Wsyp do porannej kawy te dwa składniki. Doda energii i pomoże obniżyć cholesterol
Kawa to obowiązkowy punkt poranków dla wielu osób, sposób na energię na cały dzień. Wystarczy jednak dodać dwa proste dodatki, żeby nie tylko wzbogacić jej smak, ale też wesprzeć zdrowie.
Kawa to świetny sposób na poranne pobudzenie. Już po około 5-8 minutach od wypicia kofeina zaczyna się wchłaniać, pobudzając organizm do działania i stymulując mózg do lepszej pracy. A jeśli dodasz do niej cynamon i kakao, nie tylko wzbogacisz jej smak, ale też zwiększysz korzyści zdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut
Kawa z dodatkiem cynamonu
Dodatek cynamonu wzbogaca napój o właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi. Cynamon wspiera też układ odpornościowy i działa rozgrzewająco, co jest szczególnie korzystne w chłodniejsze dni. W czasopiśmie "Journal of Clinical Lipidology" opublikowano badania naukowe potwierdzające, że regularne spożywanie cynamonu może też korzystnie wpływać na poziom tłuszczów we krwi.
W metaanalizie 13 badań klinicznych z udziałem 750 osób wykazano, że suplementacja cynamonem obniża poziom trójglicerydów oraz całkowitego cholesterolu. Choć nie odnotowano wyraźnych zmian w poziomie tak zwanego dobrego cholesterolu (HDL), to po odrzuceniu jednego z badań zauważono niewielki wzrost również tego parametru. Co ważne – im dłużej trwała suplementacja, tym lepsze były efekty. Korzystne działanie cynamonu wiąże się z zawartymi w nim polifenolami, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia.
Kawa z dodatkiem kakao
Kakao to nie tylko pyszny dodatek do kawy, ale również prawdziwa skarbnica składników wspierających zdrowie. Jest bogate w magnez, który korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie i pomaga radzić sobie ze stresem. Zawiera także flawonoidy – silne przeciwutleniacze, które wspierają odporność, chronią komórki przed uszkodzeniem i spowalniają procesy starzenia.
Kakao poprawia krążenie, może obniżać ciśnienie krwi i wspiera zdrowie serca. Działa też przeciwzapalnie, delikatnie pobudza i poprawia nastrój dzięki zawartości teobrominy i serotoniny. Dodanie go do porannej kawy to prosty sposób, by wzmocnić organizm i rozpocząć dzień w lepszym nastroju.
Przepis na kawę z cynamonem
Do filiżanki świeżo zaparzonej, czarnej kawy dodaj ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i pół łyżeczki gorzkiego kakao. Przyprawy dokładnie wymieszaj, aż się rozpuszczą – najlepiej zrobić to od razu po zaparzeniu, kiedy kawa jest jeszcze gorąca.
Jeśli lubisz słodsze napoje, możesz dodać łyżeczkę cukru lub ksylitolu. Miłośnicy kaw mlecznych mogą wzbogacić napój spienionym mlekiem, najlepiej odtłuszczonym o zawartości tłuszczu 0,5 procent. Tak przygotowana kawa to nie tylko pobudzający zastrzyk energii, ale także smaczny sposób na wprowadzenie do diety wartościowych składników.