Trwa ładowanie...

Tarta Shreka od Kasi Tusk. Idealna do kawy w wiosenny dzień

Kasia Tusk od lat raczy swoich fanów modowymi i kulinarnymi inspiracjami. Córka Donalda Tuska chętnie eksperymentuje w kuchni i dzieli się tylko sprawdzonymi przepisami. Ostatnio wyjaśniła, jak zrobić krok po kroku zieloną tartę.

Tarta Shreka od Kasi Tusk. Idealna do kawy w wiosenny dzieńŹródło: ONS, Instagram
d1qidji
d1qidji

Kasia Tusk przyznaje, że w czasie pandemii znajduje o wiele więcej czasu na czytanie książek i wypieki. Co prawda popularna blogerka jest obecnie młodą mamą, ale mimo nowych obowiązków nie zaniedbuje swojego bloga, który od lat ma rzesze stałych czytelników.

Zielona tarta Shreka wg Kasi Tusk

Córka byłego premiera Polski podsunęła czytelniczkom przepis na idealne ciasto do kawy. Jego głównym składnikiem jest matcha, która ma specyficzny smak i nie każdy za nią przepada.

"Minęło sporo czasu, nim przekonałam się do tego wyjątkowego ziołowego aromatu. Jeśli ta tarta będzie waszym pierwszym przysmakiem z matchą w życiu, to koniecznie zadbajcie o to, aby była bardzo dobrej jakości i wybierzcie tę ceremonialną. Dobra matcha ma gładki, jedwabisty smak i jest mniej gorzka. Im intensywniej zielony kolor, tym lepiej" – wyjaśnia.

Do przygotowania ciasta potrzeba:

  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • szczypty soli

Z kolei do przygotowania kremu niezbędne są:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 limonki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki matchy ceremonialnej
  • 1 łyżka cukru pudru

"Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż powstanie kulka. Wyklejamy formę ciastem. Nie zapominajmy o papierze do pieczenia! Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy formę z ciastem na około 20 minut. Rozpuszczamy czekoladę w rondelku na najmniejszym możliwym ogniu i ciągle mieszamy. Rozpuszczoną czekoladę hartujemy z małą ilością serka mascarpone" – instruuje Kasia Tusk.

d1qidji

Następnie do miksera dodajemy resztę serka mascarpone, startą skórkę i sok wyciśnięty z limonek, cukier i zahartowaną wcześniej czekoladę. Na koniec dodajemy matchę. Przelewamy gotowy krem na tartę, dodajemy płatki kokosowe, pestki dyni i listki mięty.

Trzeba przyznać, że wygląda apetycznie. Jak zapewnia Kasia Tusk, smakuje również obłędnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1qidji
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qidji
Więcej tematów