Tarta Shreka od Kasi Tusk. Idealna do kawy w wiosenny dzień

Kasia Tusk od lat raczy swoich fanów modowymi i kulinarnymi inspiracjami. Córka Donalda Tuska chętnie eksperymentuje w kuchni i dzieli się tylko sprawdzonymi przepisami. Ostatnio wyjaśniła, jak zrobić krok po kroku zieloną tartę.

Kasia Tusk poddaje przepis na ciasto z matchą
Źródło zdjęć: © ONS, Instagram

Kasia Tusk przyznaje, że w czasie pandemii znajduje o wiele więcej czasu na czytanie książek i wypieki. Co prawda popularna blogerka jest obecnie młodą mamą, ale mimo nowych obowiązków nie zaniedbuje swojego bloga, który od lat ma rzesze stałych czytelników.

Zielona tarta Shreka wg Kasi Tusk

Córka byłego premiera Polski podsunęła czytelniczkom przepis na idealne ciasto do kawy. Jego głównym składnikiem jest matcha, która ma specyficzny smak i nie każdy za nią przepada.

"Minęło sporo czasu, nim przekonałam się do tego wyjątkowego ziołowego aromatu. Jeśli ta tarta będzie waszym pierwszym przysmakiem z matchą w życiu, to koniecznie zadbajcie o to, aby była bardzo dobrej jakości i wybierzcie tę ceremonialną. Dobra matcha ma gładki, jedwabisty smak i jest mniej gorzka. Im intensywniej zielony kolor, tym lepiej" – wyjaśnia.

Do przygotowania ciasta potrzeba:

  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • szczypty soli

Z kolei do przygotowania kremu niezbędne są:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 limonki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki matchy ceremonialnej
  • 1 łyżka cukru pudru

"Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż powstanie kulka. Wyklejamy formę ciastem. Nie zapominajmy o papierze do pieczenia! Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy formę z ciastem na około 20 minut. Rozpuszczamy czekoladę w rondelku na najmniejszym możliwym ogniu i ciągle mieszamy. Rozpuszczoną czekoladę hartujemy z małą ilością serka mascarpone" – instruuje Kasia Tusk.

Następnie do miksera dodajemy resztę serka mascarpone, startą skórkę i sok wyciśnięty z limonek, cukier i zahartowaną wcześniej czekoladę. Na koniec dodajemy matchę. Przelewamy gotowy krem na tartę, dodajemy płatki kokosowe, pestki dyni i listki mięty.

Trzeba przyznać, że wygląda apetycznie. Jak zapewnia Kasia Tusk, smakuje również obłędnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja