Bogracz. Węgierska zupa na bogato

Jeśli zapytalibyście Węgra, co to jest bogracz, bez wahania odpowiedziałby, że kociołek, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Jednak dla nas ta nazwa jednoznacznie kojarzy się z zupą gulaszową, której głównymi składnikami w tradycyjnej wersji jest mięso, smalec, papryka, cebula i ziemniaki.

Bogracz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Dawniej bogracz przygotowywany był jedynie przez pasterzy bydła w kociołku nad ogniskiem. Dziś jednak możemy ugotować tę zupę gulaszową w dużym, zwykłym garnku w warunkach domowych i taki też przepis mamy dla was.

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowo-cielęcego,
  • 150 g boczku,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 papryki czerwone,
  • 4 pomidory,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3/4 litra bulionu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania składników. Mięso pokrój w kostkę, a boczek w drobne paseczki. Wszystkie warzywa także pokrój w większą kostkę. Do dużego garnka wrzuć boczek i podsmaż go. Następnie dodaj masło i olej, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj mięso, a po chwili wędzoną i ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy oraz szklankę bulionu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum i gotuj jego zawartość, aż mięso będzie miękkie (przez godzinę, do półtorej). Jeśli w garnku ubyło płynu, uzupełnij go bulionem, ponieważ cały czas mięso musi znajdować się pod powierzchnią wywaru. Kiedy mięso jest już gotowe, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zmiękną, dorzuć do garnka paprykę i pomidory. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut i gotowe. Smacznego!

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów