Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta jest bardzo ceniona przez Polaków – i nie bez powodu. Oprócz tego, że świetnie smakuje, dostarcza organizmowi cennych składników, które wspierają jego prawidłowe funkcjonowanie. Niestety, nie każdy może cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami.
Zdrowotne właściwości kiszonej kapusty
O tym, że kiszona kapusta jest zdrowym i wartościowym produktem, wie większość z nas. To jedno z najstarszych i najcenniejszych naturalnych źródeł probiotyków i witamin w naszej diecie. Jest bogata w witaminę C i błonnik, a równocześnie jest niskokaloryczna.
To bardzo dobry i zdrowy wybór. Jeśli nie jesteś fanem zwykłej kiszonej kapusty jako na przykład dodatek do obiadu, możesz śmiało zacząć pić sok z kiszonej kapusty. Może nie brzmi to najsmaczniej, ale pozwoli ci przyswoić wartości odżywcze, które znajdują się w zwykłej kapuście - o ile nie masz przeciwwskazań do jej spożywania...
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Nie tylko kapusta i ogórki
Kiszonki są uwielbiane przez Polaków. Oprócz kapusty dużą popularnością cieszą się ogórki kiszone, które również stanowią wartościowy wybór. Dla wielu osób to właśnie te dwa warzywa są podstawą domowej fermentacji, ale jeśli jesteś fanem kiszonek, warto sięgnąć po mniej oczywiste opcje, inspirowane kuchniami innych krajów. Na przykład na wschodzie często kisi się rzodkiewkę czy rzepę – to popularny dodatek do dań azjatyckich, zwłaszcza w restauracjach serwujących sushi.
Natomiast, jeśli chcesz bardziej poeksperymentować i zaskoczyć swoich gości, możesz śmiało spróbować ukisić... owoce, przykładowo jabłka lub śliwki. Kiszone owoce, choć mniej popularne niż warzywa, zaskakują smakiem i świetnie sprawdzają się jako nietypowy dodatek do dań lub przekąska o lekko kwaskowym charakterze. Warto dać im szansę i przekonać się, jak ciekawie mogą urozmaicić codzienne posiłki.
Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, kiszonki nie są dobrym wyborem dla wszystkich. Niektórym osobom może wyraźnie zaszkodzić. Jeśli zaliczasz się do jednej z niżej wymienionych grup, powinieneś uważać na kiszoną kapustę:
- Osoby z nadciśnieniem tętniczym – przez zawartą w kapuście sól, kiszonka może podnosić ciśnienie krwi.
- Osoby z wrzodami żołądka, refluksem lub nadkwaśnością – kwaśny odczyn i fermentacja mogą nasilać dolegliwości.
- Osoby chore na zespół jelita drażliwego – po spożyciu kiszonej kapusty, mogą pojawić się wzdęcia i ból brzucha.
- Osoby z chorobami nerek – wysoka zawartość sodu jest szkodliwa dla nerek.
- Alergicy i osoby na diecie niskosodowej – jest szkodliwa, szczególnie gdy kapusta była kiszona z dodatkami, np. czosnkiem czy przyprawami.
- Osoby z nietolerancją histaminy – powinny unikać kiszonej kapusty, ponieważ zawiera ona jej duże ilości i może wywołać niepożądane objawy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.