Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć

Jeszcze pod koniec lat 90. rósł na każdej działce, dziś zamiast krzaczków z agrestem widzimy pięknie przystrzyżone trawniki. Jednak kiedy rozejrzysz się po straganach, to zobaczysz, że kwaskowate kuleczki tak zupełnie nie zniknęły z obiegu. Wiele osób je omija – zupełnie niesłusznie, bo są pełne witaminy C i błonnika, który wspomaga odchudzanie.

Smak i właściwości agrestu warto odkryć na nowoSmak i właściwości agrestu warto odkryć na nowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
3

Obecnie agrest nie cieszy się już tak dużą popularnością jak dawniej. Może to wynikać z faktu, że nie jest tak słodki jak inne owoce sezonowe. Być może jego wygląd przestał nam odpowiadać. Poszedł w odstawkę, podobnie jak czerwona porzeczka, którą kiedyś jedliśmy bez opamiętania, a dziś jej kwaśny smak już mało komu przypada do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Dlaczego warto wrócić do jedzenia agrestu?

Agrest jest nie tylko pyszny, ale także bogaty w witaminy – zwłaszcza witaminę C, której zawiera nawet 20 razy więcej niż pomarańcze. W niepozornych kuleczkach znajdują się także witaminy z grupy B, witamina A i E oraz minerały takie jak żelazo, miedź, potas, fosfor i magnez. Ogromne korzyści zdrowotne przynosi obecność flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Oczywiście najzdrowszy jest surowy agrest, bez dodatku cukru. Jeśli jednak trudno ci się do takiego przekonać, możesz wykorzystać owoce do przygotowania pysznych ciast, deserów, a także dodatków do wytrawnych przekąsek. Może skusisz się na tartę Tatin z agrestem? A może przygotujesz chutney agrestowy, który idealnie komponuje się z pasztetem wegańskim i serami pleśniowymi.

Właściwości antynowotworowe agrestu

Zwłaszcza mocno dojrzały agrest jest zalecany w profilaktyce antynowotworowej. Jego wyjątkowe właściwości wynikają z wysokiej zawartości serotoniny, kwasu elagowego i kumarynowego:

  • serotonina – znana głównie jako hormon szczęścia, odgrywa kluczową rolę w regulacji nastroju i funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • kwas elagowy – to silny przeciwutleniacz, który pomaga neutralizować wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami,
  • kumaryna – ma właściwości przeciwzapalne i może wspierać organizm w walce z nowotworami poprzez hamowanie wzrostu komórek rakowych.

Dzięki tym składnikom, regularne spożywanie dojrzałego agrestu może wspierać zdrowie i chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Agrest w diecie odchudzającej

Osoby na diecie redukcyjnej powinny zwrócić szczególną uwagę na błonnik, którego w fantazyjnych owocach jest pod dostatkiem. Błonnik jest nie tylko kluczowy dla zdrowia jelit, ale także pełni wiele innych funkcji w organizmie. Przede wszystkim działa jak naturalna "miotła", oczyszczając jelita z resztek pokarmowych i wspomagając regularność wypróżnień.

Regularnie spożywany agrest poprawia perystaltykę jelit, co jest istotne dla utrzymania zdrowego układu pokarmowego. Ponadto, błonnik zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co jest niezwykle pomocne w kontrolowaniu apetytu i unikaniu niezdrowych przekąsek między posiłkami.

Miseczka wypełniona 100 g agrestu zawiera tylko 44-46 kcal, co sprawia, że jest on idealnym składnikiem diety odchudzającej – pozwala na spożywanie większych porcji bez obawy o nadmierne kalorie. Dieta bogata w błonnik może również przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i regulacji poziomu cukru we krwi, co dodatkowo wspiera proces odchudzania i ogólne zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne