Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić

Maleńkie ziarenka uchodzą za symbol zdrowia. Dodajemy je do koktajli, jogurtów, licząc na supermoce. Jednak dr Angelika Kargulewicz ostrzega: to, co ma pomóc, może też zaszkodzić! Odkryj sekrety siemienia lnianego i dowiedz się, kiedy jego spożycie staje się ryzykowne.

Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzićUważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Siemię lniane od lat uchodzi za naturalny sposób na wsparcie zdrowia, ale – jak ostrzega dietetyk kliniczny dr Angelika Kargulewicz – jego nieumiejętne stosowanie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Te niepozorne nasiona kryją w sobie potężną dawkę bioaktywnych związków, jednak równocześnie zawierają substancje, które w nadmiarze mogą okazać się niebezpieczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Siemię lniane – bogactwo składników odżywczych i ukryte zagrożenia

Dr Angelika Kargulewicz podkreśla, że siemię lniane jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji. Zawiera roślinne kwasy omega-3 (ALA), lignany, flawonoidy, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak wapń, cynk i żelazo. Dzięki nim wspiera pracę serca, układu pokarmowego, a nawet działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Jednak w tej samej małej łupince kryją się również związki antyodżywcze, takie jak kwas fitynowy czy glikozydy cyjanogenne. W dużych ilościach mogą one ograniczać wchłanianie minerałów, a nawet prowadzić do zatruć. Co ważne – według ekspertki – największym błędem jest spożywanie suchych nasion bez odpowiedniej ilości płynów. Takie praktyki mogą wywołać niebezpieczną niedrożność jelit, szczególnie u osób z problemami trawiennymi.

Jak prawidłowo stosować siemię lniane, by uniknąć ryzyka?

Zdaniem dr Angeliki Kargulewicz kluczowe jest odpowiednie przygotowanie i dawkowanie. Aby organizm mógł w pełni wykorzystać wartości odżywcze nasion, powinny być one zmielone tuż przed spożyciem lub zalane gorącą wodą, by uwolnić cenny śluz roślinny.

W przypadku problemów żołądkowych najlepiej sprawdza się napar ze zmielonego siemienia lnianego, który tworzy ochronną warstwę na błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Natomiast dla poprawy perystaltyki jelit zaleca się połknięcie całych ziaren z dużą ilością wody. Ekspertka ostrzega jednak, by nigdy nie przekraczać zalecanych porcji – zbyt duża ilość błonnika może nasilić zaparcia zamiast im przeciwdziałać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości