To najzdrowszy sok świata. Reguluje ciśnienie i pomaga zapobiegać miażdżycy

Jedni go kochają, a inni nienawidzą – a szkoda. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym ten sok powinien cieszyć się znacznie większą popularnością i nawet jeśli nie brzmi apetycznie, warto go spróbować. Może zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i działaniem.

Sok pomidorowy jest uznawany za najzdrowszy na świecieSok pomidorowy jest uznawany za najzdrowszy na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Phin

Wielu z nas chętniej sięga po soki owocowe, podczas gdy warzywne traktujemy z rezerwą – niesłusznie. Choć pomidory najczęściej kojarzą się z dodatkiem do kanapki czy sosem do makaronu, w formie soku zyskują zupełnie nowe oblicze.

To nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa propozycja, która coraz częściej trafia pod lupę naukowców. Japońskie badania pokazują, że regularne picie soku pomidorowego może realnie wspierać zdrowie serca i pomagać w regulacji ciśnienia krwi. Warto więc spojrzeć na ten napój z nowej perspektywy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Zdrowotne zalety pomidorów

Sok pomidorowy to prawdziwy eliksir zdrowia zamknięty w szklance. Zawiera likopen – silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami, wspiera serce i może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Co ważne, likopen jest lepiej przyswajalny po obróbce cieplnej, dlatego sok, sosy czy przeciery dostarczają go więcej niż surowe pomidory. To również naturalny izotonik – doskonale nawadnia i uzupełnia elektrolity, takie jak potas i magnez, co pomaga w regulacji ciśnienia krwi oraz wspiera pracę serca.

Zawarta w pomidorach witamina C wzmacnia odporność, a błonnik wspiera układ trawienny, zapobiega zaparciom i może ułatwiać kontrolę wagi. Dzięki regularnemu spożywaniu pomidorów oraz ich przetworów, takich jak sok, możemy poprawić ogólne samopoczucie, wzmocnić odporność i wesprzeć zdrowie układu serowo-naczyniowego. To prosty, naturalny sposób na witalność i dobre zdrowie.

Badania nad sokiem pomidorowym

Sok pomidorowy nie bez powodu jest uznawany za jeden z najzdrowszych soków świata. Może być naturalnym wsparciem w walce z nadciśnieniem i problemami krążeniowymi – potwierdzają to badania naukowców z Tokyo Medical and Dental University. Przez rok 481 mieszkańców japońskiego miasta Kuriyama miało nielimitowany dostęp do soku pomidorowego. Po zakończeniu badania zauważono poprawę parametrów u osób z nadciśnieniem – aż u 94 uczestników obniżyło się ciśnienie krwi, a u 125 z dyslipidemią spadł poziom tak zwanego złego cholesterolu LDL.

Regularne spożywanie soku może więc wspomagać zdrowie serca i chronić naczynia krwionośne przed miażdżycą. Jest to niezwykle wartościowy, a przy tym niedoceniany produkt, po który warto sięgać jak najczęściej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja