Wegańska beza – prosty przepis na deser bez jajek

Beza to wyjątkowo efektowny deser. Istnieje możliwość przygotowania jej bez użycia jajek, dzięki czemu uzyskasz wegański efekt. Oto przepis na bezę bez białek.

Wegańska beza przyrządzana jest z aquafaby.
Źródło zdjęć: © 123RF

W odcinku "Milionerów" padło pytanie za 500 tys. złotych o wegańską bezę. Wśród odpowiedzi do wyboru były kurze jaja, płyn z puszki z ciecierzycą, olej kokosowy oraz mielone migdały. Mimo telefonu do przyjaciela uczestnik zrezygnował z gry, ponieważ nie znał odpowiedzi na pytanie.

Wegańska beza – składniki

Do ubicia bezy bez jajek potrzeba cukru i płynu z puszki z ciecierzycą. Jest to aquafaba.
Cieciorka jest rośliną strączkową i zawiera w sobie bardzo dużo białka… roślinnego. To takie samo białko jak białko mięsa.

Aquafaba – właściwości

Zmiksowana aquafaba ma postać sztywnej, gęstej piany, do złudzenia przypominającej ubite białka jajek. Dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Podobnie jak jajka, spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. Tę właściwość uzyskuje dzięki swojemu składowi – zalewa po ciecierzycy to mieszanka białka i skrobi. Poza tym jest wolna od glutenu.

Zobacz także: Czym zastąpić tradycyjną mąkę?:

Wegańska beza – przepis

Do misy miksera wlej schłodzony płyn z puszki po ciecierzycy. Dodaj szczyptę soli. Do szklanki nasyp 250 g cukru i dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wsypuj powoli, łyżka po łyżce do ubijającej się na sztywno aquafaby. Ubitą pianę ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia w zależności od swoich potrzeb. Możesz zrobić wiele małych ciasteczek lub jedną dużą bezę. Wegańskie bezy susz w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C. przez 2-3 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostaw bezy do całkowitego wystudzenia.

Do roślinnej bezy idealnie pasują owocowe dodatki takie jak konfitury lub musy.
Wegańska beza to deser nie tylko dla wegan. Wiele osób nie lubi posmaku białek, dlatego warto wypróbować przepis na bezę bez nich.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce