Dynia na 10 sposobów

Trudno znaleźć warzywo, które bardziej kojarzyłoby się z jesienią. Dynia występuje w rozmaitych odmianach, różniących się wielkością, kształtem, kolorem oraz smakiem. Każdą można przetworzyć na wiele pysznych i prostych sposobów.

DyniaDynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ronstik
Katarzyna Gileta

Krem dyniowo-klonowy

Pyszne i aromatyczne smarowidło do pieczywa, grzanek czy ciasta drożdżowego. Do dużego rondla dodajemy odcedzoną z zalewy dynię marynowaną (słoik), syrop klonowy (szklanka), cydr jabłkowy (pół szklanki), mielone przyprawy: cynamon (2 łyżki), gałkę muszkatołową (pół łyżeczki), goździki i ziele angielskie (po szczypcie) oraz sól (niepełną łyżkę). Wszystko mieszamy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając, przez około pół godziny. Masa powinna zgęstnieć i ściemnieć. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Dyniowe puree

Możemy je wykorzystamy jako nadzienie do naleśników czy pierogów, bazę alternatywnego sernika, a nawet oryginalnej wersji... caffe latte. By przygotować puree kroimy dynię na kawałki, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 35-40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym blendujemy na gładką masę.

Gulasz z dyni

Ciekawy pomysł na lekki, jesienny obiad. Miąższ dyni (około pół kilograma) kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli podsmażonej z plasterkami marchewki (2-3 sztuki), doprawiamy papryką (słodką i wędzoną), suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko przesmażamy, a potem dodajemy pomidory z puszki . Dusimy 15-20 minut, pod koniec wzbogacając potrawę koncentratem pomidorowym i doprawiając solą oraz pieprzem. Warzywa muszą być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Gulasz z dyni świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dynia. Królowa jesiennych ogrodów

Krem z dyni

Do przygotowania tej potrawy świetnie nadaje się dynia piżmowa. Zaczynamy od zrumienienia drobno posiekanej cebuli, półplasterków marchewki (20 dag), pokrojonych w kostkę ziemniaków (10 dag) oraz czosnku (1-2 ząbki). Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kawałki dynię i podpieczoną do miękkości w piekarniku dynię (pół kilograma), po czym zalewamy wywarem drobiowym (300 ml). Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na gładki krem, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a przed podaniem posypując uprażonymi pestkami dyni.

Powidła z dyni

Pyszny pomysł na wykorzystanie dyni muszkatołowej, która charakteryzuje się ciemną zieloną skórkę, często z żółtymi lub pomarańczowymi plamkami oraz intensywnie pomarańczowym, lekko słodkim miąższem. Potrzebujemy go około kilograma. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z pokrojoną ma mniejsze kawałki pomarańczą, zalewamy wodą (3-5 łyżki) i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Następnie dolewamy sok z jednej cytryny, dokładamy świeżo startą skórkę pomarańczową (łyżeczka) oraz szczyptę mielonego imbiru. Gotujemy dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładamy do wyparzonych słoików.

Spaghetti z dyni

Ciekawą odmianą jest dynia makaronowa, której nazwa nawiązuje do specyficznej struktury miąższu, który po upieczeniu lub ugotowaniu można wydobyć widelcem w postaci pasemek przypominających makaron. Po wymieszaniu z oliwą, natką pietruszki, sokiem z cytryny i papryką oraz posypaniu serem otrzymamy pyszną przekąskę albo dodatek do dań obiadowych.

Frytki z dyni

Polacy uwielbiają frytki, oczywiście przygotowywane z ziemniaków. A gdyby do ich przyrządzenia wykorzystać dynię, np. piżmową? Efekt może okazać się zdumiewająco pyszny. Dyniowy miąższ wystarczy pokroić w słupki, wymieszać z oliwą i ulubionymi przyprawami (solą, ziołami prowansalskimi, papryką wędzoną), rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 190 st., na pół godziny.

Risotto z dynią

Przepis proponowany przez Tomasza Jakubiaka, popularnego telewizyjnego kucharza. Czerwoną cebulę szalotkę (5 sztuk), dynię hokkaido (20 dag), garść suszonych moreli i słodkie jabłko kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym z kilkoma listkami szałwii. Dodajemy ryż arborio (1,5 szklanki) i smażymy, aż jego ziarna się zeszklą. Wtedy dokładamy dynię, morele i jabłko. Gotujemy na małym ogniu, dolewając na zmianę sok jabłkowy i cydr (po pół litra), cały czas mieszając. Płyn dolewamy, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Na koniec dodajemy 100 g sera pecorino i łyżkę masła.

Koktajl z dyni

Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy koktajl? Upiecz dynię, po czym zmiksuj ją z obranym ze skórki i pozbawionym gniazda nasiennego jabłkiem, cząstkami pomarańczy (wypestkowanymi) i pokrojoną w kostkę marchewką (lub wyciśniętym z niej sokiem). Dodaj też wodę, ewentualnie mleko roślinne (kokosowe lub migdałowe). Napój doprawiamy sokiem z cytryny, miodem i cynamonem.

Dynia marynowana

Pyszna przekąska, znakomity dodatek do mięs i wędlin. By zamarynować dynię wystarczy pokroić miąższ w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać trochę przypraw (goździki, ziele angielskie, anyż), po czym zalać gorącą zalewą przygotowaną z wody (4 szklanki), 10-procentowego octu (szklanka) oraz cukru (szklanka). Od razu zakręcamy i pasteryzujemy.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki