Świąteczne specjały - robić czy kupić?

Przygotowania do Świąt to dużo pracy. Trzeba zrobić gruntowne porządki, kupić mnóstwo rzeczy, w tym najważniejsze - prezenty, ubrać choinkę, no i oczywiście przyrządzić świąteczną strawę. I nie każdy może w tym celu wziąć kilka dni wolnego w pracy. Wszystko to jest bardzo czasochłonne, a właśnie czasu zazwyczaj nam brakuje.

Świąteczne specjały - robić czy kupić?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Przygotowania do Świąt to dużo pracy. Trzeba zrobić gruntowne porządki, kupić mnóstwo rzeczy, w tym najważniejsze - prezenty, ubrać choinkę, no i oczywiście przyrządzić świąteczną strawę. I nie każdy może w tym celu wziąć kilka dni wolnego w pracy. Wszystko to jest bardzo czasochłonne, a właśnie czasu zazwyczaj nam brakuje.

I co w takiej sytuacji robić? Czy spędzić wiele godzin w kuchni, by na wigilijnym stole podać tylko i wyłącznie jedzenie domowe? Czy też znaleźć optymalne wyjście, tak by zdążyć ze wszystkim co jest do zrobienia, a spróbować zaserwować dania gotowe? Nie jest to kłopotem, gdy znamy miejsca, gdzie można kupić pyszne ciasto czy też sklep garmażeryjny, w którym produkty są świeże i smaczne. Jednak nie każdy jest w tak komfortowej sytuacji. Co wtedy począć?

Może warto podzielić potrawy na te, które bez większego trudu można przyrządzić samodzielnie oraz te, które można w jakiś sposób zastąpić gotowymi wyrobami, bez uszczerbku dla ich smaku i jakości.

Zacznijmy od barszczu. Wielu osobom wydaje się, że zupa ta jest trudna do zrobienia, bo niełatwo go doprawić tak, by dobrze smakował podany z uszkami. Łatwiej jest sięgnąć po ten z paczki. Tu warto jednak zastanowić się chwilę, co w skład takiego gotowca wchodzi? Poza składnikami naturalnymi jest w nim całe mnóstwo substancji wzmacniających smak i zapach oraz innych składników chemicznych. I tu właśnie leży tajemnica jego doskonałego smaku i aromatu. A przygotować samemu dobry barszcz nie jest wcale trudno pod warunkiem, że ma się sprawdzony przepis. Oto on.

Barszcz wigilijny

1 kg buraków, kilka suszonych grzybów, włoszczyzna, cebula, koncentrat barszczu, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, majeranek, sok z cytryny

Zaczynamy od namoczenia grzybów, po czym je gotujemy, pozostawiamy wywar (grzyby można zużyć na farsz do uszek). Buraki , włoszczyznę i cebulę kroimy, zalewamy wodą i gotujemy. Odcedzamy, następnie wywar łączymy z wywarem grzybowym i koncentratem z buraków. Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy do smaku.

Zaraz za barszczem, następne w kolejności są uszka. I tu dylemat robić czy kupić każdy musi rozstrzygnąć sam. Jeśli już zdecydujemy się na ugotowanie barszczu, to w przypadku, gdy pozostaną nam grzyby z wywaru, można podjąć się i przygotowania uszek. Poniżej podajmy prosty przepis. Dla tych jednak, którzy uznają robienie tego specjału za zbyt pracochłonne jest dobra informacja - w gotowych uszkach nie ma w zasadzie sztucznych składników.

Uszka z kapustą i grzybami

Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, trochę wody, sól, odrobina oleju

Z podanych składników wyrobić ciasto, powinno być elastyczne i nieklejące. Następnie cienko je rozwałkować , wykroić kwadraty.

Farsz: 15 dag ugotowanych grzybów, ok. 1/2 kg kapusty kiszonej, 10 dag cebuli, 1 łyżka masła, bułka tarta, 1 żółtko, sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Grzyby , podsmażoną cebulę i kapustę zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, tartą bułkę, sól i pieprz, całość wymieszać. Zagnieść ciasto z podanych składników. Na wyciętych z ciasta kwadratach rozłożyć nadzienie, skleić w trójkąty, końcówki skleić ze sobą, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Ciasto jest nieodłącznym elementem Świąt. Wśród nich króluje makowiec, pełen bakalii i pysznej masy makowej. Do samodzielnego wykonania może niezbyt trudny, ale z pewnością czasochłonny. Przygotowanie masy z maku wymaga wielu zabiegów - mielenia, gotowania, studzenia, mieszania itd.
W tym wypadku dobrym rozwiązanie może być kupienie gotowej masy, która zawiera już w sobie bakalie, a nie zawiera sztucznych składników, ani konserwantów (znów dobra wiadomość dla wybierających rozwiązanie pośrednie). Wtedy pozostaje nam tylko zrobić ciasto drożdżowe, wypełnić masą z puszki i makowiec palce lizać. Można też skusić się na kupienie gotowego ciasta w proszku, np. piernika kętrzyńskiego, który w swoim składzie nie ma żadnej chemii. Potem można zrobić go troszkę po swojemu, tzn. dodać miodu, po upieczeniu przełożyć powidłami, oblać czekoladą i świątecznie przyozdobić.

Śledzie to również znaczący składnik wigilijnego menu. W sklepach mnóstwo jest śledzi w różnych postaciach - matiasy, koreczki, sałatki śledziowe. Można byłoby z gotowców skorzystać, jednak w ich składzie znajdziemy konserwanty chemiczne, a przygotowanie prostej i smacznej potrawy z tych ryb nie jest trudne, więc może warto poświęcić na nie kilka minut w przedświątecznym harmonogramie.

Śledzie w śmietanie

1/2 kg matiasów, 1 duże winne jabłko, kwaśna śmietana 18%, 1 cebula, 2 ogórki kiszone, majonez, pieprz

Śledzie wymoczyć, następnie płaty kroimy w kwadraty ok. 3 na 3 cm. **Jabłka, ogórki, cebulę pokroić w kostkę, wymieszać. Dodać śmietanę połączoną wcześniej z majonezem i na koniec zalać tym śledzie. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Takie podejście do świątecznego gotowania może sprawę znacznie ułatwić. Podamy na stół dania tradycyjne, smaczne i wykonane samodzielnie... No może z niewielką pomocą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie