Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę

Gdy słyszymy "tykwa", nasze pierwsze skojarzenie to często ozdobna roślina lub naczynie. Jednak to nietypowo wyglądające warzywo kryje w sobie znacznie więcej. To nie tylko kulinarna ciekawostka, ale również źródło cennych składników odżywczych.

Tykwa wygląda jak połączenie cukinii i dynidTykwa wygląda jak połączenie cukinii i dynid
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tykwa może być mylona z ozdobną dynią lub cukinią, która wyrosła w nietypowej formie. Od wieków znana jest w Azji i Afryce, ale coraz śmielej rozgaszcza się również w polskich ogródkach. To warzywo to nie tylko smaczne urozmaicenie diety, ale także naturalny sposób na to, by wesprzeć pracę mózgu i ochronić wątrobę przed uszkodzeniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków, jakie owoce sezonowe wybierają i w jakiej formie je jedzą

Czym jest tykwa?

Tykwa należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Występuje w wielu odmianach, od małych, okrągłych, po długie i wężowate, często z charakterystycznym, butelkowatym kształtem. Ich skórka może być gładka, a miąższ jasny, kremowy lub białawy.

Młode tykwy są delikatne i mają jasnozieloną skórkę, natomiast dojrzałe stają się twardsze i często przybierają odcienie żółci, brązu, a nawet z czasem drewnieją. Uwielbia słońce i ciepło, a jej pnącza mogą osiągać imponujące długości. W Polsce, choć wymaga odpowiednich warunków, można ją uprawiać w gruncie lub w szklarni.

Właściwości tykwy

Tykwa jest źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, oraz witamin z grupy B, kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera również cenne minerały, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo, które wspierają wiele procesów metabolicznych w organizmie. To właśnie ten bogaty skład odżywczy przyczynia się do jej niezwykłych właściwości.

Tykwa zaskakuje wyglądem
Tykwa zaskakuje wyglądem © Adobe Stock

Tykwa to także źródło choliny. Cholina jest składnikiem niezbędnym dla syntezy acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć, uczenie się i kontrolę mięśni.

Cholina wspiera także prawidłowy metabolizm tłuszczów w wątrobie, ograniczając w ten sposób ich gromadzenie się w tym organie. Dzięki temu pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami. Tykwa może wspomagać również naturalne procesy oczyszczania i regeneracji wątroby. Na dodatek obecne w tykwie antyoksydanty, zwalczając stres oksydacyjny, chronią w ten sposób komórki, w tym komórki mózgowe, przed uszkodzeniami.

Tykwa nie tylko do sushi

Kiedy myślimy o tykwie, przed oczami pojawiają się kawałki sushi z charakterystycznym, brązowym warzywem. Zajadać się nią można nie tylko w formie marynowanej. Smak młodej tykwy jest bardzo delikatny i neutralny, co sprawia, że łatwo chłonie aromaty innych składników dania. Można go porównać do smaku cukinii, choć bywa nieco bardziej wodnisty.

Młode owoce ze względu na łagodny smak znajdą wszechstronne zastosowanie w kuchni. Możesz dodawać je do sałatki, ugotować na parze i zaserwować w formie dodatki do obiadu, dorzucić do placków czy też do ciasta. Tykwa sprawdzi się także jako dodatek do warzywnych zup, gulaszów czy też azjatyckich potraw typu stir-fry.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło:

  • Wang, M.; Ma, X.; Xiao, D.; Li, Z.; Liu, Q. Nutritional Composition and Health Benefits of Lagenaria siceraria (Bottle Gourd). Foods 2020
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce