Trwa ładowanie...
d1lkp1m
Ciasto drożdżowe na słodko i słono
x-news
abc gotowania

Ciasto drożdżowe na słodko i słono

Ciepłe, mięciutkie ciasto drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je na słodko – z truskawkami, serem czy rabarbarem. Zamiast kupować w sklepie warto przygotować je w domowych warunkach. Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciasto drożdżowe w wersji słodkiej oraz wytrawnej. W jego menu znalazły się bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką, pomidorowe pulpety w drożdżowym cieście oraz rurki z rabarbarem. Zobaczcie przepis na bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d1lkp1m

Ciepłe, mięciutkie ciasto drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je na słodko - z truskawkami, serem czy rabarbarem. Zamiast kupować w sklepie warto przygotować je w domowych warunkach. Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciasto drożdżowe w wersji słodkiej oraz wytrawnej. W jego menu znalazły się bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką, pomidorowe pulpety w drożdżowym cieście oraz rurki z rabarbarem.

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
300 ml wody
150 ml mleka
70 g drożdży
200 ml oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Przygotowanie:
Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na małe porcje, każdą kształtujemy na mała kulkę i układamy na blaszce okrągłej w kształcie okręgu.

Składniki na farsz
200 g twarogu białego mielonego
3 szt. mozzarelli
200 g sera tartego typu parmezan, bursztyn
1 op. suchej krakowskiej w plastrach
oregano suszone
6 szt. papryki czerwonej
świeża bazylia
pieprz, sól

Przygotowanie:
Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w paski, łączymy z twarogiem, tartym parmezanem, oregano, pieprzem i solą. Masę wykładamy na środek blaszki, wcześniej wyłożonej bułeczkami. Wierzch smarujemy papryką zmiksowaną w blenderze. Na wierzchu układamy plastry krakowskiej, posypujemy resztą sera parmezan. Wypiekamy w temp. 170 stopni około 25 minut.

d1lkp1m

Rurki z rabarbarem

Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
6 gałązek rabarbaru
cukier kryształ, cynamon
4 jajka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kroimy w paski grubości ok. 2 cm, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem. Rabarbar obieramy z włókien, owijamy paskami ciasta, kroimy w 10 cm kawałki. Każdą porcję smarujemy jakiem, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 15 minut.

*Drożdzowe pierożki z nadzieniem jajecznym *

*Drożdżowe obwarzanki *

d1lkp1m

*Najlepsze diety 2016 *

d1lkp1m

Podziel się opinią

Share

d1lkp1m

d1lkp1m