Bogracz. Węgierska zupa na bogato

Jeśli zapytalibyście Węgra, co to jest bogracz, bez wahania odpowiedziałby, że kociołek, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Jednak dla nas ta nazwa jednoznacznie kojarzy się z zupą gulaszową, której głównymi składnikami w tradycyjnej wersji jest mięso, smalec, papryka, cebula i ziemniaki.

Bogracz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Dawniej bogracz przygotowywany był jedynie przez pasterzy bydła w kociołku nad ogniskiem. Dziś jednak możemy ugotować tę zupę gulaszową w dużym, zwykłym garnku w warunkach domowych i taki też przepis mamy dla was.

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowo-cielęcego,
  • 150 g boczku,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 papryki czerwone,
  • 4 pomidory,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3/4 litra bulionu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania składników. Mięso pokrój w kostkę, a boczek w drobne paseczki. Wszystkie warzywa także pokrój w większą kostkę. Do dużego garnka wrzuć boczek i podsmaż go. Następnie dodaj masło i olej, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj mięso, a po chwili wędzoną i ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy oraz szklankę bulionu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum i gotuj jego zawartość, aż mięso będzie miękkie (przez godzinę, do półtorej). Jeśli w garnku ubyło płynu, uzupełnij go bulionem, ponieważ cały czas mięso musi znajdować się pod powierzchnią wywaru. Kiedy mięso jest już gotowe, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zmiękną, dorzuć do garnka paprykę i pomidory. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut i gotowe. Smacznego!

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia