Ewa Wachowicz: Pesto nie tylko we Włoszech. Nietypowe odmiany w mojej kuchni

O pesto słyszymy bardzo często i chętnie wykorzystujemy go w swojej kuchni. Tak też jest w moim przypadku. W oryginalnej wersji jest to włoski sos z bazylii, z dodatkiem oliwy, orzeszków piniowych oraz parmezanu. Można go jednak dowolnie modyfikować, dodając takie składniki, które najbardziej odpowiadają naszym preferencjom smakowym. Dzisiaj kilka sekretów i przepisów na nietypowe rodzaje pesto.

Pesto w kuchni Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Zdrowe, pożywne i bardzo smaczne – takie właśnie jest pesto!

Nie oszukujmy się - tradycyjne pesto jest stosunkowo kaloryczne. Zawiera jednak tłuszcze, które pochodzą z oliwy oraz orzechów. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i pozwalają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, a co więcej pomagają regulować poziom glukozy we krwi.

Pesto jest też źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych - uzależnione jest to od produktów, z jakich go zrobimy. Możemy w nim znaleźć: wapń, selen, magnez czy fosfor. Pesto ma działanie przeciwzapalne oraz wspomaga odporność naszego organizmu, co w obecnych czasach jest szczególnie ważne.

Kluczowa kwestia - pesto jest niezwykle smaczne, można je zrobić jak i wykorzystać, na wiele różnych sposobów. O czym mowa? Najczęściej oczywiście wzbogacamy nim makaron. Z dodatkiem świeżej bazylii na wierzchu nie tylko smakuje, ale prezentuje się wyjątkowo apetycznie! Można jednak dodawać je także do ryżu, kaszy albo potraw mięsnych. Wiele osób używa go także jako smarowidła do chleba. Świeżo wypieczony chleb z domowym pesto - wspaniała przekąska albo dodatek do sałatki.

Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

Najpopularniejsze, tradycyjne pesto z bazylii często zastępuję takim na bazie pietruszki i rukoli. Przepis znajdziecie poniżej.

Niezbędne składniki:

● 1 garść orzechów laskowych
● 3 ząbki czosnku
● 1 łyżeczka soli
● 2 garście rukoli
● 1 garść liści pietruszki
● ½ szklanki oliwy

Przygotowanie: orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera. Dodać czosnek. Zmielić. Posolić, dorzucić rukolę i pietruszkę. Zmiksować. Wlać oliwę i wymieszać na wolnych obrotach.

Jeśli pesto chcemy dłużej przechowywać, trzeba przełożyć je do zamykanego naczynia, zalać oliwą, przykryć i włożyć do lodówki.

Stawiaj na te składniki, które lubisz najbardziej i które do siebie pasują

W przypadku pesto można oczywiście fantazjować i oddawać się kulinarnym eksperymentom, ale z umiarem. Zawsze wybierajcie te składniki, które najbardziej do siebie pasują. Jeśli o mnie chodzi, to jestem wielką fanką zielonego pasto z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Niektórzy członkowie mojej rodziny zajadą się takim pesto od razu po jego przyrządzeniu, aż tak im smakuje. Aromat i smak jest nie do przebicia. Poniżej znajdziecie niezbędne składniki oraz przepis.

Obraz
© Archiwum prywatne

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

● 4 garście posiekanego czosnku niedźwiedziego
● 2 garście orzechów laskowych
● 3 ząbki czosnku
● ½ łyżeczki soli
● ½ szklanki oliwy

Przygotowanie: orzechy uprażyć w piekarniku (7-8 minut w temp. 200 st. C). Przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Wrzucić do miksera, dodać czosnek i zmiksować. Dorzucić posiekane liście czosnku niedźwiedziego, posolić, wlać oliwę i ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać oliwę. Przechowywać w lodówce.

Pesto oczywiście nie musi być zielone. Dużą popularnością cieszy się także to czerwone, na bazie suszonych pomidorów. Jeśli przygotowujemy w domu imprezę, to warto przyrządzić nawet kilka rodzajów i umieścić w słoiczkach, by nasi goście mieli wybór.

Pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

● garść orzechów laskowych
● 3 ząbki czosnku
● 1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie
● papryczka chili
● garść startego parmezanu
● kilka liści bazylii
● sól
● oliwa

Obraz
© Archiwum prywatne

Przygotowanie: orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera. Dodać czosnek i zmiksować. Dodać suszone pomidory (wraz z oliwą), papryczkę chili, parmezan i liście bazylii. Przyprawić solą. Zmiksować. Podczas miksowania wlać oliwę – do pożądanej konsystencji. Przełożyć do słoiczka. Zalać oliwą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥