Wypróbuj przepisy Roberta Sowy!

W książce "Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami" mistrz kulinarny Robert Sowa skupia się na regionalnych przysmakach i na nich opiera swoje autorskie dania.

Wypróbuj przepisy Roberta Sowy!
Źródło zdjęć: © materiały prasowe | materiały prasowe
SKOMENTUJ

„Książka ta zawiera przepisy na potrawy od lat, a nawet od wieków królujące na polskich stołach, ale w innej wersji. Kuchnia polska – jak większość kuchni narodowych – stale ulegała przeobrażeniom, jednak w ostatnich latach stały się one szczególnie widoczne. Jest to spowodowane między innymi zmianami zasad żywienia, otwarciem Polski na świat i zainteresowaniem kuchniami innych narodów" - pisze we wstępie Robert Sowa.

Co poleca? "My, Polacy, możemy zachwycać świat dziczyzną, do której doskonale pasują wszelkie tradycyjne przetwory z zebranych w lesie darów natury – grzyby marynowane, jagody, konfitury z borówek, a także powidła z jeżyn. Polską kuchnią można się świetnie bawić – wykorzystujmy w przepisach bryndzę, podhalański oscypek, ser Bursztyn, miody: gryczany, spadziowy, lipowy, wrzosowy czy akacjowy, piwa miodowe, a także szeroką gamę miodów pitnych.”

Zapiekana zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami i serem Bursztyn
dla 4 osób

Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 pokrojone w piórka cebule
1 łyżeczka brązowego cukru
2 posiekane ząbki czosnku
1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
100 ml winiaku Klubowego
4 kromki bułki paryskiej
1 łyżka ostrej musztardy
4 łyżki tartego sera Bursztyn
sól, tymianek, świeżo mielony czarny
pieprz Prymat do smaku

Na rozgrzanym oleju z masłem zeszklić cebulę, posypać brązowym cukrem, dodać czosnek i usmażyć do uzyskania złotobrązowego koloru. Wlać wywar i winiak Klubowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu kolejne 30 minut.Bułkę zrumienić w tosterze lub na patelni, posmarować musztardą, posypać tartym serem i zapiec. Zupę nalać do talerzy lub bulionówek, na wierzchu ułożyć grzanki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Obraz

Racuszki z ziemniaków i mąki gryczanej, podane z plastrami kresowej marynowanej słoniny i jajkami przepiórczymi
dla 4 osób

Składniki:
6 dużych, obranych ziemniaków
1 obrana cebula
2 jajka
4 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
sól czosnkowa, kminek mielony, mielony
czarny pieprz Prymat do smaku
olej rzepakowy do smażenia
200 g pokrojonej w plastry słoniny z Podlasia
marynowanej w soli i czosnku
8 jajek przepiórczych
1 pęczek posiekanego szczypioru z dymki
4 łyżki kwaśnej śmietany

Umyte ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę gryczaną, pestki słonecznika i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszać i usmażyć 8 średniej wielkości chrupiących racuszków. Placki przełożyć na blachę, na każdym z nich ułożyć kilka cienkich plastrów słoniny i wybić jajko przepiórcze. Tak przygotowane racuszki piec 3 minuty w piekarniku z włączoną funkcją górnego grilla. Racuszki udekorować łyżką kwaśnej śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Obraz

Deser ze świeżego serka wiejskiego z kawą zbożową, czerwonym pieprzem i krupnikiem
dla 4 osób

Składniki:
200 g podłużnych biszkoptów z cukrem
5 łyżek cukru
500 g twarożku raciborskiego
100 ml mocnej kawy zbożowej
5 żółtek z wiejskich jaj
1 łyżeczki zmielonego czerwonego
pieprzu Prymat
5 łyżek rumu Bacardi
5 łyżek likieru migdałowego Amaretto
3 łyżki likieru krupnik
kakao do posypania

Utrzeć żółtka z cukrem na najszybszych obrotach miksera, a następnie stopniowo, po 1 łyżce, dodawać twarożek. Dodać czerwony pieprz i dokładnie wymieszać. Kawę zbożową połączyć z likierem migdałowym, krupnikiem i rumem, nasączyć biszkopty do połowy i ułożyć w szklanych naczyniach lub płaskiej formie ocukrzoną stroną do góry. Na biszkoptach umieścić warstwę kremu, przykryć kolejną porcją nasączonych biszkoptów. Czynność powtarzać do wykorzystania całego kremu. Całość posypać kakao i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Obraz

Robert Sowa - mistrz kulinarny. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl. W latach 1994-2010 szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. Wiceprezes zarządu elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, uczestnik Mundialu Korea-Japonia 2002. Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych, m.in. Konkurs Bocuse d'Or w Lyonie (1995 r.). Laureat wielu nagród m.in. „Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka oraz Złotego Medalu Polskiego Klubu Biznesu. Autor książek kulinarnych Esencja smaku oraz W
poszukiwaniu smaku doskonałego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób