WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Biryani – jak zrobić indyjski przysmak?

Szukasz pomysłu na prosty, smaczny, aromatyczny i pożywny posiłek? Przygotuj biryani, czyli jedną z najpopularniejszych potraw jadanych w południowej Azji. Zadanie nie jest skomplikowane, a efekty mogą okazać się spektakularne…

BiryaniBiryani
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sanjay Borra
oprac.  KGD
3

Ta smakowita mieszanka ryżu, mięsa (kurczaka, wołowiny, jagnięciny, koźliny, a niekiedy także ryb i owoców morza) oraz warzyw i aromatycznych przypraw jest bardzo chętnie jadana zarówno w Indiach, jak i Tajlandii, Malezji czy Iraku.

Choć dziś biryani jest nierozerwalnie związane z kuchnią hinduską, jego pochodzenie budzi wątpliwości. Większość badaczy historii kulinarnej uważa, że potrawa wywodzi się z perskiego pilawu, sprowadzonego na Półwysep Indyjski przez arabskich kupców. W średniowieczu to jednogarnkowe danie na bazie ryżu i mięsa było bardzo popularne zwłaszcza wśród wojowników. Z czasem miejscowi kucharze zaczęli modyfikować jego recepturę. Współczesne biryani odróżnia się od pilawu przede wszystkim tym, że ryż oraz mięso są przyrządzane oddzielnie i łączone dopiero w ostatnim etapie.

Indyjski przysmak zdobył popularność na całym świecie, znajdziemy go w menu wielu hinduskich restauracji w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Bez większego trudu przygotujemy go samodzielnie. Jak się do tego zabrać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować ryż na sypko?

Ryż to podstawa

Bazą biryani jest oczywiście ryż, czyli zboże stanowiące podstawę wyżywienia co trzeciego mieszkańca naszej planety. Dziś znanych jest około 150 tys. jego odmian, ale wszystkie wywodzą się z dwóch podstawowych gatunków: Oryza sativaOryza glaberrima. Pierwszy pochodzi z Azji, natomiast drugi – z Afryki.

Ryż klasyfikuje się na wiele sposobów, najczęściej ze względu na wielkość ziarna. W kuchni ceniony jest zwłaszcza ryż długoziarnisty, umożliwiający gotowanie "na sypko". Do przygotowania biryani najlepiej nadaje się odmiana basmati, aromatyczna i delikatna, charakteryzująca się półprzezroczystymi ziarnami wydłużającymi się podczas obróbki termicznej i nabierającymi wówczas delikatnego aromatu drzewa sandałowego.

Ryż basmati jest zalecany w licznych dietach, ponieważ dostarcza niewiele kalorii, a także posiada niski indeks glikemiczny. Stanowi skarbnicę białka, błonnika i węglowodanów, dostarcza sporych ilości witamin z grupy B, potasu czy fosforu.

Drugim ważnym składnikiem biryani jest mięso. Bardzo często wykorzystuje się drób. Znawcy kuchni hinduskiej zalecają, by sięgnąć po uda lub podudzia kurczaka, choć z powodzeniem możemy też przyrządzić potrawę z piersi.

Przepis na biryani

Zaczynamy od zamarynowania mięsa (potrzebujemy ok. kilograma), które kroimy w kostkę, dokładnie obtaczamy w emulsji z oliwy (łyżka), tartego czosnku i imbiru (po 2 łyżeczki), drobno posiekanej mięty (łyżeczka) i kolendry (2 łyżeczki), przyprawy garam masala (łyżka), mielonego cynamonu (pół łyżeczki) oraz soli (łyżeczka). Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę, choć najlepiej na całą noc, by kurczak nabrał właściwego smaku i aromatu.

Następnym etapem jest przygotowanie cebuli (dwie średnie sztuki), którą drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku, na maśle klarowanym, przez 15-20 minut, aż nabierze ciemnozłocistego koloru. Później przekładamy ją do miski.

W tym czasie gotujemy ryż (dwie szklanki). Najpierw dokładnie płuczemy go w zimnej wodzie, aż stanie się czysta, co będzie świadczyło, że pozbyliśmy się nadmiaru skrobi. Później przekładamy do garnka, zalewamy wodą (6 filiżanek) i dodajemy sól (3 łyżeczki), mielony kardamon (pół łyżeczki), kminek (łyżeczka) oraz liść laurowy. Gotujemy 7-8 minut, odcedzamy, zostawiając szklankę płynu.

Do garnka z tłuszczem pozostałym po obróbce cebuli dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor, po czym znów przekładamy do marynaty. Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, na niego kurczaka, następnie cebulę, później resztę ryżu. Dolewamy szklankę płynu pozostałego po gotowaniu ryżu i wszystko gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.

Przed podaniem biryani posypujemy solidną porcją posiekanej kolendry.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne