Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem

Grzybobranie to nasz sport narodowy. Wymaga jednak czujności i wprawionego oka, bo w lesie czyhać może wiele niespodzianek. Wśród nich są gatunki, które wyglądają jak bliźniacy tych jadalnych. Pomyłka może nas jednak dużo kosztować.

Ten grzyb łatwo pomylić z jadalnym gatunkiemTen grzyb łatwo pomylić z jadalnym gatunkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Muchomor sromotnikowy to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów w polskich lasach. To właśnie on odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć grzybami na świecie. Czasem wystarczy zjeść jeden kapelusz, by umrzeć na skutek zatrucia. Warto wiedzieć, jak go rozpoznać i unikać, aby grzybobranie nie zakończyło się tragedią. Ta statystyka powinna być wystarczającym powodem, aby każdy grzybiarz dokładnie wiedział, jak go rozpoznać i unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Jak wygląda muchomor sromotnikowy?

Rozpoznanie muchomora sromotnikowego bywa wyzwaniem nawet dla doświadczonych grzybiarzy. Warto więc zachować czujność i dokładnie obejrzeć grzyb przed wsadzeniem go do koszyka. Muchomora sromotnikowego łatwo pomylić z popularną i jadalną czubajką kanią, dlatego zawsze upewnij się co do wszystkich cech grzyba przed jego spożyciem. Młode osobniki obu gatunków mogą być najbardziej mylące, dlatego zaleca się zbieranie tylko dojrzałych grzybów, których cechy są wyraźnie widoczne.

Czubajkę kanię łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym
Czubajkę kanię łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym © Grzybyjadalne.wordpress.com

Zwróć uwagę na kapelusz – może mieć odcienie zielonkawego, oliwkowego, żółtozielonego, a nawet białego, jest gładki i błyszczący. Po deszczu bywa też śluzowaty. U starszych okazów kolor może jednak blednąć. Blaszki pod kapeluszem są zawsze białe, gęste i wolne, czyli nie przyrastają do trzonu, co jest charakterystyczną cechą tego grzyba. Trzon jest białawy, często z zielonkawymi smugami i posiada charakterystyczny, zwisający, błoniasty pierścień, który może zanikać u starszych grzybów.

Muchomor sromotnikowy, zdjęcie ilustracyjne
Muchomor sromotnikowy, zdjęcie ilustracyjne © wikipedia

Najważniejsza cecha to bulwiasta pochwa u podstawy trzonu, często częściowo zagłębiona w ziemi. Dlatego też zawsze wykopuj grzyba ostrożnie, aby ją sprawdzić. Młode muchomory sromotnikowe mają delikatny, słodkawy zapach, natomiast starsze mogą pachnieć mdło. Ich miąższ jest biały i nie zmienia koloru po przekrojeniu.

Zatrucie muchomorem - co robić?

Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się zazwyczaj od 6 do 24 godzin po spożyciu, a czasem nawet później. Początkowo obejmują silne bóle brzucha, wymioty, biegunkę, osłabienie. Po krótkotrwałej poprawie następuje faza utajona, a następnie pojawiają się uszkodzenia wątroby i nerek, prowadzące do niewydolności narządów.

W przypadku pojawienia się objawów takich jak bóle głowy, wymioty czy biegunka, należy niezwłocznie udać się do lekarza. Ważne jest, aby zabezpieczyć ewentualne resztki grzybów lub pozostałości potrawy, które posłużą do badań diagnostycznych. Szybkie potwierdzenie gatunku, którym się zatruliśmy, pozwoli włączyć prawidłowe leczenie.

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja