Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem

Grzybobranie to nasz sport narodowy. Wymaga jednak czujności i wprawionego oka, bo w lesie czyhać może wiele niespodzianek. Wśród nich są gatunki, które wyglądają jak bliźniacy tych jadalnych. Pomyłka może nas jednak dużo kosztować.

Ten grzyb łatwo pomylić z jadalnym gatunkiemTen grzyb łatwo pomylić z jadalnym gatunkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Muchomor sromotnikowy to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów w polskich lasach. To właśnie on odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć grzybami na świecie. Czasem wystarczy zjeść jeden kapelusz, by umrzeć na skutek zatrucia. Warto wiedzieć, jak go rozpoznać i unikać, aby grzybobranie nie zakończyło się tragedią. Ta statystyka powinna być wystarczającym powodem, aby każdy grzybiarz dokładnie wiedział, jak go rozpoznać i unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Jak wygląda muchomor sromotnikowy?

Rozpoznanie muchomora sromotnikowego bywa wyzwaniem nawet dla doświadczonych grzybiarzy. Warto więc zachować czujność i dokładnie obejrzeć grzyb przed wsadzeniem go do koszyka. Muchomora sromotnikowego łatwo pomylić z popularną i jadalną czubajką kanią, dlatego zawsze upewnij się co do wszystkich cech grzyba przed jego spożyciem. Młode osobniki obu gatunków mogą być najbardziej mylące, dlatego zaleca się zbieranie tylko dojrzałych grzybów, których cechy są wyraźnie widoczne.

Czubajkę kanię łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym
Czubajkę kanię łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym © Grzybyjadalne.wordpress.com

Zwróć uwagę na kapelusz – może mieć odcienie zielonkawego, oliwkowego, żółtozielonego, a nawet białego, jest gładki i błyszczący. Po deszczu bywa też śluzowaty. U starszych okazów kolor może jednak blednąć. Blaszki pod kapeluszem są zawsze białe, gęste i wolne, czyli nie przyrastają do trzonu, co jest charakterystyczną cechą tego grzyba. Trzon jest białawy, często z zielonkawymi smugami i posiada charakterystyczny, zwisający, błoniasty pierścień, który może zanikać u starszych grzybów.

Muchomor sromotnikowy, zdjęcie ilustracyjne
Muchomor sromotnikowy, zdjęcie ilustracyjne © wikipedia

Najważniejsza cecha to bulwiasta pochwa u podstawy trzonu, często częściowo zagłębiona w ziemi. Dlatego też zawsze wykopuj grzyba ostrożnie, aby ją sprawdzić. Młode muchomory sromotnikowe mają delikatny, słodkawy zapach, natomiast starsze mogą pachnieć mdło. Ich miąższ jest biały i nie zmienia koloru po przekrojeniu.

Zatrucie muchomorem - co robić?

Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się zazwyczaj od 6 do 24 godzin po spożyciu, a czasem nawet później. Początkowo obejmują silne bóle brzucha, wymioty, biegunkę, osłabienie. Po krótkotrwałej poprawie następuje faza utajona, a następnie pojawiają się uszkodzenia wątroby i nerek, prowadzące do niewydolności narządów.

W przypadku pojawienia się objawów takich jak bóle głowy, wymioty czy biegunka, należy niezwłocznie udać się do lekarza. Ważne jest, aby zabezpieczyć ewentualne resztki grzybów lub pozostałości potrawy, które posłużą do badań diagnostycznych. Szybkie potwierdzenie gatunku, którym się zatruliśmy, pozwoli włączyć prawidłowe leczenie.

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki