Trwa ładowanie...
22-12-2010 15:06

Szybka i smaczna Wigilia - jedno drugiego nie wyklucza!

Kilka dni na przyrządzenie wigilijnej kolacji oraz potraw na kolejne dni świąt to luksus, na który niewielu z nas może sobie pozwolić. Nie oznacza to jednak, że Wigilia przygotowana nawet na kilka godzin przed pojawieniem się pierwszej gwiazdki jest gorsza niż ta, na przygotowanie której zużyliśmy mnóstwo czasu i energii. Można zorganizować "pyszny" wieczór w zaledwie 3 godziny. Trzeba tylko odpowiednio wcześnie włączyć 5. bieg.

Szybka i smaczna Wigilia - jedno drugiego nie wyklucza!Źródło: archiwum, fot: archiwum
dtg6nrr
dtg6nrr

Kiedy naprawdę staniemy przed faktem, że od wigilijnego wieczoru dzieli nas zaledwie kilka godzin, a my nie przyrządziliśmy jeszcze absolutnie żadnego dania, zmobilizujmy siły i zacznijmy działać. Proponujemy przygotować potrawy szybkie, smaczne i tradycyjne, czyli:

  1. Barszcz czerwony z uszkami
  2. Śledzie w śmietanie
  3. Karpia smażonego
  4. Rybę po grecku Wrzuć pierwszy bieg

Wyścig po dobry wigilijny smak zacznij od barszczu. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest to zupa trudna do zrobienia - trzeba jedynie wiedzieć, jak ją odpowiednio przyprawić, aby nie był ani zbyt pieprzny, ani zbyt intensywny w smaku. Zdecydowanie nie warto sięgać po zupę w proszku, bo ona nie zapewni nam niepowtarzalnego smaku i aromatu, a jedynie bezsensowne spożycie glutaminianu sodu, inozynianu disodowego, guanylanu disodowego, dwutlenku krzemu, cukru i, przy odrobinie szczęścia, warzyw w proszku w ilości od 10-50%. Tymczasem, przygotowanie naprawdę przyzwoitego barszczu w wydaniu wigilijnym, jest naprawdę proste!

Jak zrobić dobry barszcz?

dtg6nrr

Przygotuj: 1 kg buraków, garść suszonych grzybów, włoszczyznę, cebulę, koncentrat barszczu, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, majeranek, sok z cytryny.

Zacznij od namoczenia grzybów - możesz ich namoczyć więcej, aby potem część z nich wykorzystać do przygotowania farszu do uszek. Wstaw wodę i w czasie, jak będzie dochodziła do wrzenia, krój (lub trzyj na tarce) buraki, pokrój włoszczyznę i cebulę. Potem wrzuć grzyby i wszystkie pokrojone wcześniej warzywa do garnka i gotuj je przez ok. 40 minut. Następnie wyjmij z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Do wywaru dodaj koncentrat z buraków (dolewaj i smakuj, żeby nie przesadzić - zbyt duża ilość koncentratu zepsuje smak zupy) - podgrzewaj chwilę całość, ale nie doprowadzaj do wrzenia! Dopraw do smaku majerankiem i cytryną.

Rada: jeśli planujesz przygotować także rybę po grecku - możesz teraz, za "jednym zamachem" pokroić więcej włoszczyzny - zwłaszcza marchewki i pietruszki - wykorzystasz ją potem do ryby po grecku.

dtg6nrr

Włącz 2. bieg

Gotowanie warzyw do barszczu zajmuje niecałą godzinę - czas, w którym buraki i marchew gotują się w garze, można wykorzystać do przygotowania uszek. Grzyby na uszka już mamy. Teraz zajmijmy się ciastem. Do jego przygotowania potrzebujemy:

2 szklanek mąki

2 jaj

trochę wody

sól

odrobiny oleju

Z podanych składników wyrób ciasto - powinno być elastyczne i nieklejące. Ważna uwaga - warto, aby do mąki już na początku dodać dużo wody tak, aby ciasto było wodniste i dopiero potem sukcesywnie dodawać więcej mąki, aż do momentu uzyskania zwartej, elastycznej masy. Jeśli na początku dodamy mało wody do dużej ilości mąki, ciasto może zrobić się twarde i będzie je bardzo trudno ugniatać. Gotowe ciasto należy rozwałkować i wykroić z niego kwadraty.

dtg6nrr

Farsz:

20 dag ugotowanych grzybów

ok. 1/2 kg kapusty kiszonej

cebula

1 łyżka masła

bułka tarta

1 żółtko

sól, pieprz

Cebulę obierz, posiekaj (możesz jej przygotować więcej - potem wykorzystasz ją do smażonego karpia oraz do śledzi w śmietanie), zeszklij ją na maśle. Zacznij gotować wodę na drugim palniku (na pierwszym gotuje się barszcz), żeby potem nie czekać na moment, w którym zacznie wrzeć. Grzyby, podsmażoną cebulę i kapustę zmiel w maszynce do mięsa, dodaj żółtko, tartą bułkę, sól i pieprz, całość wymieszaj. Na wyciętych z ciasta kwadratach układaj nadzienie, sklej końcówki kwadratów i ugotuj uszka w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Przygotowanie takich uszek nie powinno nam zająć więcej, niż 30 minut.

dtg6nrr

Zmień bieg na trzeci

Uszka gotują się. Masz jeszcze 2 palniki kuchenki do wykorzystania. Nie trać czasu i wyjmij z lodówki karpia i dodatkowo przygotuj jajko i tartą bułkę do panierowania oraz sól i pieprz.

Karp wigilijny

Pokrój karpia na kawałki równolegle do żeber. Kawałki ryby zamocz w rozbitym jajku, potem obtocz w tartej bułce. Smaż go na oleju do zarumienienia, a potem przełóż do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła. Możesz dorzucić cebulę, którą kroiłaś przy okazji przygotowywania farszu do uszek.

dtg6nrr

Przyspiesz, pora na "czwórkę"

Twój status: barszcz powinien być już gotowy, uszka również, w piekarniku dochodzi karp. Pora na śledzie.

Przygotuj:

1/2 kg matiasów

1 duże winne jabłko

kwaśną śmietanę 18%

1 cebulę (może nie wykorzystałaś wcześniej całości pokrojonej do farszu z uszkami?)

2 ogórki kiszone

majonez,

pieprz

Śledzie wymocz, opłucz, następnie płaty ryby pokrój w kwadraty ok. 3 na 3 cm. Jabłka, ogórki, cebulę pokrój i wymieszaj. Dodaj śmietanę połączoną wcześniej z majonezem i na koniec zalej tą "mieszanką" śledzie. Wstaw do lodówki na ok. godzinę. Gotowe!

dtg6nrr

Nie zmniejszaj prędkości, bo czas na rybę po grecku!

Przygotuj:

1/2 kg ryby, np. mintaja lub morszczuka

olej

2 cebule

starta wcześniej marchew i pietruszka

kilka łyżek przecieru pomidorowego

Filety rybne pokrój na kawałki, polej sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Usmaż rybę na patelni, a do brytfanny włóż starte warzywa - posól je i podlej wodą, aby nie spaliły się na ogniu, zanim zdążą zmięknąć. Po 20 minutach dodaj do warzyw koncentrat i po chwili ułóż na warzywach podsmażoną rybę. Podaj na zimno lub na gorąco.

Jeśli wyżej wymienione dania - aromatyczny barszcz, pyszne uszka, wyśmienity karp, ryba po grecku i śledzie (niektórzy podają je z ziemniakami) nie zaspokoją Twojej wizji przykładnie podanej wieczerzy, zwolnij, nie wygłupiaj się i braki uzupełnij gotowymi daniami z puszek, torebek i słoików. Podanie gotowych dań, zwłaszcza obok tych, w których przygotowanie włożyłaś energię i serce, to naprawdę żaden powód do zmartwień.

dtg6nrr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtg6nrr
Więcej tematów