Spożywcze ozdoby świąteczne. Jadalne dekoracje i dekoracyjne dania
Przygotowując świąteczny stół myślimy o pięknych obrusach, robimy stroiki, układamy dekoracyjnie serwetki i sztućce. A często zapominamy o dekorowaniu potraw, które dzięki prostym zabiegom mogą wyglądać nie tylko ładniej, ale i bardziej apetycznie. Jest wiele sposobów na wykorzystanie produktów spożywczych jako dekoracji. I będą pięknie wyglądały, i dobrze smakowały.
Najprostszym sposobem dekoracji talerza jest ułożenie na nim czegoś zielonego: liści sałaty, szpinaku, posiekanych ziół. Ułożone na liściach wędliny, pieczone mięsa czy ryby kontrastując kolorem wyglądają bardzo apetycznie. Ale jednak we współczesnej kuchni ten sposób dekoracji wydaje się staromodny i nudny. Dlatego spróbujmy czegoś innego, choć z dekoracjami nie ma co przesadzać. Powinny być one widoczne, ale nie przytłaczać samej potrawy.
Carving
Zacznijmy od warzyw i owoców. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach to dziś prawdziwa sztuka. Wywodzi się z Azji, ale dziś jest rozpowszechniony na całym świecie. Carving daje nam mnóstwo możliwości. Z pomidorów czy rzodkiewek można wyciąć kwiaty, tak naciąć ogórka, by stworzyć na przykład krokodyla, a z kolei z marchewki możemy przygotować płatki kwiatów. Takie ozdoby na pewno zrobią duże wrażenie.
Zanim jednak opanujemy sztukę prawdziwego carvingu, możemy z warzyw i owoców zrobić prostsze i mniej czasochłonne ozdoby – kokardki z marchewki, spiralki z ogórka, gwiazdki z buraków czy pomidorów są łatwe do zrobienia i na pewno dodadzą talerzom uroku.
Świeże zioła
Jeśli wolimy bardziej stonowane dekoracje. Postawmy na świeże zioła wykorzystywane w formie proszku. Rośliny wystarczy mocno zamrozić i drobniutko posiekać ostrym nożem. Taki proszek ponownie zamrażamy i wykorzystujemy go tuż przed podaniem potrawy.
Sosy i dipy
Półmiski może ozdobić również sos, szczególnie taki o bardzo wyrazistej barwie. Uzyskamy ją dodając sok z buraków, kurkumę, szafran czy drobno posiekane zioła. Dzięki takim prostym zabiegom nawet najbardziej banalny sos zyska nowy wyraz. Najważniejszą zasadą jest to, by mięsa czy ryb nie polewać sosem, a układać na nim poszczególne dania. Sosu nie może być zbyt dużo – należy go mocno zredukować i delikatnie wylać na talerz, by nadmiernie się nie rozlał.
Zamiast sosu możemy użyć emulsji z ziół czy warzyw. To nietypowy sposób dekoracji, ale efekt może przejść wszelkie oczekiwanie. Świeże zioła, wypestkowane pomidory lub szpinak miksujemy z oliwą i wodą, doprawiamy delikatnie solą i lekko schładzamy. Taka emulsja jest delikatna i pięknie wygląda.
Desery
Nie możemy również zapominać o ozdabianiu deserów. Najczęściej dodatkami do ciast czy tortów są przeróżne kremy, czekolada, owoce, płatki orzechowe czy pokruszone ciasteczka. Z czekolady możemy robić figurki, wykorzystując do tego silikonowe foremki, dostępne w wielu sklepach, z orzechów i miodu możemy piec cienkie wafelki, które pokruszone poprawią konsystencję i smak deseru, ale nawet zwykłe wiórki kokosowe potrafią zmienić wygląd całego dania. Liczy się tylko wyobraźnia.