Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę

Gdy słyszymy "tykwa", nasze pierwsze skojarzenie to często ozdobna roślina lub naczynie. Jednak to nietypowo wyglądające warzywo kryje w sobie znacznie więcej. To nie tylko kulinarna ciekawostka, ale również źródło cennych składników odżywczych.

Tykwa wygląda jak połączenie cukinii i dynidTykwa wygląda jak połączenie cukinii i dynid
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tykwa może być mylona z ozdobną dynią lub cukinią, która wyrosła w nietypowej formie. Od wieków znana jest w Azji i Afryce, ale coraz śmielej rozgaszcza się również w polskich ogródkach. To warzywo to nie tylko smaczne urozmaicenie diety, ale także naturalny sposób na to, by wesprzeć pracę mózgu i ochronić wątrobę przed uszkodzeniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków, jakie owoce sezonowe wybierają i w jakiej formie je jedzą

Czym jest tykwa?

Tykwa należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Występuje w wielu odmianach, od małych, okrągłych, po długie i wężowate, często z charakterystycznym, butelkowatym kształtem. Ich skórka może być gładka, a miąższ jasny, kremowy lub białawy.

Młode tykwy są delikatne i mają jasnozieloną skórkę, natomiast dojrzałe stają się twardsze i często przybierają odcienie żółci, brązu, a nawet z czasem drewnieją. Uwielbia słońce i ciepło, a jej pnącza mogą osiągać imponujące długości. W Polsce, choć wymaga odpowiednich warunków, można ją uprawiać w gruncie lub w szklarni.

Właściwości tykwy

Tykwa jest źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, oraz witamin z grupy B, kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera również cenne minerały, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo, które wspierają wiele procesów metabolicznych w organizmie. To właśnie ten bogaty skład odżywczy przyczynia się do jej niezwykłych właściwości.

Tykwa zaskakuje wyglądem
Tykwa zaskakuje wyglądem © Adobe Stock

Tykwa to także źródło choliny. Cholina jest składnikiem niezbędnym dla syntezy acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć, uczenie się i kontrolę mięśni.

Cholina wspiera także prawidłowy metabolizm tłuszczów w wątrobie, ograniczając w ten sposób ich gromadzenie się w tym organie. Dzięki temu pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami. Tykwa może wspomagać również naturalne procesy oczyszczania i regeneracji wątroby. Na dodatek obecne w tykwie antyoksydanty, zwalczając stres oksydacyjny, chronią w ten sposób komórki, w tym komórki mózgowe, przed uszkodzeniami.

Tykwa nie tylko do sushi

Kiedy myślimy o tykwie, przed oczami pojawiają się kawałki sushi z charakterystycznym, brązowym warzywem. Zajadać się nią można nie tylko w formie marynowanej. Smak młodej tykwy jest bardzo delikatny i neutralny, co sprawia, że łatwo chłonie aromaty innych składników dania. Można go porównać do smaku cukinii, choć bywa nieco bardziej wodnisty.

Młode owoce ze względu na łagodny smak znajdą wszechstronne zastosowanie w kuchni. Możesz dodawać je do sałatki, ugotować na parze i zaserwować w formie dodatki do obiadu, dorzucić do placków czy też do ciasta. Tykwa sprawdzi się także jako dodatek do warzywnych zup, gulaszów czy też azjatyckich potraw typu stir-fry.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło:

  • Wang, M.; Ma, X.; Xiao, D.; Li, Z.; Liu, Q. Nutritional Composition and Health Benefits of Lagenaria siceraria (Bottle Gourd). Foods 2020
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm