Trwa ładowanie...

Zjedz garść przed obiadem. Obniża cukier, pomaga schudnąć

W poszukiwaniu naturalnych sposobów na wsparcie zdrowia coraz częściej sięgamy po mniej oczywiste rozwiązania. Jednym z nich jest morwa biała — roślina znana od wieków, a dziś ponownie odkrywana jako skuteczny sprzymierzeniec w walce z wysokim poziomem cukru i zbędnymi kilogramami. Choć z wyglądu przypomina nieco jeżyny lub maliny, jej właściwości wykraczają daleko poza zwykłe owoce.

Morwę białą warto zjeść przed obiademMorwę białą warto zjeść przed obiademŹródło: Adobe Stock
d49g51b
d49g51b

Zamiast sięgać po batonika lub ciasteczko między posiłkami, spróbuj czegoś, co naprawdę przysłuży się Twojemu organizmowi. Garść morwy białej nie tylko zaspokoi ochotę na coś słodkiego, ale przy okazji pomoże Ci obniżyć poziom cukru we krwi i utrzymać głód na wodzy. Te niepozorne owoce mają w sobie moc. Czasem wystarczy jeden prosty wybór, by codzienna dieta stała się zdrowsza i bardziej przemyślana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Co potrafi morwa biała?

Choć morwa biała nie jest jeszcze tak popularna jak inne superfoods, zdecydowanie zasługuje na miejsce w codziennej diecie. Jeśli szukasz naturalnego sposobu na wsparcie metabolizmu i ograniczenie ochoty na podjadanie — garść morwy białej przed obiadem będzie strzałem w dziesiątkę.

  • Obniża poziom cukru we krwi - morwa biała zawiera związki, które hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów do glukozy. Dzięki temu po posiłku glukoza wchłania się wolniej, co zapobiega gwałtownym skokom cukru we krwi. To szczególnie ważne dla osób z insulinoopornością lub w stanie przedcukrzycowym.
  • Pomaga w odchudzaniu - dzięki działaniu regulującemu poziom cukru i ograniczaniu nagłych napadów głodu, morwa biała wspiera kontrolę apetytu. Błonnik zawarty w owocach dodatkowo daje uczucie sytości i poprawia trawienie.
  • Chroni organizm - bogata w przeciwutleniacze morwa wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie i wspiera odporność. Działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz reguluje poziom cholesterolu.
d49g51b

Jak spożywać morwę białą?

Najłatwiejszym sposobem jest sięganie po suszone owoce morwy białej — są naturalnie słodkie, dlatego świetnie nadają się jako przekąska. Wystarczy garść przed obiadem lub w ciągu dnia, by wykorzystać ich dobroczynne działanie. Można też dodawać je do owsianki, jogurtu, sałatek lub deserów.

Morwę białą znajdziesz też w formie herbat, ekstraktów i suplementów — jednak najlepiej sięgać po naturalne, suszone owoce.

d49g51b
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49g51b
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj