Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić

Maleńkie ziarenka uchodzą za symbol zdrowia. Dodajemy je do koktajli, jogurtów, licząc na supermoce. Jednak dr Angelika Kargulewicz ostrzega: to, co ma pomóc, może też zaszkodzić! Odkryj sekrety siemienia lnianego i dowiedz się, kiedy jego spożycie staje się ryzykowne.

Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzićUważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Siemię lniane od lat uchodzi za naturalny sposób na wsparcie zdrowia, ale – jak ostrzega dietetyk kliniczny dr Angelika Kargulewicz – jego nieumiejętne stosowanie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Te niepozorne nasiona kryją w sobie potężną dawkę bioaktywnych związków, jednak równocześnie zawierają substancje, które w nadmiarze mogą okazać się niebezpieczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Siemię lniane – bogactwo składników odżywczych i ukryte zagrożenia

Dr Angelika Kargulewicz podkreśla, że siemię lniane jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji. Zawiera roślinne kwasy omega-3 (ALA), lignany, flawonoidy, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak wapń, cynk i żelazo. Dzięki nim wspiera pracę serca, układu pokarmowego, a nawet działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Jednak w tej samej małej łupince kryją się również związki antyodżywcze, takie jak kwas fitynowy czy glikozydy cyjanogenne. W dużych ilościach mogą one ograniczać wchłanianie minerałów, a nawet prowadzić do zatruć. Co ważne – według ekspertki – największym błędem jest spożywanie suchych nasion bez odpowiedniej ilości płynów. Takie praktyki mogą wywołać niebezpieczną niedrożność jelit, szczególnie u osób z problemami trawiennymi.

Jak prawidłowo stosować siemię lniane, by uniknąć ryzyka?

Zdaniem dr Angeliki Kargulewicz kluczowe jest odpowiednie przygotowanie i dawkowanie. Aby organizm mógł w pełni wykorzystać wartości odżywcze nasion, powinny być one zmielone tuż przed spożyciem lub zalane gorącą wodą, by uwolnić cenny śluz roślinny.

W przypadku problemów żołądkowych najlepiej sprawdza się napar ze zmielonego siemienia lnianego, który tworzy ochronną warstwę na błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Natomiast dla poprawy perystaltyki jelit zaleca się połknięcie całych ziaren z dużą ilością wody. Ekspertka ostrzega jednak, by nigdy nie przekraczać zalecanych porcji – zbyt duża ilość błonnika może nasilić zaparcia zamiast im przeciwdziałać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja