Trwa ładowanie...

Soczysty rostbef z pieczonymi warzywami

Dania z piekarnika to sposób na prosty obiad dla kilku osób. Piotr Kucharski poleca przygotowanie pieczonych warzyw i aromatycznego kawałka mięsa. Doskonali sprawdzi się soczysty rostbef, ale szef kuchni zdradził też jak upiec warzywa w masie solnej, a rybę w papilotach.

d4i2d10
d4i2d10

Składniki:

  • 1,5 kg rostbefu wołowego
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kawałek selera
  • 1 kieliszek wina czerwonego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kilka gałązek tymianku
  • 100 g zimnego masła
  • 500 g brukselki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Mięso przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, dodać warzywa, przyprawy i zioła. Dorzucić skropioną oliwą brukselkę i całość wstawić do piekarnika. Aby mięso było upieczone na pół krwisto, piec je około 20 minut. Mięso wyciągnąć i odstawić, aby odpoczęło. Resztę składników podgotować, dodać wino i koncentrat, a następnie zredukować sos. Mięso pokroić w plastry, podawać z brukselką i polać sosem.

d4i2d10
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2d10
Więcej tematów