Drożdżowe obwarzanki jak u babci
Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.
Drożdżowe obwarzanki smakują wybornie zarówno same, jak i jako dodatek do dżemu czy masła. Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.
Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
100 ml mleka
100 ml wody
80 g masła
Opcjonalnie mak, sezam, czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszyć i rozczyniać letnim mlekiem i letnią wodą.
- Mąkę przesiać, dodać masło, rozczyn z drożdży i wszystko dokładnie wymieszać. Ugnieść ciasto.
- Zostawić ciasto na ok. 20 minut.
- Wyjąć ciasto i kroić na kawałki. Każdy kawałek formować na kształt podłużnego wałka. Tak uformowane ciasto chwytać w połowie i zaplatać końce. Końcówki połączyć i lekko ugnieść.
- Obwarzanki wrzucić do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać bardzo krótko: 1-2 minuty.
- Układać obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem, obsypać czarnuszką i sezamem.
- Piec do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (zajmie to ok. 20 minut.). Piekarnik jest nagrzany do 200 stopni, grzanie góra-dół.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: pyszna beza z bitą śmietaną