Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć

Jeszcze pod koniec lat 90. rósł na każdej działce, dziś zamiast krzaczków z agrestem widzimy pięknie przystrzyżone trawniki. Jednak kiedy rozejrzysz się po straganach, to zobaczysz, że kwaskowate kuleczki tak zupełnie nie zniknęły z obiegu. Wiele osób je omija – zupełnie niesłusznie, bo są pełne witaminy C i błonnika, który wspomaga odchudzanie.

Smak i właściwości agrestu warto odkryć na nowoSmak i właściwości agrestu warto odkryć na nowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Obecnie agrest nie cieszy się już tak dużą popularnością jak dawniej. Może to wynikać z faktu, że nie jest tak słodki jak inne owoce sezonowe. Być może jego wygląd przestał nam odpowiadać. Poszedł w odstawkę, podobnie jak czerwona porzeczka, którą kiedyś jedliśmy bez opamiętania, a dziś jej kwaśny smak już mało komu przypada do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Dlaczego warto wrócić do jedzenia agrestu?

Agrest jest nie tylko pyszny, ale także bogaty w witaminy – zwłaszcza witaminę C, której zawiera nawet 20 razy więcej niż pomarańcze. W niepozornych kuleczkach znajdują się także witaminy z grupy B, witamina A i E oraz minerały takie jak żelazo, miedź, potas, fosfor i magnez. Ogromne korzyści zdrowotne przynosi obecność flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Oczywiście najzdrowszy jest surowy agrest, bez dodatku cukru. Jeśli jednak trudno ci się do takiego przekonać, możesz wykorzystać owoce do przygotowania pysznych ciast, deserów, a także dodatków do wytrawnych przekąsek. Może skusisz się na tartę Tatin z agrestem? A może przygotujesz chutney agrestowy, który idealnie komponuje się z pasztetem wegańskim i serami pleśniowymi.

Właściwości antynowotworowe agrestu

Zwłaszcza mocno dojrzały agrest jest zalecany w profilaktyce antynowotworowej. Jego wyjątkowe właściwości wynikają z wysokiej zawartości serotoniny, kwasu elagowego i kumarynowego:

  • serotonina – znana głównie jako hormon szczęścia, odgrywa kluczową rolę w regulacji nastroju i funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • kwas elagowy – to silny przeciwutleniacz, który pomaga neutralizować wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami,
  • kumaryna – ma właściwości przeciwzapalne i może wspierać organizm w walce z nowotworami poprzez hamowanie wzrostu komórek rakowych.

Dzięki tym składnikom, regularne spożywanie dojrzałego agrestu może wspierać zdrowie i chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Agrest w diecie odchudzającej

Osoby na diecie redukcyjnej powinny zwrócić szczególną uwagę na błonnik, którego w fantazyjnych owocach jest pod dostatkiem. Błonnik jest nie tylko kluczowy dla zdrowia jelit, ale także pełni wiele innych funkcji w organizmie. Przede wszystkim działa jak naturalna "miotła", oczyszczając jelita z resztek pokarmowych i wspomagając regularność wypróżnień.

Regularnie spożywany agrest poprawia perystaltykę jelit, co jest istotne dla utrzymania zdrowego układu pokarmowego. Ponadto, błonnik zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co jest niezwykle pomocne w kontrolowaniu apetytu i unikaniu niezdrowych przekąsek między posiłkami.

Miseczka wypełniona 100 g agrestu zawiera tylko 44-46 kcal, co sprawia, że jest on idealnym składnikiem diety odchudzającej – pozwala na spożywanie większych porcji bez obawy o nadmierne kalorie. Dieta bogata w błonnik może również przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i regulacji poziomu cukru we krwi, co dodatkowo wspiera proces odchudzania i ogólne zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce