Szybka i smaczna Wigilia - jedno drugiego nie wyklucza!

Kilka dni na przyrządzenie wigilijnej kolacji oraz potraw na kolejne dni świąt to luksus, na który niewielu z nas może sobie pozwolić. Nie oznacza to jednak, że Wigilia przygotowana nawet na kilka godzin przed pojawieniem się pierwszej gwiazdki jest gorsza niż ta, na przygotowanie której zużyliśmy mnóstwo czasu i energii. Można zorganizować "pyszny" wieczór w zaledwie 3 godziny. Trzeba tylko odpowiednio wcześnie włączyć 5. bieg.

Szybka i smaczna Wigilia - jedno drugiego nie wyklucza!
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
12

Kiedy naprawdę staniemy przed faktem, że od wigilijnego wieczoru dzieli nas zaledwie kilka godzin, a my nie przyrządziliśmy jeszcze absolutnie żadnego dania, zmobilizujmy siły i zacznijmy działać. Proponujemy przygotować potrawy szybkie, smaczne i tradycyjne, czyli:

  1. Barszcz czerwony z uszkami
  2. Śledzie w śmietanie
  3. Karpia smażonego
  4. Rybę po grecku Wrzuć pierwszy bieg

Wyścig po dobry wigilijny smak zacznij od barszczu. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest to zupa trudna do zrobienia - trzeba jedynie wiedzieć, jak ją odpowiednio przyprawić, aby nie był ani zbyt pieprzny, ani zbyt intensywny w smaku. Zdecydowanie nie warto sięgać po zupę w proszku, bo ona nie zapewni nam niepowtarzalnego smaku i aromatu, a jedynie bezsensowne spożycie glutaminianu sodu, inozynianu disodowego, guanylanu disodowego, dwutlenku krzemu, cukru i, przy odrobinie szczęścia, warzyw w proszku w ilości od 10-50%. Tymczasem, przygotowanie naprawdę przyzwoitego barszczu w wydaniu wigilijnym, jest naprawdę proste!

Jak zrobić dobry barszcz?

Przygotuj: 1 kg buraków, garść suszonych grzybów, włoszczyznę, cebulę, koncentrat barszczu, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, majeranek, sok z cytryny.

Zacznij od namoczenia grzybów - możesz ich namoczyć więcej, aby potem część z nich wykorzystać do przygotowania farszu do uszek. Wstaw wodę i w czasie, jak będzie dochodziła do wrzenia, krój (lub trzyj na tarce) buraki, pokrój włoszczyznę i cebulę. Potem wrzuć grzyby i wszystkie pokrojone wcześniej warzywa do garnka i gotuj je przez ok. 40 minut. Następnie wyjmij z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Do wywaru dodaj koncentrat z buraków (dolewaj i smakuj, żeby nie przesadzić - zbyt duża ilość koncentratu zepsuje smak zupy) - podgrzewaj chwilę całość, ale nie doprowadzaj do wrzenia! Dopraw do smaku majerankiem i cytryną.

Rada: jeśli planujesz przygotować także rybę po grecku - możesz teraz, za "jednym zamachem" pokroić więcej włoszczyzny - zwłaszcza marchewki i pietruszki - wykorzystasz ją potem do ryby po grecku.

Polecamy również:

Włącz 2. bieg

Gotowanie warzyw do barszczu zajmuje niecałą godzinę - czas, w którym buraki i marchew gotują się w garze, można wykorzystać do przygotowania uszek. Grzyby na uszka już mamy. Teraz zajmijmy się ciastem. Do jego przygotowania potrzebujemy:

2 szklanek mąki

2 jaj

trochę wody

sól

odrobiny oleju

Z podanych składników wyrób ciasto - powinno być elastyczne i nieklejące. Ważna uwaga - warto, aby do mąki już na początku dodać dużo wody tak, aby ciasto było wodniste i dopiero potem sukcesywnie dodawać więcej mąki, aż do momentu uzyskania zwartej, elastycznej masy. Jeśli na początku dodamy mało wody do dużej ilości mąki, ciasto może zrobić się twarde i będzie je bardzo trudno ugniatać. Gotowe ciasto należy rozwałkować i wykroić z niego kwadraty.

Farsz:

20 dag ugotowanych grzybów

ok. 1/2 kg kapusty kiszonej

cebula

1 łyżka masła

bułka tarta

1 żółtko

sól, pieprz

Cebulę obierz, posiekaj (możesz jej przygotować więcej - potem wykorzystasz ją do smażonego karpia oraz do śledzi w śmietanie), zeszklij ją na maśle. Zacznij gotować wodę na drugim palniku (na pierwszym gotuje się barszcz), żeby potem nie czekać na moment, w którym zacznie wrzeć. Grzyby, podsmażoną cebulę i kapustę zmiel w maszynce do mięsa, dodaj żółtko, tartą bułkę, sól i pieprz, całość wymieszaj. Na wyciętych z ciasta kwadratach układaj nadzienie, sklej końcówki kwadratów i ugotuj uszka w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Przygotowanie takich uszek nie powinno nam zająć więcej, niż 30 minut.

Polecamy również:

Zmień bieg na trzeci

Uszka gotują się. Masz jeszcze 2 palniki kuchenki do wykorzystania. Nie trać czasu i wyjmij z lodówki karpia i dodatkowo przygotuj jajko i tartą bułkę do panierowania oraz sól i pieprz.

Karp wigilijny

Pokrój karpia na kawałki równolegle do żeber. Kawałki ryby zamocz w rozbitym jajku, potem obtocz w tartej bułce. Smaż go na oleju do zarumienienia, a potem przełóż do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła. Możesz dorzucić cebulę, którą kroiłaś przy okazji przygotowywania farszu do uszek.

Przyspiesz, pora na "czwórkę"

Twój status: barszcz powinien być już gotowy, uszka również, w piekarniku dochodzi karp. Pora na śledzie.

Przygotuj:

1/2 kg matiasów

1 duże winne jabłko

kwaśną śmietanę 18%

1 cebulę (może nie wykorzystałaś wcześniej całości pokrojonej do farszu z uszkami?)

2 ogórki kiszone

majonez,

pieprz

Śledzie wymocz, opłucz, następnie płaty ryby pokrój w kwadraty ok. 3 na 3 cm. Jabłka, ogórki, cebulę pokrój i wymieszaj. Dodaj śmietanę połączoną wcześniej z majonezem i na koniec zalej tą "mieszanką" śledzie. Wstaw do lodówki na ok. godzinę. Gotowe!

Polecamy również:

Nie zmniejszaj prędkości, bo czas na rybę po grecku!

Przygotuj:

1/2 kg ryby, np. mintaja lub morszczuka

olej

2 cebule

starta wcześniej marchew i pietruszka

kilka łyżek przecieru pomidorowego

Filety rybne pokrój na kawałki, polej sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Usmaż rybę na patelni, a do brytfanny włóż starte warzywa - posól je i podlej wodą, aby nie spaliły się na ogniu, zanim zdążą zmięknąć. Po 20 minutach dodaj do warzyw koncentrat i po chwili ułóż na warzywach podsmażoną rybę. Podaj na zimno lub na gorąco.

Jeśli wyżej wymienione dania - aromatyczny barszcz, pyszne uszka, wyśmienity karp, ryba po grecku i śledzie (niektórzy podają je z ziemniakami) nie zaspokoją Twojej wizji przykładnie podanej wieczerzy, zwolnij, nie wygłupiaj się i braki uzupełnij gotowymi daniami z puszek, torebek i słoików. Podanie gotowych dań, zwłaszcza obok tych, w których przygotowanie włożyłaś energię i serce, to naprawdę żaden powód do zmartwień.

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki