WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

Biryani – jak zrobić indyjski przysmak?

Szukasz pomysłu na prosty, smaczny, aromatyczny i pożywny posiłek? Przygotuj biryani, czyli jedną z najpopularniejszych potraw jadanych w południowej Azji. Zadanie nie jest skomplikowane, a efekty mogą okazać się spektakularne…

BiryaniBiryani
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sanjay Borra
oprac.  KGD

Ta smakowita mieszanka ryżu, mięsa (kurczaka, wołowiny, jagnięciny, koźliny, a niekiedy także ryb i owoców morza) oraz warzyw i aromatycznych przypraw jest bardzo chętnie jadana zarówno w Indiach, jak i Tajlandii, Malezji czy Iraku.

Choć dziś biryani jest nierozerwalnie związane z kuchnią hinduską, jego pochodzenie budzi wątpliwości. Większość badaczy historii kulinarnej uważa, że potrawa wywodzi się z perskiego pilawu, sprowadzonego na Półwysep Indyjski przez arabskich kupców. W średniowieczu to jednogarnkowe danie na bazie ryżu i mięsa było bardzo popularne zwłaszcza wśród wojowników. Z czasem miejscowi kucharze zaczęli modyfikować jego recepturę. Współczesne biryani odróżnia się od pilawu przede wszystkim tym, że ryż oraz mięso są przyrządzane oddzielnie i łączone dopiero w ostatnim etapie.

Indyjski przysmak zdobył popularność na całym świecie, znajdziemy go w menu wielu hinduskich restauracji w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Bez większego trudu przygotujemy go samodzielnie. Jak się do tego zabrać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować ryż na sypko?

Ryż to podstawa

Bazą biryani jest oczywiście ryż, czyli zboże stanowiące podstawę wyżywienia co trzeciego mieszkańca naszej planety. Dziś znanych jest około 150 tys. jego odmian, ale wszystkie wywodzą się z dwóch podstawowych gatunków: Oryza sativaOryza glaberrima. Pierwszy pochodzi z Azji, natomiast drugi – z Afryki.

Ryż klasyfikuje się na wiele sposobów, najczęściej ze względu na wielkość ziarna. W kuchni ceniony jest zwłaszcza ryż długoziarnisty, umożliwiający gotowanie "na sypko". Do przygotowania biryani najlepiej nadaje się odmiana basmati, aromatyczna i delikatna, charakteryzująca się półprzezroczystymi ziarnami wydłużającymi się podczas obróbki termicznej i nabierającymi wówczas delikatnego aromatu drzewa sandałowego.

Ryż basmati jest zalecany w licznych dietach, ponieważ dostarcza niewiele kalorii, a także posiada niski indeks glikemiczny. Stanowi skarbnicę białka, błonnika i węglowodanów, dostarcza sporych ilości witamin z grupy B, potasu czy fosforu.

Drugim ważnym składnikiem biryani jest mięso. Bardzo często wykorzystuje się drób. Znawcy kuchni hinduskiej zalecają, by sięgnąć po uda lub podudzia kurczaka, choć z powodzeniem możemy też przyrządzić potrawę z piersi.

Przepis na biryani

Zaczynamy od zamarynowania mięsa (potrzebujemy ok. kilograma), które kroimy w kostkę, dokładnie obtaczamy w emulsji z oliwy (łyżka), tartego czosnku i imbiru (po 2 łyżeczki), drobno posiekanej mięty (łyżeczka) i kolendry (2 łyżeczki), przyprawy garam masala (łyżka), mielonego cynamonu (pół łyżeczki) oraz soli (łyżeczka). Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę, choć najlepiej na całą noc, by kurczak nabrał właściwego smaku i aromatu.

Następnym etapem jest przygotowanie cebuli (dwie średnie sztuki), którą drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku, na maśle klarowanym, przez 15-20 minut, aż nabierze ciemnozłocistego koloru. Później przekładamy ją do miski.

W tym czasie gotujemy ryż (dwie szklanki). Najpierw dokładnie płuczemy go w zimnej wodzie, aż stanie się czysta, co będzie świadczyło, że pozbyliśmy się nadmiaru skrobi. Później przekładamy do garnka, zalewamy wodą (6 filiżanek) i dodajemy sól (3 łyżeczki), mielony kardamon (pół łyżeczki), kminek (łyżeczka) oraz liść laurowy. Gotujemy 7-8 minut, odcedzamy, zostawiając szklankę płynu.

Do garnka z tłuszczem pozostałym po obróbce cebuli dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor, po czym znów przekładamy do marynaty. Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, na niego kurczaka, następnie cebulę, później resztę ryżu. Dolewamy szklankę płynu pozostałego po gotowaniu ryżu i wszystko gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.

Przed podaniem biryani posypujemy solidną porcją posiekanej kolendry.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć