Soczysty rostbef z pieczonymi warzywami
Dania z piekarnika to sposób na prosty obiad dla kilku osób. Piotr Kucharski poleca przygotowanie pieczonych warzyw i aromatycznego kawałka mięsa. Doskonali sprawdzi się soczysty rostbef, ale szef kuchni zdradził też jak upiec warzywa w masie solnej, a rybę w papilotach.
Składniki:
- 1,5 kg rostbefu wołowego
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kawałek selera
- 1 kieliszek wina czerwonego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kilka gałązek tymianku
- 100 g zimnego masła
- 500 g brukselki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Mięso przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, dodać warzywa, przyprawy i zioła. Dorzucić skropioną oliwą brukselkę i całość wstawić do piekarnika. Aby mięso było upieczone na pół krwisto, piec je około 20 minut. Mięso wyciągnąć i odstawić, aby odpoczęło. Resztę składników podgotować, dodać wino i koncentrat, a następnie zredukować sos. Mięso pokroić w plastry, podawać z brukselką i polać sosem.