Wegańska beza – prosty przepis na deser bez jajek

Beza to wyjątkowo efektowny deser. Istnieje możliwość przygotowania jej bez użycia jajek, dzięki czemu uzyskasz wegański efekt. Oto przepis na bezę bez białek.

Wegańska beza przyrządzana jest z aquafaby.
Źródło zdjęć: © 123RF

W odcinku "Milionerów" padło pytanie za 500 tys. złotych o wegańską bezę. Wśród odpowiedzi do wyboru były kurze jaja, płyn z puszki z ciecierzycą, olej kokosowy oraz mielone migdały. Mimo telefonu do przyjaciela uczestnik zrezygnował z gry, ponieważ nie znał odpowiedzi na pytanie.

Wegańska beza – składniki

Do ubicia bezy bez jajek potrzeba cukru i płynu z puszki z ciecierzycą. Jest to aquafaba.
Cieciorka jest rośliną strączkową i zawiera w sobie bardzo dużo białka… roślinnego. To takie samo białko jak białko mięsa.

Aquafaba – właściwości

Zmiksowana aquafaba ma postać sztywnej, gęstej piany, do złudzenia przypominającej ubite białka jajek. Dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Podobnie jak jajka, spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. Tę właściwość uzyskuje dzięki swojemu składowi – zalewa po ciecierzycy to mieszanka białka i skrobi. Poza tym jest wolna od glutenu.

Zobacz także: Czym zastąpić tradycyjną mąkę?:

Wegańska beza – przepis

Do misy miksera wlej schłodzony płyn z puszki po ciecierzycy. Dodaj szczyptę soli. Do szklanki nasyp 250 g cukru i dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wsypuj powoli, łyżka po łyżce do ubijającej się na sztywno aquafaby. Ubitą pianę ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia w zależności od swoich potrzeb. Możesz zrobić wiele małych ciasteczek lub jedną dużą bezę. Wegańskie bezy susz w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C. przez 2-3 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostaw bezy do całkowitego wystudzenia.

Do roślinnej bezy idealnie pasują owocowe dodatki takie jak konfitury lub musy.
Wegańska beza to deser nie tylko dla wegan. Wiele osób nie lubi posmaku białek, dlatego warto wypróbować przepis na bezę bez nich.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟