Trwa ładowanie...
25-04-2016 10:17

Ciasto drożdżowe na słodko i słono

Ciepłe, mięciutkie ciasto drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je na słodko – z truskawkami, serem czy rabarbarem. Zamiast kupować w sklepie warto przygotować je w domowych warunkach. Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciasto drożdżowe w wersji słodkiej oraz wytrawnej. W jego menu znalazły się bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką, pomidorowe pulpety w drożdżowym cieście oraz rurki z rabarbarem. Zobaczcie przepis na bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką.

d2f1d51
d2f1d51

Ciepłe, mięciutkie ciasto drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je na słodko - z truskawkami, serem czy rabarbarem. Zamiast kupować w sklepie warto przygotować je w domowych warunkach. Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciasto drożdżowe w wersji słodkiej oraz wytrawnej. W jego menu znalazły się bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką, pomidorowe pulpety w drożdżowym cieście oraz rurki z rabarbarem.

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
300 ml wody
150 ml mleka
70 g drożdży
200 ml oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Przygotowanie:
Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na małe porcje, każdą kształtujemy na mała kulkę i układamy na blaszce okrągłej w kształcie okręgu.

Składniki na farsz
200 g twarogu białego mielonego
3 szt. mozzarelli
200 g sera tartego typu parmezan, bursztyn
1 op. suchej krakowskiej w plastrach
oregano suszone
6 szt. papryki czerwonej
świeża bazylia
pieprz, sól

d2f1d51

Przygotowanie:
Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w paski, łączymy z twarogiem, tartym parmezanem, oregano, pieprzem i solą. Masę wykładamy na środek blaszki, wcześniej wyłożonej bułeczkami. Wierzch smarujemy papryką zmiksowaną w blenderze. Na wierzchu układamy plastry krakowskiej, posypujemy resztą sera parmezan. Wypiekamy w temp. 170 stopni około 25 minut.

Rurki z rabarbarem

Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
6 gałązek rabarbaru
cukier kryształ, cynamon
4 jajka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kroimy w paski grubości ok. 2 cm, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem. Rabarbar obieramy z włókien, owijamy paskami ciasta, kroimy w 10 cm kawałki. Każdą porcję smarujemy jakiem, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 15 minut.

d2f1d51
d2f1d51
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj