Trwa ładowanie...

Dynia na 10 sposobów

Trudno znaleźć warzywo, które bardziej kojarzyłoby się z jesienią. Dynia występuje w rozmaitych odmianach, różniących się wielkością, kształtem, kolorem oraz smakiem. Każdą można przetworzyć na wiele pysznych i prostych sposobów.

DyniaDyniaŹródło: Adobe Stock, fot: ronstik
d179ib6

Krem dyniowo-klonowy

Pyszne i aromatyczne smarowidło do pieczywa, grzanek czy ciasta drożdżowego. Do dużego rondla dodajemy odcedzoną z zalewy dynię marynowaną (słoik), syrop klonowy (szklanka), cydr jabłkowy (pół szklanki), mielone przyprawy: cynamon (2 łyżki), gałkę muszkatołową (pół łyżeczki), goździki i ziele angielskie (po szczypcie) oraz sól (niepełną łyżkę). Wszystko mieszamy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając, przez około pół godziny. Masa powinna zgęstnieć i ściemnieć. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Dyniowe puree

Możemy je wykorzystamy jako nadzienie do naleśników czy pierogów, bazę alternatywnego sernika, a nawet oryginalnej wersji... caffe latte. By przygotować puree kroimy dynię na kawałki, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 35-40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym blendujemy na gładką masę.

Gulasz z dyni

Ciekawy pomysł na lekki, jesienny obiad. Miąższ dyni (około pół kilograma) kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli podsmażonej z plasterkami marchewki (2-3 sztuki), doprawiamy papryką (słodką i wędzoną), suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko przesmażamy, a potem dodajemy pomidory z puszki . Dusimy 15-20 minut, pod koniec wzbogacając potrawę koncentratem pomidorowym i doprawiając solą oraz pieprzem. Warzywa muszą być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Gulasz z dyni świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

d179ib6

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dynia. Królowa jesiennych ogrodów

Krem z dyni

Do przygotowania tej potrawy świetnie nadaje się dynia piżmowa. Zaczynamy od zrumienienia drobno posiekanej cebuli, półplasterków marchewki (20 dag), pokrojonych w kostkę ziemniaków (10 dag) oraz czosnku (1-2 ząbki). Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kawałki dynię i podpieczoną do miękkości w piekarniku dynię (pół kilograma), po czym zalewamy wywarem drobiowym (300 ml). Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na gładki krem, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a przed podaniem posypując uprażonymi pestkami dyni.

Powidła z dyni

Pyszny pomysł na wykorzystanie dyni muszkatołowej, która charakteryzuje się ciemną zieloną skórkę, często z żółtymi lub pomarańczowymi plamkami oraz intensywnie pomarańczowym, lekko słodkim miąższem. Potrzebujemy go około kilograma. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z pokrojoną ma mniejsze kawałki pomarańczą, zalewamy wodą (3-5 łyżki) i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Następnie dolewamy sok z jednej cytryny, dokładamy świeżo startą skórkę pomarańczową (łyżeczka) oraz szczyptę mielonego imbiru. Gotujemy dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładamy do wyparzonych słoików.

d179ib6

Spaghetti z dyni

Ciekawą odmianą jest dynia makaronowa, której nazwa nawiązuje do specyficznej struktury miąższu, który po upieczeniu lub ugotowaniu można wydobyć widelcem w postaci pasemek przypominających makaron. Po wymieszaniu z oliwą, natką pietruszki, sokiem z cytryny i papryką oraz posypaniu serem otrzymamy pyszną przekąskę albo dodatek do dań obiadowych.

Frytki z dyni

Polacy uwielbiają frytki, oczywiście przygotowywane z ziemniaków. A gdyby do ich przyrządzenia wykorzystać dynię, np. piżmową? Efekt może okazać się zdumiewająco pyszny. Dyniowy miąższ wystarczy pokroić w słupki, wymieszać z oliwą i ulubionymi przyprawami (solą, ziołami prowansalskimi, papryką wędzoną), rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 190 st., na pół godziny.

Risotto z dynią

Przepis proponowany przez Tomasza Jakubiaka, popularnego telewizyjnego kucharza. Czerwoną cebulę szalotkę (5 sztuk), dynię hokkaido (20 dag), garść suszonych moreli i słodkie jabłko kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym z kilkoma listkami szałwii. Dodajemy ryż arborio (1,5 szklanki) i smażymy, aż jego ziarna się zeszklą. Wtedy dokładamy dynię, morele i jabłko. Gotujemy na małym ogniu, dolewając na zmianę sok jabłkowy i cydr (po pół litra), cały czas mieszając. Płyn dolewamy, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Na koniec dodajemy 100 g sera pecorino i łyżkę masła.

Koktajl z dyni

Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy koktajl? Upiecz dynię, po czym zmiksuj ją z obranym ze skórki i pozbawionym gniazda nasiennego jabłkiem, cząstkami pomarańczy (wypestkowanymi) i pokrojoną w kostkę marchewką (lub wyciśniętym z niej sokiem). Dodaj też wodę, ewentualnie mleko roślinne (kokosowe lub migdałowe). Napój doprawiamy sokiem z cytryny, miodem i cynamonem.

d179ib6

Dynia marynowana

Pyszna przekąska, znakomity dodatek do mięs i wędlin. By zamarynować dynię wystarczy pokroić miąższ w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać trochę przypraw (goździki, ziele angielskie, anyż), po czym zalać gorącą zalewą przygotowaną z wody (4 szklanki), 10-procentowego octu (szklanka) oraz cukru (szklanka). Od razu zakręcamy i pasteryzujemy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d179ib6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d179ib6
Więcej tematów