Włoska beza zaparzana – jak to zrobić

Jej przygotowanie wymaga cierpliwości i dokładności, ale warto się postarać, ponieważ efekt końcowy zadowoli nawet największych łasuchów. Włoską bezę można wykorzystać na wiele sposobów – sprawdzi się świetnie jako dekoracja rozmaitych ciast czy deserów.

BezaW cukierniach włoskie bezy mają zwykle lekko przyrumienioną, chrupiącą skórkę
Źródło zdjęć: © 123RF

Kto wymyślił bezę? Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle trudna, ponieważ przynajmniej trzy kraje aspirują do roli ojczyzny tego specjału. Szwajcarzy twierdzą, że jego receptura narodziła się w małej wiosce Meiringen, położonej w kantonie Berno i słynącej z pobliskiego wodospadu Reichenbach, opisanego przez Arthura Conan Doyle’a w jednym z opowiadań o detektywie Sherlocku Holmes’ie. Od nazwy tej miejscowości pochodzi zresztą angielskie określenie bezy – meringue.

Francuzi upierają się jednak, że to ich cukiernicy wymyślili przepis na chrupiące ciastka z białek i cukru. Nazwa beza pojawiła się zresztą po raz pierwszy w książce kucharskiej François Massialota z 1692 roku, zatytułowanej "Nouvelle instructions pour les confitures, les liqueurs et les fruits”".

Bez wątpienia beza francuska stała się najpopularniejszą wersją tego specjału. Jednak za najsmaczniejszą wielu uznaje jej włoską odmianę, której się nie wypieka, bowiem białka są zaparzane syropem cukrowym. Przysmak, chrupiący z zewnątrz, a w środku posiadający konsystencję ciepłych lodów, jest znakomitym dodatkiem do tortów, tart i innych rodzajów ciast. Jak go przygotować?

Najlepsze ciasta na lato

Jak zrobić bezę zaparzaną

Jak w przypadku każdej bezy istotne znaczenie ma świeżość użytych jajek, którą sprawdzimy zanurzając je w szklance z zimną wodą. Gdy jajko natychmiast opadnie poziomo na dno, możemy je jeść bez żadnych obaw. Jeśli "stoi" na dnie, unosząc się trochę w kierunku powierzchni, nie jest już pierwszej świeżości, ale prawdopodobnie nadaje się do konsumpcji, choć niekoniecznie do przygotowania bezy. Jajko, które po zanurzeniu wypływa na powierzchnię, a nawet wystaje ponad poziom wody, ma już najwyraźniej bardzo dużą komorę powietrzną. To jednoznacznie wskazuje na jego nieświeżość.

Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć je godzinę wcześniej z lodówki. Do bezy włoskiej niezbędny jest oczywiście również cukier, najlepiej drobny, który szybko i dokładnie się rozpuści. Przyda się również termometr cukierniczy, ponieważ syrop cukrowy musi mieć idealną temperaturę.

Zaczynamy od jego przygotowania. Cukier (250 g) wsypujemy do rondelka z wodą (100 ml), po czym gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, nie mieszając. Syrop powinien osiągnąć temperaturę 120 st., cały czas pozostając przezroczystym. Najprościej sprawdzić to wspomnianym już termometrem. Jeśli go nie posiadamy, możemy przeprowadzić "próbę nitki" – gdy kroplę syropu uda rozciągnąć między kciukiem a palcem wskazującym, to znak, że jest gotowy.

Beza
© 123RF

W czasie gotowania syropu należy ubić na puszystą, sztywną pianę cztery białka, idealnie oddzielone od żółtek. Najlepiej użyć miksera o dużej mocy. Nie przerywając ubijania na pełnych obrotach zaczynamy wlewać cienkim strumieniem gorący syrop cukrowy. Miksujemy jeszcze kilka minut – beza powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca.

Pomysły na bezę włoską

Jak wykorzystać tak przygotowaną włoską bezę? Za pomocą rękawa cukierniczego czy specjalnego pistoletu do kremu możemy udekorować nią rozmaite wypieki. Świetnie sprawdza się zwłaszcza na tartach, np. cytrynowej (w towarzystwie kwaśnego kremu lemon curd) albo śliwkowej. Warto ozdabiać nią wszelkie torty, ale pasuje również do popularnego w naszym kraju sernika czy uwielbianego przez Amerykanów czekoladowego brownie. Doskonale komponuje się z sufletami, sorbetami czy musami.

W cukierniach włoskie bezy mają zwykle lekko przyrumienioną, chrupiącą skórkę. Jak ją osiągnąć? Najprościej użyć palnika cukierniczego, który wykorzystuje się zazwyczaj podczas przyrządzenia słynnego deseru creme brulée. Jeśli go jednak nie posiadamy, możemy po prostu podpiec bezy pod rozgrzaną górną grzałką piekarnika.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇