Gruszki w kuchni – co można z nich zrobić?
Gruszki mają to do siebie, że doskonale smakują zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Można zrobić z nich smaczne ciasto lub przetwory, ale też podawać z rybami albo schabem. W jaki sposób można wykorzystać pełen potencjał tych owoców? Poznajcie kilka pomysłów na gruszki w kuchni.
Gruszkowe powidła
Składniki:
- 2,5 kg słodkich gruszek,
- maksymalnie 4 goździki,
- 100-500 g cukru w zależności od upodobań smakowych.
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15 minut.
- Następnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, dodając w międzyczasie goździki. Zostawiamy do przestygnięcia.
- Cykl 10-minutowego gotowania i studzenia powtarzamy 4-5 razy do momentu. aż sok wyparuje, a powidła zrobią się odpowiednio gęste.
- Gorącą masą napełniamy słoiki, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
5 owoców, które pomogą ci schudnąć
Gruszki w słoiku
Składniki:
- 2 kg twardych gruszek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1 l wody,
- ½ kg cukru,
- 5 goździków,
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry.
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy zimną wodę. Mieszamy ją z 2 łyżkami soku z cytryny. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wkładamy je do wody z sokiem, by nie ściemniały.
- Osobno gotujemy wodę, pozostałe dwie łyżki soku z cytryny, cukier, goździki i kolendrę. Syrop gotujemy przez 3-5 minut.
- Następnie dodajemy do niego gruszki. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, by owoce zeszkliły się lekko. Potem wyjmujemy gruszki z syropu i wkładamy je do słoików.
- Syrop znów zagotowujemy i zalewamy nim gruszki. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy je do góry dnem do przestygnięcia.
Wytrawna tarta z gruszkami
Składniki:
- 300 g mąki,
- 150 g masła,
- 2 gruszki,
- 150 g sera gorgonzola,
- 120 g sera ricotta,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- 2 jajka,
- tymianek – świeży,
- sól, pieprz – do smaku.
Przygotowanie:
- Jako pierwsze przegotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej trochę soli i posiekane w kostkę masło. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę o średnicy 28 cm. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i sery. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Masę wylewamy na podpieczony spód.
- Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki. Pieczemy całość przez ok. 20 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Schab z gruszkami
Składniki:
- 400 g schabu bez kości,
- mieszanka przypraw do mięs,
- 2 gruszki,
- 200 ml białego wina,
- 1 cytryna,
- 2 cm korzenia imbiru,
- mąka pszenna,
- kilka listków bazylii,
- szczypta czarnego mielonego pieprzu,
- 200 g zimnego masła, olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Oprószamy przyprawą do mięsa i mąką.
- Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w ćwiartki. Kotlety mocno obsmażamy z obu stron i odkładamy je na bok.
- Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
- Na patelnię wrzucamy gruszki i imbir. Podsmażamy. Pod koniec oprószamy płaską łyżką mąki. Następnie wlewamy wino. Gotujemy, ostrożnie mieszając, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Dodajemy zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Doprawiamy sokiem z cytryny, bazylią i pieprzem.
- Potem do sosu wkładamy kotleciki i całość podgrzewamy.
Dorsz z pomidorami i gruszką
Składniki:
- 50 dag filetu z dorsza,
- 1 gruszka,
- 1 cebula,
- 1 szkl. pomidorków koktajlowych,
- ½ szkl. soku jabłkowego,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki tymianku,
- koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Gruszkę myjemy i obieramy. Pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. Następnie wkładamy na patelnię dorsza i wlewamy sok jabłkowy. Całość dusimy ok. 10 minut pod przykryciem.
- Dodajemy gruszkę oraz pomidorki i przyprawiamy. Dusimy przez 3 minuty i podajemy.
Sałatka z boczkiem, gruszkami i serem lazur
Składniki na sos:
- 1 pomarańcza - sok,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- sól i pieprz.
Składniki pozostałe:
- 20 dag boczku,
- 10 dag sera lazur,
- 1 gruszka, orzechy włoskie,
- liście sałaty.
Przygotowanie:
- Składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie. Boczek kroimy w plastry o szerokości ok. 3 cm. Smażymy je na patelni, aż będą chrupiące. Przekładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Sałatę układamy w salaterce. Na nią wykładamy gruszkę i pokruszony ser.
- Posypujemy boczkiem i siekanymi orzechami włoskimi. Całość polewamy sosem.
Widzimy, że gruszki mogą być inspiracją do bardzo różnorodnych dań. Każdy kuchenny eksperyment przynosi nowe wrażenia zmysłowe. Warto próbować nieoczywistych połączeń, by wznieść się na wyżyny smaku.