Jak przystroić bożonarodzeniowy stół?
Według Kościoła Katolickiego najważniejszym świętem w roku jest Wielkanoc. Dla każdego Polaka to jednak Boże Narodzenie jest wyjątkowe, rodzinne i pełne magicznej atmosfery. Nic więc dziwnego, że wszyscy staramy się, by w tym okresie dom był pięknie ustrojony lampkami, a choinka stała w najbardziej widocznym miejscu. Również stół na kolację wigilijną oraz bożonarodzeniowy obiad powinien być pięknie ozdobiony. Co powinno się na nim znaleźć poza zastawą i sztućcami?
Zacznijmy od nakrycia
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się siano. Zazwyczaj kładziemy je na samym środku i przykrywamy białym obrusem. Jeśli mamy dostęp do większych ilości siana, możemy pokusić się o rozłożenie go na całym stole, choć potem możemy mieć problem z równym ustawieniem naczyń. Ale wróćmy do obrusu.
Białe nakrycie stołu jest niezwykle uniwersalne. Pasuje zawsze i do wszystkiego. Nie musimy jednak zamykać się na bardziej nowoczesne rozwiązania. Dla odważnych proponujemy obrus w kolorze. Oczywiście, najbardziej ze Świętami kojarzy się czerwień, złoto oraz zieleń.
Wyobraźmy sobie stół nakryty czerwonym obrusem, na którym dodatkowo rozłożony jest zielony lub złoty bieżnik. Do tego naczynia ze złotą lamówką, świece oraz stroik z zielonych gałązek świerku ze złotymi i czerwonymi bombkami różnej wielkości. Prawda, że pięknie i przytulnie?
Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę
Jeśli chcemy postawić na nowoczesny design, możemy wybrać granatowy obrus ze srebrnymi lub białymi dodatkami. Ostatnio dużym powodzeniem cieszą się również szarości, które stanowią bardzo klasyczne, a jednocześnie mniej spotykane rozwiązanie na świąteczny stół.
Zawsze możemy też wypróbować surowy skandynawski wystrój, w którym w ogóle pominiemy obrus. Jest to ciekawe rozwiązanie szczególnie dla rodzin, które posiadają piękne drewniane stoły, które można bez wstydu wyeksponować.
Świąteczna zastawa
Najbardziej uniwersalna zastawa to ta w kolorze białym. Tak jak obrus – pasuje do wszystkiego i można zestawić ją z dowolnymi kolorami i aranżacjami. By tradycji stało się zadość, pamiętajmy, aby ustawić jeden komplet naczyń więcej niż spodziewamy się gości, czyli miejsce dla zbłąkanego wędrowca czy też samego Jezuska, który właśnie przychodzi na świat.
Bardzo elegancko wyglądają białe naczynia ze złotymi lub srebrnymi lamówkami, a do tego sztućce również ze złotymi albo srebrnymi zdobieniami. Jeśli nas stać, możemy kupić sobie osobną zastawę bożonarodzeniową w kolorze czerwieni lub granatu w zależności od tego, jaki kolor będzie przewodził naszej aranżacji. Aby nie przesadzić jednak np. z ilością czerwieni na stole, warto postawić na urozmaicone naczynia, np. granatowy duży talerz, na którym postawimy białą miseczkę na barszcz z uszkami.
Duże znaczenie dla wyglądu stołu mają również szklanki, filiżanki i kieliszki. Dla stylu glamour świetne będzie kryształowe szkło. Dla bardziej stonowanych aranżacji polecamy zwykłe przezroczyste, ale ładnie wyprofilowane szklanki i kieliszki. Warto, by ich kształt łączył się np. z wazonami lub dzbankami również znajdującymi się na stole.
Niezbędne ozdobne dodatki
Pamiętajmy, że na świątecznym stole musi znaleźć się miejsce przede wszystkim na potrawy, które pieczołowicie przyrządzaliśmy przez dobrych kilka dni. Ozdoby, które umieścimy na stole nie mogą ich przytłaczać. Nie może być ich zbyt dużo, gdyż każdy biesiadnik powinien mieć swobodę ruchów i własną przestrzeń. Zadbajmy też o to, by uczestnicy kolacji czy obiadu widzieli się nawzajem i nie musieli wyglądać na siebie spoza wysokich i szerokich ozdób. Lepiej postawić na niskie stroiki oraz wysokie, ale wąskie świeczniki.
Warto zadbać o to, by na każdym zestawie naczyń znalazła się pięknie złożona serwetka w pasującym do całości aranżacji kolorze. Serwetkę taką można położyć obok, tworząc z niej specjalną saszetkę na sztućce, albo też na samej górze, skąd można wygodnie i łatwo rozłożyć ją sobie na kolanach. Ciekawym rozwiązaniem jest też położenie rozłożonej serwetki na dużym talerzu, a potem na niej postawienie miseczki na barszcz.
Bożenarodzeniowy stół można udekorować dodatkowo gałązkami świerkowymi, świeczkami, porcelanowymi aniołkami, a nawet ozdobnym łańcuchem choinkowym. Dla bezpieczeństwa, możemy zamiast świeczek użyć światełek choinkowych rozłożonych na stole lub okalających półmiski z jedzeniem.
Dla bardziej naturalnego wystroju skorzystajmy z przypraw i owoców charakterystycznych dla Bożego Narodzenia. Pomarańcze, mandarynki, laski cynamonu, goździki i anyż mogą stanowić nie tylko piękny, ale i aromatyczny sposób na ozdobienie świątecznego stołu.
W czasie Wigilii oraz w dniu Bożego Narodzenia to stół staje się centralnym punktem każdego domu. Przy nim spotykamy się wraz z naszymi najbliższymi. Dlatego też warto poświęcić mu nieco uwagi. Pomyślmy, jaki efekt chcielibyśmy osiągnąć i zaplanujmy ozdoby już teraz, by nie zostawiać tego na ostatnią chwilę.