Ten składnik zrujnuje sałatkę jarzynową. Powinien być zakazany
Bez sałatki jarzynowej trudno sobie wyobrazić rodzinną uroczystość czy świąteczny stół. To klasyka gatunku. W każdym domu jest przygotowywana nieco inaczej. warto jednak wiedzieć, że na liście składników sałatki jarzynowej jest jeden składnik, który powinien być zakazany. Pogarsza smak dania i sprawia, że sałatka szybciej się psuje. Tę opinię podziela nawet sama Magda Gessler - królowa polskiej gastronomii. O jaki składnik chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Sałatka jarzynowa tradycyjnie składa się z warzyw korzeniowych – marchwi, selera, pietruszki oraz ziemniaków, cebuli, jajek, ogórków kiszonych oraz puszkowanej kukurydzy i groszku. Smaki słodki, słony i kwaśny spojone są charakterystycznym smakiem majonezu.
Jednym z największych błędów przy robieniu sałatki warzywnej jest zły dobór proporcji poszczególnych składników. Jeśli z jednym przesadzimy, a drugiego dodamy zbyt mało, smak nie będzie taki, jak trzeba. W tym przypadku zasada jest bardzo prosta: wszystkich składników powinno być tyle samo. Najlepiej mierzyć to w objętości. I tak: jedna szklanka pokrojonych ziemniaków, jedna szklanka jajek, marchewki, pietruszki, pora, selera, jabłek i groszku zapewni nam doskonały balans. A wszystkiego dopełni szklanka majonezu, albo - w zdrowszej choć mniej tradycyjnej wersji - jogurtu.
Warzywa do sałatki warto na parze. Gotowanie na parze sprawia, że warzywa pozostają jędrne i mają zdecydowanie bardziej intensywny aromat. Nic dziwnego – pozostaje on w warzywach, a nie w wodzie.
Pamiętajmy również o tym, by składników nie kroić zbyt drobno. Nie ma nic gorszego, niż sałatka, w której znajdziemy kawałki nieokreślonych warzyw. Zazwyczaj przyjmuje się, że składniki powinny być pokrojone w kostkę nie mniejszą od ziarnka groszku, czyli warzywa kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Ziemniaki należy pokroić w nieco grubiej, bo są bardziej kruche. Jajek również nie należy siekać zbyt drobno.
Zakazany składnik sałatki jarzynowej
Magda Gessler w jednym z filmików opublikowanych w internecie wyjaśniła, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową. Popularna restauratorka podała, co powinno się w niej znaleźć, a czego lepiej unikać. Podkreśliła, że do sałatki jarzynowej nie należy dodawać cebuli. Gessler uważa, że może ona popsuć smak sałatki. Spostrzega, że gdy cebula fermentuje, to wydziela bardzo nieprzyjemny zapach. - Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - zauważyła Magda Gessler.
Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie sałatki jarzynowej bez tego składnika, spróbujcie sparzyć cebule przed dodaniem jej do sałatki. Zamiast cebuli można użyć również szczypiorku lub pora, które mają znacznie delikatniejszy smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką
Przepis na sałatkę jarzynową
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 6 marchewek,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera (wielkości dużego ziemniaka),
- 2 kwaśne jabłka,
- 5-6 ogórków kiszonych,
- 5 jaj gotowanych na twardo,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy,
- majonez,
- musztarda,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj na miękko ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, a następnie odstaw do wystygnięcia i obierz. Ogórki kiszone i jabłka także obierz.
- Ugotowane i obrane warzywa, jabłka wraz z jajkami pokrój w równą kostkę. Dodaj odcedzony groszek oraz kukurydzę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Majonez wymieszaj z łyżeczką musztardy i powstały sos połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe.