Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie

Gomasio to coś pomiędzy przyprawą a posypką. Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek czy fasolki szparagowej. Wystarczą dwa składniki i gotowe. Szybko zapomnisz o zwykłej soli kuchennej.

Gomasio świetnie sprawdzi się jako dodatek do fasolkiGomasio świetnie sprawdzi się jako dodatek do fasolki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Ewa Malinowska

Sól to jedna z najważniejszych przypraw, bez której ciężko wyobrazić sobie gotowanie. Wzmacnia smak potraw, jest naturalnym konserwantem, pomaga utrzymać równowagę elektrolitową i prawidłowe ciśnienie. Niestety wielu Polaków jada jej za dużo, narażając się tym samym na przykre konsekwencje. Nadmierne spożycie soli jest bezpośrednio związane z ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, które z kolei jest główną przyczyną chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawałów serca i udarów mózgu. Warto zatem ograniczyć jej ilość w diecie. Z pomocą przychodzi wtedy japońska przyprawa omasio.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Co to omasio?

Gomasio to tradycyjna przyprawa pochodząca z kuchni japońskiej. Jej nazwa pochodzi od "goma" (sezam) i "shio" (sól). Jest zdrowszym zamiennikiem zwykłej soli kuchennej, bo zdecydowanie dominuje w niej sezam. Dostarcza dzięki temu dużo wartości odżywczych.

Nasiona sezamu to baza gomasio
Nasiona sezamu to baza gomasio © Adobe Stock

Sezam to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia. To klucz do zdrowych i mocnych kości oraz zębów czy też naturalny sposób prewencji osteoporozy. Oprócz wapnia sezam dostarcza szereg innych ważnych minerałów i witamin, takich jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, miedź, selen, witaminy z grupy B czy witamina E. Składniki te wspierają odporność, układ nerwowy, pomagają w produkcji energii i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

W sezamie można znaleźć również unikalne związki roślinne zwane lignanami, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania sugerują, że regularne spożywanie sezamu może przyczyniać się do redukcji skurczowego ciśnienia krwi i obniżania poziomu triglicerydów we krwi.

Sezam to także źródło błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga utrzymanie prawidłowego mikrobiomu. Bierze udział w obniżaniu stężenia cukru we krwi.

Przepis na gomasio

Skład gomasio jest bardzo prosty, bo to jedynie sezam i sól. Czasem wzbogaca się mieszankę o pokruszone algi nori, zioła (oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia) czy nawet inne pestki i nasiona.

Składniki:

  • 10 łyżeczek sezamu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni podpraż sól.
  2. Dodaj sezam i dalej podsmażaj, cały czas mieszając całość. Uważaj, aby sezam się nie spalił, bo przyprawa będzie niesmaczna.
  3. Gdy sezam się zarumieni i uwolni orzechowy zapach, zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia.
  4. Wystudzony sezam i sól rozetrzyj w moździerzu.

Gotową mieszankę gomasio przechowuj w czystym, suchym słoiczku lub pojemniku. Możesz ją wykorzystać zamiast soli do wielu potraw. Sprawdzi się jako dodatek do ugotowanej fasolki szparagowej, sałatek, kanapek, zup krem, ryżu, mięs czy kaszy.


Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu