Drożdżowe obwarzanki jak u babci

Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.

Drożdżowe obwarzanki smakują wybornie zarówno same, jak i jako dodatek do dżemu czy masła. Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.

Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
100 ml mleka
100 ml wody
80 g masła
Opcjonalnie mak, sezam, czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i rozczyniać letnim mlekiem i letnią wodą.
  2. Mąkę przesiać, dodać masło, rozczyn z drożdży i wszystko dokładnie wymieszać. Ugnieść ciasto.
  3. Zostawić ciasto na ok. 20 minut.
  4. Wyjąć ciasto i kroić na kawałki. Każdy kawałek formować na kształt podłużnego wałka. Tak uformowane ciasto chwytać w połowie i zaplatać końce. Końcówki połączyć i lekko ugnieść.
  5. Obwarzanki wrzucić do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać bardzo krótko: 1-2 minuty.
  6. Układać obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem, obsypać czarnuszką i sezamem.
  7. Piec do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (zajmie to ok. 20 minut.). Piekarnik jest nagrzany do 200 stopni, grzanie góra-dół.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: pyszna beza z bitą śmietaną

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany