Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie

Gomasio to coś pomiędzy przyprawą a posypką. Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek czy fasolki szparagowej. Wystarczą dwa składniki i gotowe. Szybko zapomnisz o zwykłej soli kuchennej.

Gomasio świetnie sprawdzi się jako dodatek do fasolkiGomasio świetnie sprawdzi się jako dodatek do fasolki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Ewa Malinowska

Sól to jedna z najważniejszych przypraw, bez której ciężko wyobrazić sobie gotowanie. Wzmacnia smak potraw, jest naturalnym konserwantem, pomaga utrzymać równowagę elektrolitową i prawidłowe ciśnienie. Niestety wielu Polaków jada jej za dużo, narażając się tym samym na przykre konsekwencje. Nadmierne spożycie soli jest bezpośrednio związane z ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, które z kolei jest główną przyczyną chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawałów serca i udarów mózgu. Warto zatem ograniczyć jej ilość w diecie. Z pomocą przychodzi wtedy japońska przyprawa omasio.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Co to omasio?

Gomasio to tradycyjna przyprawa pochodząca z kuchni japońskiej. Jej nazwa pochodzi od "goma" (sezam) i "shio" (sól). Jest zdrowszym zamiennikiem zwykłej soli kuchennej, bo zdecydowanie dominuje w niej sezam. Dostarcza dzięki temu dużo wartości odżywczych.

Nasiona sezamu to baza gomasio
Nasiona sezamu to baza gomasio © Adobe Stock

Sezam to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia. To klucz do zdrowych i mocnych kości oraz zębów czy też naturalny sposób prewencji osteoporozy. Oprócz wapnia sezam dostarcza szereg innych ważnych minerałów i witamin, takich jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, miedź, selen, witaminy z grupy B czy witamina E. Składniki te wspierają odporność, układ nerwowy, pomagają w produkcji energii i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

W sezamie można znaleźć również unikalne związki roślinne zwane lignanami, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania sugerują, że regularne spożywanie sezamu może przyczyniać się do redukcji skurczowego ciśnienia krwi i obniżania poziomu triglicerydów we krwi.

Sezam to także źródło błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga utrzymanie prawidłowego mikrobiomu. Bierze udział w obniżaniu stężenia cukru we krwi.

Przepis na gomasio

Skład gomasio jest bardzo prosty, bo to jedynie sezam i sól. Czasem wzbogaca się mieszankę o pokruszone algi nori, zioła (oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia) czy nawet inne pestki i nasiona.

Składniki:

  • 10 łyżeczek sezamu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni podpraż sól.
  2. Dodaj sezam i dalej podsmażaj, cały czas mieszając całość. Uważaj, aby sezam się nie spalił, bo przyprawa będzie niesmaczna.
  3. Gdy sezam się zarumieni i uwolni orzechowy zapach, zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia.
  4. Wystudzony sezam i sól rozetrzyj w moździerzu.

Gotową mieszankę gomasio przechowuj w czystym, suchym słoiczku lub pojemniku. Możesz ją wykorzystać zamiast soli do wielu potraw. Sprawdzi się jako dodatek do ugotowanej fasolki szparagowej, sałatek, kanapek, zup krem, ryżu, mięs czy kaszy.


Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu