Ten składnik zrujnuje sałatkę jarzynową. Powinien być zakazany

Bez sałatki jarzynowej trudno sobie wyobrazić rodzinną uroczystość czy świąteczny stół. To klasyka gatunku. W każdym domu jest przygotowywana nieco inaczej. warto jednak wiedzieć, że na liście składników sałatki jarzynowej jest jeden składnik, który powinien być zakazany. Pogarsza smak dania i sprawia, że sałatka szybciej się psuje. Tę opinię podziela nawet sama Magda Gessler - królowa polskiej gastronomii. O jaki składnik chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka jarzynowa tradycyjnie składa się z warzyw korzeniowych – marchwi, selera, pietruszki oraz ziemniaków, cebuli, jajek, ogórków kiszonych oraz puszkowanej kukurydzy i groszku. Smaki słodki, słony i kwaśny spojone są charakterystycznym smakiem majonezu.

Jednym z największych błędów przy robieniu sałatki warzywnej jest zły dobór proporcji poszczególnych składników. Jeśli z jednym przesadzimy, a drugiego dodamy zbyt mało, smak nie będzie taki, jak trzeba. W tym przypadku zasada jest bardzo prosta: wszystkich składników powinno być tyle samo. Najlepiej mierzyć to w objętości. I tak: jedna szklanka pokrojonych ziemniaków, jedna szklanka jajek, marchewki, pietruszki, pora, selera, jabłek i groszku zapewni nam doskonały balans. A wszystkiego dopełni szklanka majonezu, albo - w zdrowszej choć mniej tradycyjnej wersji - jogurtu.

Warzywa do sałatki warto na parze. Gotowanie na parze sprawia, że warzywa pozostają jędrne i mają zdecydowanie bardziej intensywny aromat. Nic dziwnego – pozostaje on w warzywach, a nie w wodzie.

Pamiętajmy również o tym, by składników nie kroić zbyt drobno. Nie ma nic gorszego, niż sałatka, w której znajdziemy kawałki nieokreślonych warzyw. Zazwyczaj przyjmuje się, że składniki powinny być pokrojone w kostkę nie mniejszą od ziarnka groszku, czyli warzywa kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. Ziemniaki należy pokroić w nieco grubiej, bo są bardziej kruche. Jajek również nie należy siekać zbyt drobno.

Zakazany składnik sałatki jarzynowej

Magda Gessler w jednym z filmików opublikowanych w internecie wyjaśniła, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową. Popularna restauratorka podała, co powinno się w niej znaleźć, a czego lepiej unikać. Podkreśliła, że do sałatki jarzynowej nie należy dodawać cebuli. Gessler uważa, że może ona popsuć smak sałatki. Spostrzega, że gdy cebula fermentuje, to wydziela bardzo nieprzyjemny zapach. - Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - zauważyła Magda Gessler.

Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie sałatki jarzynowej bez tego składnika, spróbujcie sparzyć cebule przed dodaniem jej do sałatki. Zamiast cebuli można użyć również szczypiorku lub pora, które mają znacznie delikatniejszy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką

Przepis na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 6 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera (wielkości dużego ziemniaka),
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 5-6 ogórków kiszonych,
  • 5 jaj gotowanych na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka kukurydzy,
  • majonez,
  • musztarda,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj na miękko ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, a następnie odstaw do wystygnięcia i obierz. Ogórki kiszone i jabłka także obierz.
  2. Ugotowane i obrane warzywa, jabłka wraz z jajkami pokrój w równą kostkę. Dodaj odcedzony groszek oraz kukurydzę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Majonez wymieszaj z łyżeczką musztardy i powstały sos połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika