Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę
Gdy słyszymy "tykwa", nasze pierwsze skojarzenie to często ozdobna roślina lub naczynie. Jednak to nietypowo wyglądające warzywo kryje w sobie znacznie więcej. To nie tylko kulinarna ciekawostka, ale również źródło cennych składników odżywczych.
Tykwa może być mylona z ozdobną dynią lub cukinią, która wyrosła w nietypowej formie. Od wieków znana jest w Azji i Afryce, ale coraz śmielej rozgaszcza się również w polskich ogródkach. To warzywo to nie tylko smaczne urozmaicenie diety, ale także naturalny sposób na to, by wesprzeć pracę mózgu i ochronić wątrobę przed uszkodzeniami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapytaliśmy Polaków, jakie owoce sezonowe wybierają i w jakiej formie je jedzą
Czym jest tykwa?
Tykwa należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Występuje w wielu odmianach, od małych, okrągłych, po długie i wężowate, często z charakterystycznym, butelkowatym kształtem. Ich skórka może być gładka, a miąższ jasny, kremowy lub białawy.
Młode tykwy są delikatne i mają jasnozieloną skórkę, natomiast dojrzałe stają się twardsze i często przybierają odcienie żółci, brązu, a nawet z czasem drewnieją. Uwielbia słońce i ciepło, a jej pnącza mogą osiągać imponujące długości. W Polsce, choć wymaga odpowiednich warunków, można ją uprawiać w gruncie lub w szklarni.
Właściwości tykwy
Tykwa jest źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, oraz witamin z grupy B, kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera również cenne minerały, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo, które wspierają wiele procesów metabolicznych w organizmie. To właśnie ten bogaty skład odżywczy przyczynia się do jej niezwykłych właściwości.
Tykwa to także źródło choliny. Cholina jest składnikiem niezbędnym dla syntezy acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć, uczenie się i kontrolę mięśni.
Cholina wspiera także prawidłowy metabolizm tłuszczów w wątrobie, ograniczając w ten sposób ich gromadzenie się w tym organie. Dzięki temu pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami. Tykwa może wspomagać również naturalne procesy oczyszczania i regeneracji wątroby. Na dodatek obecne w tykwie antyoksydanty, zwalczając stres oksydacyjny, chronią w ten sposób komórki, w tym komórki mózgowe, przed uszkodzeniami.
Tykwa nie tylko do sushi
Kiedy myślimy o tykwie, przed oczami pojawiają się kawałki sushi z charakterystycznym, brązowym warzywem. Zajadać się nią można nie tylko w formie marynowanej. Smak młodej tykwy jest bardzo delikatny i neutralny, co sprawia, że łatwo chłonie aromaty innych składników dania. Można go porównać do smaku cukinii, choć bywa nieco bardziej wodnisty.
Młode owoce ze względu na łagodny smak znajdą wszechstronne zastosowanie w kuchni. Możesz dodawać je do sałatki, ugotować na parze i zaserwować w formie dodatki do obiadu, dorzucić do placków czy też do ciasta. Tykwa sprawdzi się także jako dodatek do warzywnych zup, gulaszów czy też azjatyckich potraw typu stir-fry.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło:
- Wang, M.; Ma, X.; Xiao, D.; Li, Z.; Liu, Q. Nutritional Composition and Health Benefits of Lagenaria siceraria (Bottle Gourd). Foods 2020