażają się, sprawiając, że aromat natto z każdym dniem jest coraz bardziej intensywny.

Źródło: kuchnieswiata.com.pl

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały