Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Jeśli jesteś fanem ziemniaków i szukasz pysznego sposobu na to, by jeść ich jeszcze więcej, sięgnij po przepis na tę sałatkę ziemniaczaną. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, pyszna kolacja, pożywny lunch czy też dodatek do dań mięsnych.
Sałatka ziemniaczana to danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jej korzenie sięgają Niemiec, gdzie znana jest jako Kartoffelsalat. W Niemczech sałatka ziemniaczana jest często podawana jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza podczas grillowania. W różnych krajach sałatka ta przybiera różne formy, ale zawsze bazuje na ziemniakach jako głównym składniku. Przepis mojej przyjaciółki z Niemiec nie ma sobie równych - odpowiednie proporcje sprawiają, że sałatka znika ekspresowo z talerza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Pewne smaki zapadają w pamięć na długo, a potem sprawiają, że nie możemy przestać o nich myśleć, dopóki nie zdobędziemy przepisu. Tak było właśnie z tą sałatką ziemniaczaną, którą miałam okazję spróbować u znajomej w Niemczech. Jej kremowa konsystencja, idealnie zbalansowany smak i orzeźwiające dodatki sprawiły, że od razu wiedziałam – muszę mieć ten przepis.
To typowy, niemiecki przepis, chociaż pojawia się w nim koperek, kojarzony raczej z polską kuchnią. Doda jednak lekkości, świeżości i letniego smaku - wszak nie ma nic lepszego niż ziemniaczki z koperkiem. Sos powstaje z połączenia jogurtu z majonezem, dzięki czemu zyskuje na lekkości. Ta sałatka idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, grillu czy jako sycący element lunchu. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak z pewnością zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych,
- 3 małe szalotki,
- 5 ogórków konserwowych,
- 5 płaskich łyżek majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Następnie odcedź i pokrój w dość dużą kostkę.
- W osobnej misce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj posiekaną szalotkę, koperek oraz drobno pokrojone ogórki. Dopraw solą i pieprzem.
- Połącz mieszankę z ziemniakami i delikatnie wymieszaj.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, więc wstaw ją przynajmniej na pół godziny do lodówki. Smacznego!