Spożywcze ozdoby świąteczne. Jadalne dekoracje i dekoracyjne dania

Przygotowując świąteczny stół myślimy o pięknych obrusach, robimy stroiki, układamy dekoracyjnie serwetki i sztućce. A często zapominamy o dekorowaniu potraw, które dzięki prostym zabiegom mogą wyglądać nie tylko ładniej, ale i bardziej apetycznie. Jest wiele sposobów na wykorzystanie produktów spożywczych jako dekoracji. I będą pięknie wyglądały, i dobrze smakowały.

WigiliaDodatki mogą sprawić, że danie zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Najprostszym sposobem dekoracji talerza jest ułożenie na nim czegoś zielonego: liści sałaty, szpinaku, posiekanych ziół. Ułożone na liściach wędliny, pieczone mięsa czy ryby kontrastując kolorem wyglądają bardzo apetycznie. Ale jednak we współczesnej kuchni ten sposób dekoracji wydaje się staromodny i nudny. Dlatego spróbujmy czegoś innego, choć z dekoracjami nie ma co przesadzać. Powinny być one widoczne, ale nie przytłaczać samej potrawy.

Carving

Zacznijmy od warzyw i owoców. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach to dziś prawdziwa sztuka. Wywodzi się z Azji, ale dziś jest rozpowszechniony na całym świecie. Carving daje nam mnóstwo możliwości. Z pomidorów czy rzodkiewek można wyciąć kwiaty, tak naciąć ogórka, by stworzyć na przykład krokodyla, a z kolei z marchewki możemy przygotować płatki kwiatów. Takie ozdoby na pewno zrobią duże wrażenie.

Zanim jednak opanujemy sztukę prawdziwego carvingu, możemy z warzyw i owoców zrobić prostsze i mniej czasochłonne ozdoby – kokardki z marchewki, spiralki z ogórka, gwiazdki z buraków czy pomidorów są łatwe do zrobienia i na pewno dodadzą talerzom uroku.

Świeże zioła

Jeśli wolimy bardziej stonowane dekoracje. Postawmy na świeże zioła wykorzystywane w formie proszku. Rośliny wystarczy mocno zamrozić i drobniutko posiekać ostrym nożem. Taki proszek ponownie zamrażamy i wykorzystujemy go tuż przed podaniem potrawy.

Sosy i dipy

Półmiski może ozdobić również sos, szczególnie taki o bardzo wyrazistej barwie. Uzyskamy ją dodając sok z buraków, kurkumę, szafran czy drobno posiekane zioła. Dzięki takim prostym zabiegom nawet najbardziej banalny sos zyska nowy wyraz. Najważniejszą zasadą jest to, by mięsa czy ryb nie polewać sosem, a układać na nim poszczególne dania. Sosu nie może być zbyt dużo – należy go mocno zredukować i delikatnie wylać na talerz, by nadmiernie się nie rozlał.

Zamiast sosu możemy użyć emulsji z ziół czy warzyw. To nietypowy sposób dekoracji, ale efekt może przejść wszelkie oczekiwanie. Świeże zioła, wypestkowane pomidory lub szpinak miksujemy z oliwą i wodą, doprawiamy delikatnie solą i lekko schładzamy. Taka emulsja jest delikatna i pięknie wygląda.

Desery

Nie możemy również zapominać o ozdabianiu deserów. Najczęściej dodatkami do ciast czy tortów są przeróżne kremy, czekolada, owoce, płatki orzechowe czy pokruszone ciasteczka. Z czekolady możemy robić figurki, wykorzystując do tego silikonowe foremki, dostępne w wielu sklepach, z orzechów i miodu możemy piec cienkie wafelki, które pokruszone poprawią konsystencję i smak deseru, ale nawet zwykłe wiórki kokosowe potrafią zmienić wygląd całego dania. Liczy się tylko wyobraźnia.

Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek