Dietetyk wskazał najzdrowszy rodzaj mleka. Co z UHT?

Mleko to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych – i to zupełnie niepotrzebnie. Wiele osób wciąż uważa, że mleko UHT to "biała woda", a pasteryzowane traci wszystkie wartości odżywcze. Tymczasem najnowsze dane i wypowiedzi ekspertów pokazują coś zupełnie innego.

Mleko dostarcza wielu wartości odżywczychMleko dostarcza wielu wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Pixabay

Mleko wciąż jest produktem wartościowym – zarówno pod względem odżywczym, jak i praktycznym. Choć wokół niego narosło sporo mitów (np. że po obróbce termicznej staje się "białą wodą" bez wartości), eksperci i aktualne dane jasno pokazują: mleko – nawet pasteryzowane czy UHT – nadal dostarcza ważnych składników dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gniazdka z ciasta francuskiego w 10 minut. Resztę zrobi za ciebie piekarnik

Dlaczego warto pić mleko?

Mleko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego wapnia, a także witamin z grupy B (m.in. B2 i B6), witaminy D, A i fosforu. Te składniki wspierają układ kostny, mięśnie, odporność i układ nerwowy. Dodatkowo mleko ma niski indeks glikemiczny (o ile nie jest to wersja bez laktozy) i jest naturalnie sycące.

Wiele osób niesłusznie unika mleka w obawie przed nietolerancją laktozy lub "przetworzoną żywnością". Tymczasem – jak podkreślają dietetycy – jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, mleko może być cennym elementem codziennej diety. I wcale nie musi to być surowe mleko prosto od krowy – wersje sklepowe, pasteryzowane czy UHT, wciąż mają sens i wartość.

Co o mleku mówi Michał Wrzosek?

Dietetyk Michał Wrzosek w swoim nagraniu na YouTube wyjaśnia, że mleko UHT czy pasteryzowane wcale nie traci tak dużo wartości, jak się powszechnie uważa. Podkreśla, że nie jest to "biała woda", lecz nadal pełnowartościowy produkt.

Jak tłumaczy, straty witaminy B2 w mleku UHT są mniejsze niż 1 proc., a dla witaminy B6 wynoszą mniej niż 5 proc. w mleku pasteryzowanym i mniej niż 15 proc. w mleku UHT. Dodatkowo białko i wapń pozostają w takim mleku bez zmian – potwierdza to również Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Co z mlekiem bez laktozy? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Brus

Mleko bez laktozy zyskuje na popularności, ale – jak podkreśla dietetyczka Emilia Brus – nie zawsze jest to najlepszy wybór, zwłaszcza dla osób z zaburzeniami gospodarki cukrowej.

Dlaczego? Laktoza to naturalny cukier mleczny, który u osób zdrowych jest rozkładany w organizmie na cukry proste. W mleku bez laktozy ten proces zachodzi wcześniej – laktoza jest już rozłożona na glukozę i galaktozę, zanim produkt trafi do organizmu. To sprawia, że indeks glikemiczny takiego mleka jest wyższy niż w przypadku zwykłego mleka.

Emilia Brus zwraca uwagę, że nagłe skoki poziomu glukozy i insuliny po spożyciu takich produktów mogą być niekorzystne, szczególnie dla osób z:

  • insulinoopornością,
  • cukrzycą typu 2,
  • cukrzycą ciążową.

Dlatego mleko bez laktozy nie powinno być automatycznie traktowane jako "zdrowsza opcja". Jeśli tolerujesz zwykłe mleko – warto przy nim pozostać. A wersje bez laktozy traktować jako produkt specjalistyczny, przydatny tylko wtedy, gdy naprawdę występuje nietolerancja.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast