Trwa ładowanie...

Wegańska beza – prosty przepis na deser bez jajek

Beza to wyjątkowo efektowny deser. Istnieje możliwość przygotowania jej bez użycia jajek, dzięki czemu uzyskasz wegański efekt. Oto przepis na bezę bez białek.

Wegańska beza  – prosty przepis na deser bez jajekŹródło: 123RF
d1jz0wn
d1jz0wn

W odcinku "Milionerów" padło pytanie za 500 tys. złotych o wegańską bezę. Wśród odpowiedzi do wyboru były kurze jaja, płyn z puszki z ciecierzycą, olej kokosowy oraz mielone migdały. Mimo telefonu do przyjaciela uczestnik zrezygnował z gry, ponieważ nie znał odpowiedzi na pytanie.

Wegańska beza – składniki

Do ubicia bezy bez jajek potrzeba cukru i płynu z puszki z ciecierzycą. Jest to aquafaba.
Cieciorka jest rośliną strączkową i zawiera w sobie bardzo dużo białka… roślinnego. To takie samo białko jak białko mięsa.

Aquafaba – właściwości

Zmiksowana aquafaba ma postać sztywnej, gęstej piany, do złudzenia przypominającej ubite białka jajek. Dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Podobnie jak jajka, spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. Tę właściwość uzyskuje dzięki swojemu składowi – zalewa po ciecierzycy to mieszanka białka i skrobi. Poza tym jest wolna od glutenu.

Zobacz także: Czym zastąpić tradycyjną mąkę?:

Wegańska beza – przepis

Do misy miksera wlej schłodzony płyn z puszki po ciecierzycy. Dodaj szczyptę soli. Do szklanki nasyp 250 g cukru i dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wsypuj powoli, łyżka po łyżce do ubijającej się na sztywno aquafaby. Ubitą pianę ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia w zależności od swoich potrzeb. Możesz zrobić wiele małych ciasteczek lub jedną dużą bezę. Wegańskie bezy susz w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C. przez 2-3 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostaw bezy do całkowitego wystudzenia.

Do roślinnej bezy idealnie pasują owocowe dodatki takie jak konfitury lub musy.
Wegańska beza to deser nie tylko dla wegan. Wiele osób nie lubi posmaku białek, dlatego warto wypróbować przepis na bezę bez nich.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj