Ciasto drożdżowe na słodko i słono

Ciepłe, mięciutkie ciasto drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je na słodko – z truskawkami, serem czy rabarbarem. Zamiast kupować w sklepie warto przygotować je w domowych warunkach. Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciasto drożdżowe w wersji słodkiej oraz wytrawnej. W jego menu znalazły się bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką, pomidorowe pulpety w drożdżowym cieście oraz rurki z rabarbarem. Zobaczcie przepis na bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką.

SKOMENTUJ

Ciepłe, mięciutkie ciasto drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je na słodko - z truskawkami, serem czy rabarbarem. Zamiast kupować w sklepie warto przygotować je w domowych warunkach. Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciasto drożdżowe w wersji słodkiej oraz wytrawnej. W jego menu znalazły się bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką, pomidorowe pulpety w drożdżowym cieście oraz rurki z rabarbarem.

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
300 ml wody
150 ml mleka
70 g drożdży
200 ml oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Przygotowanie:
Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na małe porcje, każdą kształtujemy na mała kulkę i układamy na blaszce okrągłej w kształcie okręgu.

Składniki na farsz
200 g twarogu białego mielonego
3 szt. mozzarelli
200 g sera tartego typu parmezan, bursztyn
1 op. suchej krakowskiej w plastrach
oregano suszone
6 szt. papryki czerwonej
świeża bazylia
pieprz, sól

Przygotowanie:
Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w paski, łączymy z twarogiem, tartym parmezanem, oregano, pieprzem i solą. Masę wykładamy na środek blaszki, wcześniej wyłożonej bułeczkami. Wierzch smarujemy papryką zmiksowaną w blenderze. Na wierzchu układamy plastry krakowskiej, posypujemy resztą sera parmezan. Wypiekamy w temp. 170 stopni około 25 minut.

Rurki z rabarbarem

Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
6 gałązek rabarbaru
cukier kryształ, cynamon
4 jajka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kroimy w paski grubości ok. 2 cm, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem. Rabarbar obieramy z włókien, owijamy paskami ciasta, kroimy w 10 cm kawałki. Każdą porcję smarujemy jakiem, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier