Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie

Większość ludzi wyrzuca je od razu po zakupie. Uznawane za niepotrzebny dodatek, kończy w śmietniku, zanim w ogóle trafi na talerz. Tymczasem to właśnie ten zielony element marchewki może mieć więcej wartości niż sam jej korzeń.

Liście marchewki, czyli tzw. natka, ma wiele wartości odżywczychLiście marchewki, czyli tzw. natka, ma wiele wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zain
Paulina Hermann

Natka marchewki to jedno z tych zapomnianych dobrodziejstw, którymi nasz organizm wręcz się zachłystuje. Często kończy w koszu, bo mało kto wie, jak ją wykorzystać. Tymczasem te aromatyczne liście aż krzyczą o uwagę, bo są bogate w witaminę C, potas, wapń i antyoksydanty, a ich smak idealnie łączy się z czosnkiem, cytryną czy oliwą.

W dodatku jej regularne dodawanie do diety pomaga utrzymać świeży oddech i wspiera trawienie. Koniec z marnowaniem: tutaj dostajesz garść pomysłów, jak wykorzystać natkę marchewki z głową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Natka marchewki odświeża oddech

Liście marchwi zawierają olejki eteryczne i chlorofil, które skutecznie neutralizują nieświeży oddech. Działają podobnie do natki pietruszki, ale mają delikatniejszy, mniej ostry aromat.

Można je dodawać do sosów, past warzywnych, sałatek i zup, gdyż poprawiają nie tylko smak, ale też pomagają zredukować nieprzyjemne zapachy po czosnku czy cebuli. Dodatkowo wspomagają oczyszczanie jamy ustnej, więc świetnie sprawdzają się jako składnik diety wspierającej higienę od wewnątrz. Nie trzeba płynów do płukania, wystarczy garść tej zieleniny.

Natka marchewki wspiera trawienie

Te zielone liście to także solidna porcja błonnika, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Dzięki temu pomagają regulować pracę jelit, zmniejszają uczucie ciężkości po jedzeniu i wspomagają przemianę materii. Zawarte w nich związki wspierają wątrobę i nerki, a także pomagają organizmowi pozbywać się toksyn.

Mało kto wie, że liście marchwi działają też moczopędnie i mogą delikatnie obniżać ciśnienie. To naturalne wsparcie dla układu pokarmowego, a przy okazji sposób na "rozruszanie" trawienia po cięższym posiłku.

Jak przechowywać natkę marchewki? Jak ją wykorzystać w kuchni?

Wielu ludzi popełnia klasyczny błąd: trzyma natkę w foliowej torbie razem z marchewką i zapomina o niej na kilka dni. Efekt? Sflaczała, mokra zielenina ląduje w koszu. Tymczasem wystarczy ją zawinąć w papierowy ręcznik i schować do pojemnika w lodówce, by wytrzymała nawet tydzień.

Natka marchewki świetnie sprawdza się jako baza do domowego pesto, ale niewiele osób wie, że można ją suszyć (jak koper czy pietruszkę) i używać później jako przyprawę. Dodasz ją później do bulionu, posypiesz ziemniaki, dorzucisz do masła ziołowego albo po prostu wymieszasz z kaszą. I efekt jest nieziemski. Nagle to, co miało iść na śmietnik, staje się pełnoprawnym składnikiem, który podbija smak i wartość odżywczą dania.


Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu