Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Gomasio to coś pomiędzy przyprawą a posypką. Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek czy fasolki szparagowej. Wystarczą dwa składniki i gotowe. Szybko zapomnisz o zwykłej soli kuchennej.
Sól to jedna z najważniejszych przypraw, bez której ciężko wyobrazić sobie gotowanie. Wzmacnia smak potraw, jest naturalnym konserwantem, pomaga utrzymać równowagę elektrolitową i prawidłowe ciśnienie. Niestety wielu Polaków jada jej za dużo, narażając się tym samym na przykre konsekwencje. Nadmierne spożycie soli jest bezpośrednio związane z ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, które z kolei jest główną przyczyną chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawałów serca i udarów mózgu. Warto zatem ograniczyć jej ilość w diecie. Z pomocą przychodzi wtedy japońska przyprawa omasio.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Co to omasio?
Gomasio to tradycyjna przyprawa pochodząca z kuchni japońskiej. Jej nazwa pochodzi od "goma" (sezam) i "shio" (sól). Jest zdrowszym zamiennikiem zwykłej soli kuchennej, bo zdecydowanie dominuje w niej sezam. Dostarcza dzięki temu dużo wartości odżywczych.
Sezam to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia. To klucz do zdrowych i mocnych kości oraz zębów czy też naturalny sposób prewencji osteoporozy. Oprócz wapnia sezam dostarcza szereg innych ważnych minerałów i witamin, takich jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, miedź, selen, witaminy z grupy B czy witamina E. Składniki te wspierają odporność, układ nerwowy, pomagają w produkcji energii i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
W sezamie można znaleźć również unikalne związki roślinne zwane lignanami, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania sugerują, że regularne spożywanie sezamu może przyczyniać się do redukcji skurczowego ciśnienia krwi i obniżania poziomu triglicerydów we krwi.
Sezam to także źródło błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga utrzymanie prawidłowego mikrobiomu. Bierze udział w obniżaniu stężenia cukru we krwi.
Przepis na gomasio
Skład gomasio jest bardzo prosty, bo to jedynie sezam i sól. Czasem wzbogaca się mieszankę o pokruszone algi nori, zioła (oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia) czy nawet inne pestki i nasiona.
Składniki:
- 10 łyżeczek sezamu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni podpraż sól.
- Dodaj sezam i dalej podsmażaj, cały czas mieszając całość. Uważaj, aby sezam się nie spalił, bo przyprawa będzie niesmaczna.
- Gdy sezam się zarumieni i uwolni orzechowy zapach, zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Wystudzony sezam i sól rozetrzyj w moździerzu.
Gotową mieszankę gomasio przechowuj w czystym, suchym słoiczku lub pojemniku. Możesz ją wykorzystać zamiast soli do wielu potraw. Sprawdzi się jako dodatek do ugotowanej fasolki szparagowej, sałatek, kanapek, zup krem, ryżu, mięs czy kaszy.